❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

WiMAX

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
roman.smoker
Kontaktovat uživatele:

Re: WiMAX od WIA.CZ

Příspěvekod roman.smoker » 17 years ago

soucez píše:Nevíte někdo kolik Mbps zvládne vydistribuovat WiMAXové APčko? Mám BreezeMaxe 3,5GHz instalovaného na vzdálenost cca 8km. Mám totiž takové tušení že WIA na ten Wimaxový sektor už pověsila X klientů a ono to jaksi nezvládne dát to co si platím. Protože jenom mě do té lokality má jít 3,5M/3,5M a tak bádám nad tím kolik to jejich APčko vůbec utáhne klientů.

Latence na seznam.cz mám z routeru cca 40-60ms a to jede akorát přes Wimax pak 10GHz a do optiky.

Jo nevíte jestli je WiMAX Fullduplexní?

WiMax má vždycky větší latence... 40-60ms je naprosto normální
0 x
S přátelským pozdravem

Roman Kouřil
SAS Networks

Soudruh Liška

Příspěvekod Soudruh Liška » 17 years ago

Tak na spoj bez přímé viditelnosti zapomeňte !!! Fyzikální zákony zatím z pozice člověka nedokážeme pokořit. Belnete ty jsi to testoval v praxi ? Jde to, ale je to neskutečná duchařina zajistit, aby ten systém jel a nebyl závislej na změnách vlastností okolního terénu.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 17 years ago

Soudruh Liška píše:Tak na spoj bez přímé viditelnosti zapomeňte !!! Fyzikální zákony zatím z pozice člověka nedokážeme pokořit. Belnete ty jsi to testoval v praxi ? Jde to, ale je to neskutečná duchařina zajistit, aby ten systém jel a nebyl závislej na změnách vlastností okolního terénu.

to vis z vlastnich zkuseností?
0 x

Jan Holub

Příspěvekod Jan Holub » 17 years ago

Z polovlastních zkušeností musím říci, že WiMax, jak ho prezentují "nabízeči" je nesmysl. Bez příme viditelnosti je k ničemu, stejně jako WiFi.
0 x

Soudruh Liška

Příspěvekod Soudruh Liška » 17 years ago

Ano, to vím z vlastních zkušeností nejen v oblasti přenosu dat.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

tak proc to tak smele nabizeji s nLOS???? ja bych jim rekl atmi ten spojpostavi a teprve pak zaplatil.....
0 x

belmorfeus

Příspěvekod belmorfeus » 17 years ago

jenomze oni to klidne udelaji pro tyhle magory je funkcni spoj ze projde 90% packetu bez zateze :-)
Obchodnik co se mi snazil wimax vnutit mi tvrdil jake zazracne parametry wimax ma, celych 5mbit na klienta v pripade ze jich neni vice nez 10, bez prime viditelnosti AZ na 1000metru apod.
Kdyz mi rekl cenu tak jsem se mu vysmal a poslal ho s tim nekam, nevim jak ted ale minulej rok za to jeste chteli asi 200k za AP a 20k za klienta.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

belmorfeus píše:jenomze oni to klidne udelaji pro tyhle magory je funkcni spoj ze projde 90% packetu bez zateze :-)
Obchodnik co se mi snazil wimax vnutit mi tvrdil jake zazracne parametry wimax ma, celych 5mbit na klienta v pripade ze jich neni vice nez 10, bez prime viditelnosti AZ na 1000metru apod.
Kdyz mi rekl cenu tak jsem se mu vysmal a poslal ho s tim nekam, nevim jak ted ale minulej rok za to jeste chteli asi 200k za AP a 20k za klienta.

co se tyce ceny, tak ted AP poridis do 50k a klienta za 10k... podle me to musi jit jeste hodne dolu... ale kdyby to prodavali AP za 20 a klienty za 5.. tak se o tom da uvazovat... BTW, pro zesileni signalu lze pouzit klasicke anteny pro dane pasmo, nebo se musi pouzivat nejaky special???
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 17 years ago

net.work píše:
belmorfeus píše:jenomze oni to klidne udelaji pro tyhle magory je funkcni spoj ze projde 90% packetu bez zateze :-)

co se tyce ceny, tak ted AP poridis do 50k a klienta za 10k... podle me to musi jit jeste hodne dolu... ale kdyby to prodavali AP za 20 a klienty za 5.. tak se o tom da uvazovat... BTW, pro zesileni signalu lze pouzit klasicke anteny pro dane pasmo, nebo se musi pouzivat nejaky special???

U toho co mame nasazeno my v pasmu 5,4 je vsechno integrovane, ale jinak se urco daji pouzit standardni anteny pro dane pasmo.

A asi nejvetsi prekvapeni u breezmaxu je fakt, ze to neni fhss zarizeni, ale standardni odfm, tak bacha na to :(
0 x

belmorfeus

Příspěvekod belmorfeus » 17 years ago

prijde ale nekomu z vas Wimax jako dobre reseni ? Myslim vzhledem k cene nebo k propustnosti vysilace.
Me to neprijde ze by to bylo neco uzasneho, popr muj nazor je obloukem se vyhnout dokud cena nebude tak cca 10k za AP a 2-5k za klienta.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

by me zajimalo, kdy ti "odborníci" nevymyslí neco na zpusob CDMA ---- prijdu k zajemci o net, zapojim do USB adapter se stolni antenkou, nastavim a hotovo.... ani by to nemuselo mit nejak xtra velkou propustnost, uplne bych se spokojil s rozdelenim 5M HD (na AP) mezi treba 20 klientu....... jde proste o princip.... a vubec by me neodradili vyssi porizovaci naklady, dejme tomu do 60k za APcko s 3mi sektory.......
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 17 years ago

To bysme přišli o ten adrenalin na namrzlé střeše a saunu na vyhřáté půdě :D
0 x

Spreamer

Příspěvekod Spreamer » 17 years ago

Namontovat síto na šumný smrček a tahat to 50m lesem přes PoE je adrenalin :) WiMAX opravdu není šastně řešení.
0 x

LordLojza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LordLojza » 17 years ago

Spreamer píše:Namontovat síto na šumný smrček a tahat to 50m lesem přes PoE je adrenalin :) WiMAX opravdu není šastně řešení.

to si děláš srandu ne ? :d
0 x

Spreamer

Příspěvekod Spreamer » 17 years ago

To víš no, když je konkurence, tak se člověk musí činit:)
0 x