❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

17GHz PtMP sicetelecom.it

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
GRFS
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: 17GHz PtMP sicetelecom.it

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

Uz se stalo, zrovna ted jsme lecili jednu AL17MP600 od ruseni z nejakyho TDD kramu v Melnice. Je to po celem pasmu a podle prubehu SNR grafu to je zcela evidentne nejaka OFDM potvora. Na spektraku v radiu nez tak hrbolky na -85dBm, ale SNR lita i o 20dB. Takze sbohem 17G, dalsi pasmo KO.

V souvislosti se specifikaci RH1710 si nelze nevsimnout BW 80MHz a DSSS, coz me teda primo desi.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 10 years ago

Náš pohled je poněkud jiný.

Co nás primárně trápí - obecně nedostatek MPTP pásem. V principu využíváme legálně jen 5.4 GHz (mínus radary), s jistými omezeními 5.8 GHz a někdo možná 2.4 GHz, je zde ale jen cca 70 MHz pásma. Vše většinou výrazně zarušené. Nic dalšího na obzoru - 5.1 je indoor a na tom se asi v nejbližší době nic nezmění. 9 GHz řešme v jiném vlákně, ale pro nás je pro data out, zbývají licence 3.6-3.8 (po aukci, uvidíme jak dopadne) a FWA 26 GHz (zařízení ?). Proto jsou pro nás ISM pásma 17 a 24 GHz důležitá jako MPTP.

Na strukturální spoje na kratší vzdálenosti je tu E-Band. V 80 GHz je dokonce 10 GHz pásma, dosah je přibližně stejný jako u 17/24 pásem při dodržení regulace, cena zařízení je plus/mínus stejná jako u PTP FDD spojů v 17/24, šance rušení výrazně menší. Pokud mi někdo namítne, že v 80 GHz nestřelí 12 km jako s BTH 17/24, jako mi včera řekl chlapík v Přerově - sorry, ale nemáme se o čem bavit. Pokud E-Band nestačí, je tu dost licenčních pásem a možností. Portfolio výrobců poměrně široké, 500 Mbps cca 80-100 kkč, 1 Gbps cca 180 kkč v 56 Mhz (XPIC), v ISPA i o něco méně :). Cena pásma 800-1600 Kč/měs. případně na větší vzdálenosti o trochu více, ale nic strašného - jsou to jednotky korun per klient za měsíc - je to fakt takový problém, nebo jsem jen zvyklí a pohodlní ?

Z našeho pohledu je tedy naopak dosavadní praxe užití pásem 17 a 24 GHz pro PTP strukturální spoje spíše chybná. Při dodržení regulace a výstavby mikrocell s nízkým výkonem je vzhledem k většímu útlumu prostředí naopak pro MTP vhodnější. Pokud se nebudeme ve vzduchu chovat jako prasata ...

Cenu zařízení brzy uvolníme, pro členy ISPA je už známá. Na úrovni 5 GHz ubiquity to rozhodně není, ale vzhledem k tomu, že nestačíme mezi členy vykrývat poptávku, troufám si říci, že špatná není.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 10 years ago

a nasazujete to ke klientum (tzn. na rodinne domy, apod)? diky
0 x
Jan Ptáček

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

stepan.benes píše:Náš pohled je poněkud jiný.............je to fakt takový problém, nebo jsem jen zvyklí a pohodlní ?

Kdyby to bylo na zeleny louce, tak reknu ma pravdu nacelnik. Ale co ty tisice jiz provozovanych PtP spoju ? Ty odepiseme a zahodime ?

stepan.benes píše:Z našeho pohledu je tedy naopak dosavadní praxe užití pásem 17 a 24 GHz pro PTP strukturální spoje spíše chybná. Při dodržení regulace a výstavby mikrocell s nízkým výkonem je vzhledem k většímu útlumu prostředí naopak pro MTP vhodnější. Pokud se nebudeme ve vzduchu chovat jako prasata ...

Bingo. Vime, ze to nema reseni, protoze nakonec se vzdycky nejaky prase najde, ale budeme delat, ze to neni problem. Diky priznive cene je naprosta jistota, ze se to zarizeni dostane do rukou lidem, kterym bude uz uplne houbeles, jestli s tim nekoho sestreli.

Nelakujme si to na ruzovo, jde primarne o aglomerace a uzemni celky s koncentraci populace, zamerne nepisu mesta, kde jsou potencialni body umisteni teto technologie vicemene dane a rozhodne to bude mit vliv na vsechny okolni PtP spoje, ktere tam jedou bez problemu uz leta, protoze pracuji ve stejnych EIRP limitech a tudiz s dostatecne nizkymi signalovymi urovnemi, aby tu sektorovou rusicku neustaly. Zvlast kdyz zakladem toho zarizeni neni nic jineho nez routerboard a transvertor na 17GHz. Praxe to jen potvrzuje.

Stepane nepochybuji o tom, ze vite co delate a vase myslenky jsou jiste chrabre. Jenom je treba lidem rici i druhou stranu mince. A sice, ze na sajtu, kde se pusti ten 80MHz siroky OFDM/DSSS stroj do sektoru, 100 let trava neporoste a sance to odsmerovat je minimalni. A kdyz si ten samej stroj koupi konkurence a pusti ho kousek vedle taky, budou to horsi bitky nez na 5GHz.

Proto rikam, ze je to konec 17tky. Pravdu mas nakonec v tom, ze to muze jedine uspisit migraci do placenych pasem. Jen jsem netusil, ze ten pomyslny hrebicek do rakve si zatlucou sami ISP :-)
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 10 years ago

Já netvrdím, že je to sluníčkový řešení, ale když jsem si dali na stůl všechna pro a proti, tak jsme se nakonec rozhodli takhle. Pokud bych měl zmínit všechno, popíšu několik A4. Spíš se radši někdy potkám a vysvětlím ti to.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

hol

Příspěvekod hol » 10 years ago

Asi zbytečný to řešit. Jednou je to venku, jedni budou tleskat, druzí nechápat. Analogie s PBM10, všichni si to pamatujeme.Tohle je o něco horší rušička, protože je to sector, zase je v pásmu, kde to tak daleko nedosvítí. Do doby, než to někdo přestaví na 10tinásobek povoleného EIRP....tedy až to obšlehle a začně vyrábět UBNT.
0 x

TTcko

Příspěvekod TTcko » 10 years ago

GRFS píše:
stepan.benes píše:Náš pohled je poněkud jiný.............je to fakt takový problém, nebo jsem jen zvyklí a pohodlní ?

Kdyby to bylo na zeleny louce, tak reknu ma pravdu nacelnik. Ale co ty tisice jiz provozovanych PtP spoju ? Ty odepiseme a zahodime ?

Stepane nepochybuji o tom, ze vite co delate a vase myslenky jsou jiste chrabre. Jenom je treba lidem rici i druhou stranu mince. A sice, ze na sajtu, kde se pusti ten 80MHz siroky OFDM/DSSS stroj do sektoru, 100 let trava neporoste a sance to odsmerovat je minimalni. A kdyz si ten samej stroj koupi konkurence a pusti ho kousek vedle taky, budou to horsi bitky nez na 5GHz.

Proto rikam, ze je to konec 17tky. Pravdu mas nakonec v tom, ze to muze jedine uspisit migraci do placenych pasem. Jen jsem netusil, ze ten pomyslny hrebicek do rakve si zatlucou sami ISP :-)

Nevidel bych to tak cerne, pokud ty stavajici spoje provozujes podle reguli, tak je lehce nahradis 80G/licenci a to co ti zbyde posunes nekam, kde to pohodlne dozije sveho zaslouzileho odpocinku, pokud to nepouzivas podle reguli, tak je trochu nefer stezovat si :-)

vtip je v tom ze v 17G je 200MHz pasma a ve 24G dtto. Obe pasma nejsou striktne urceny pro PtP, ale muzou se pouzit i pro PtMP, vzhledem k tomu, ze dneska vsichni jedeme v 5,4G, kde okupujeme 200MHz, tak ztrojnasobeni velikosti pasma je naprosto uzasna moznost. Kdyz budes pocitat a priznas si, ze kapacita neni otazkou QAM, ale otazkou sirky bandu, tak je ti jasne ze to je proste neco, co neni mozne nevyuzit, kdyz to jde. Chapu, ze se to tem co maji 17G a 24G nelibi, ale muzeme byt radi ze se tahle technologie objevila. Je to posun a ve vysledku to nam vsem alternativnim ISP pomuze. Stejne jako pomohlo otevreni 5,4G :-) add ruseni - oproti 5,4G je to jen 100mW a mnohem vyssi pasmo.. Umis si ale predstavit, jak by se nam darilo, kdyz bychom meli jen 2,4G?
0 x

hol

Příspěvekod hol » 10 years ago

Myšlenka ptmp je jasná, to asi každý chápe a já určitě souhlasím. S mírnýmy obavami jsem se těšil na ten zázrak.
Problém je to zařízení, ve snu by mě nenapadla zas další TDD wifina. Po tom všem, kdy jsme se už hodněkrát shodli, že to hlavní důvod zabití 5GHz pásma je právě stejný kanát vysílání příjem, nemožnost různých šířek pásma pro up-down, tj. nemožnost koordinace společně lokalitně umístěných zařízení jinak, než kanálově. A jaká je škoda, že se to na začátku tenkrát (ani teď) neudělalo jinak.

Pro mě aliance a je mi to moc líto -1
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 10 years ago

Nějak mě uniká komu to za tu dardu chcete jako ISP dávat. Někde jsem zahlídl 1250E AP a 700E klient. To je při dnešních cenách 185-500Kč s DPH/měsíc inet dost nereálné nasazovat k zákošovi. Možná ve městě to firmy/instituce nějak (1500+/měsíc) zaplatí, ale tam se zase sežerete rušením, takže to bude v klidu. Na napájení nějakých krátkých sajtů je to sice diskutabilní, ale budiž. Ale k 98% domácností je to za tu předpokládanou cenu HW utopie. Tedy ano je to PtMP likvidace PtP, ale nanic. Leda by 17GHz zůstala nadále povolená jak je a zároveň 5GHz se zlikvidovala/hodně zlicencovala. Pak možná. Spíš pokud do toho šlápne UBNT(pár států ale nemá smysl) nebo Mikrotik by byla šance.

O reálném PtMP pro 24GHz jsem naštěstí neslyšel.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 10 years ago

GRFS píše:

stepan.benes píše:Z našeho pohledu je tedy naopak dosavadní praxe užití pásem 17 a 24 GHz pro PTP strukturální spoje spíše chybná. Při dodržení regulace a výstavby mikrocell s nízkým výkonem je vzhledem k většímu útlumu prostředí naopak pro MTP vhodnější. Pokud se nebudeme ve vzduchu chovat jako prasata ...

Bingo. Vime, ze to nema reseni, protoze nakonec se vzdycky nejaky prase najde, ale budeme delat, ze to neni problem. Diky priznive cene je naprosta jistota, ze se to zarizeni dostane do rukou lidem, kterym bude uz uplne houbeles, jestli s tim nekoho sestreli.

Nelakujme si to na ruzovo, jde primarne o aglomerace a uzemni celky s koncentraci populace, zamerne nepisu mesta, kde jsou potencialni body umisteni teto technologie vicemene dane a rozhodne to bude mit vliv na vsechny okolni PtP spoje, ktere tam jedou bez problemu uz leta, protoze pracuji ve stejnych EIRP limitech a tudiz s dostatecne nizkymi signalovymi urovnemi, aby tu sektorovou rusicku neustaly. Zvlast kdyz zakladem toho zarizeni neni nic jineho nez routerboard a transvertor na 17GHz. Praxe to jen potvrzuje.

+1

jako já nevím, ale on už se tu snad nikdo moc nenajde kdo si stojí za svejma názorama, nedavno jsem tu viděl psát něco o tom že "pokud se u nás na sajdu ukáže PM10 tak ji demontuji" a hle teď najednou kážu vodu a piji víno, herdek stůjte si trochu za tím co šíříte. určitě je jasné že teď to pojede dobře ale jak všechny znám tak huliči se najdou vždy a všude a to v každém pásmu i na licenci!
další volné pásmo s "nižší frekvenci" na odstřel.
pokud to m sloužit k připojení nějaký bytových domů což jsem z toho popisu tak nějak pochopil, tak proč herdek neřešíte normálníma ptp spojema s dobrou koordinací? jistě že to jde.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

melvi

Příspěvekod melvi » 10 years ago

Upřímně, až to rozsvítí ve městě více ISP, tak mám obavy o funkčnost. AC od Mikrotiku je shit nedodělaný a konverze do pásma kde není rušení, to spasí pouze krátkodobě. Třeba to taliání vyřešili, už jsem si u jiného distributora objednal kousky na zkoušku.

Důvod proč to Štěpán tlačí je jasný, 5GHz nefunguje a chce "levné" zařízení, se kterým může P2MP připojovat firemní zákazníky a bytovky, kam se s optikou dostane až za dlouho a P2P 80G je drahý a kapacitně nadbytečný luxus a hlavně se to na site taky nevejde, tedy zcela legitimní důvod.

Tuhle hračku mají jak do 17 tak do 24, tedy zcela jasný návod, do jakého pásma jít ve městě na P2P je 80GHz.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 10 years ago

Taky by mě zajímalo více technického infa... Pokud někdo má tak se podělte. Hledal jsem na jejich .IT stránkách a většina odkazů jim tam nefunguje.
Je to teda postavené na RB911G-5HPacD nebo nějakém podobném AC Mikrotiku a překlopené do 17Ghz?
Jak je zaručeno dodržení 100mW výkonu? Pokud je v tom 1300mW! mikrotik tak určitě někdo vyzkouší přitopit. A co potom P2P spoje s dodrženým výkonem?
0 x

melvi

Příspěvekod melvi » 10 years ago

V ruce to nemám, to by nám mohl říct někdo z ISPA.Nicméně manuál v italštině varuje před "přitápěním", takže to evidentně jde a co to znamená je jasné :-)

http://www.sicetelecom.it/hiperlink/manual/
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 10 years ago

melvi píše:V ruce to nemám, to by nám mohl říct někdo z ISPA.Nicméně manuál v italštině varuje před "přitápěním", takže to evidentně jde a co to znamená je jasné :-)

Tak to je v pr.... :) Jakmile se nechá omezení výkonu na "dobré" vůli uživatele tak jsme v ....
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 10 years ago

Kolik to protlaci v tech 80MHz? Doufam, ze aspon ten ten Gbit co nám :wink:
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz