❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBNT => Mikrotik

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
ludvik

Re: UBNT => Mikrotik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Ano ... pokud začne kravit UBNT (a není to zarušeným kanálem), vymění se. A je to.

Mimochodem se bavím jen o klasickém 5GHz, nikoliv o AirFiberX (finanční úspora oproti třeba Alcomě není pro mě argument). Dokonce ani o routerech (Vyatta je slušný systém, ale prostě jsem si nezvykl), nebo o switchích (co slibují, že mají dělat, dělají ... není toho moc a ty nové ještě neznám).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

ludvik

Dokonce i ty výměny jsou jednodušší ... použít backup mikrotiku pro nový HW je v podstatě nemožné (pro přidržkleště). UBNT vezmu a nahraju jeden soubor. Jediné co teď začalo vadit je neexistence compliance testu, na to se musí myslet předem.

Naštěstí ( :-( ) doba se mění a 5GHz z páteří musí mizet. Takže i UBNT ze sítě postupně mizí :-) Jen je to finančně náročné ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 11 years ago

ludvik píše:Dokonce i ty výměny jsou jednodušší ... použít backup mikrotiku pro nový HW je v podstatě nemožné (pro přidržkleště). UBNT vezmu a nahraju jeden soubor. Jediné co teď začalo vadit je neexistence compliance testu, na to se musí myslet předem.

Naštěstí ( :-( ) doba se mění a 5GHz z páteří musí mizet. Takže i UBNT ze sítě postupně mizí :-) Jen je to finančně náročné ...

neřekl bych pokud chci vyměnit nanobridge a zachovat konektor ethernetu, tak u toho musím vyslovit pár vulgarismů :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

David2006

Příspěvekod David2006 » 11 years ago

Mám v síti víc Nanobeamů než Nanobridgů které po 4 letech v pár kusech jdou pomalu do důchodu a koupit se snad ani už nedají. Takže ohánět se tímto v roce 2014 v souvislosti s rozhodováním se o nové části sítě je dost mimo.
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 11 years ago

To David:
Jo ale my co jsme za dobu nanobridgů jich stihli namontovat přes stovku je jen tak rychle nevyměníme.. :-)
Jestli můžu za mě tak my jedeme projekt kde část sítě jedeme 100% Mikrotik
zbytek sítě je především UBNT a příjde mi to +- prašť jako uhoď....
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

David2006

rouchi píše:To David:
Jo ale my co jsme za dobu nanobridgů jich stihli namontovat přes stovku je jen tak rychle nevyměníme.. :-)
Jestli můžu za mě tak my jedeme projekt kde část sítě jedeme 100% Mikrotik
zbytek sítě je především UBNT a příjde mi to +- prašť jako uhoď....

Taky bych jich měl mnohem více, kdybych si jejich neduhy neuvědomil mnohem dříve po pár nasazeních před více jak 4mi roky. Podstatné ale je že nyní v daném případě se nemá cenu Nanobridgy zabývat natož jimi zde argumentovat, neb nikdo už je nové nekoupí a nanobeamy i nověji powerbeamy vypadají dost dobře (což prověří zase až čas) a jsou i levné což Mikrotik takovou cenovou alternativu co vím nemá.
0 x

goblajz

Příspěvekod goblajz » 11 years ago

Nějak mi nesedí načasování tvýho uvědomění a uvedení nanobeamů na trh. To jsi jako zjistil že za 4 roky budou ty nový klumprty, přestal připojovat lidi a čekal až budou na trhu? :D

Co budeš dělat až si uvědomíš že i power/nano/ultra/mega/beam má neduhy?
0 x

David2006

Používal jsem spíše na střední vzdálenosti NS M5 stejně jako postupně i konkurence.A teď kde to po 3-4 letech nestačí se občas nahradí 22/25 verzí nanobeamu. Každopádně rozhodovat se teď mezi UBNT/Mikrotik, tak brát v potaz nanobridge je prostě zcestné :D . A až to uvidím budu to řešit, ale těžko budeš mít na nanobeamu problém že nemá stíněný konektor a i manipulace s ním je mnohem snadnější jak s nanobridgem. Tyto věci mě odrazovaly především :wink: . Zase ta cena 22dBi verze je dost na pohodu :D . Ani nevím jakej majlant za něco s 20+ dBi chce Mikrotik... .
0 x

okoun

no ono je tady velmi dobře vidět jak ubnt pružně opravdu reaguje, narozdíl od mikrotiku, cca po 4 letech tu máme lepší verzi nanobridge, hmm sxt tu máme už ve 3 vylepšené verzi, už jen z důvodu malé rozmanitosti HW u ubnt bych se na ně vybodl a to nemluvím o SW kde jsou schopni zareagovat až za 2 roky....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

David2006

Předpokládám jsi je nikdy nezkusil v nějaké lokalitě/době nasazovat. Nicméně bráno bez emocí tak před 4-5lety mělo UBNT rodinu NS M5/loco + Nanobridge, to Mikrotik měl ještě rok a půl kulové a pak okopčil s SXT koncept, ale pořád se nezmohl na něco s 20+dBi za cenu Nanobeamu. Chápu že proti emocím nejsou věcné argumenty možné a každý má svoji cestu.
0 x

okoun

věcné argumenty jsou takové, že nám to funguje a konkurenci na ubnt zjevně ne, pokud si myslíš, že ti to jde s ubnt na max, tak si sám svého štěstí strojvůdce
je zajímavé že většina lidí co viděla ubnt a mikrotik v provozu přes rok se vždy rozhodla pro mikrotik
ted jsem zrovna řešil jeden problém s ptp spojem na nanopoklici, prostě ztrátavost 50% a blbej restart to opraví, to není dobrý když to má problémy v čistém prostředí.
0 x

zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod zubodravec » 11 years ago

Nekdo tady vzpomenul i ten problem jak nam ubnt pada na 10mbps na ethernetu, je tohle uz vyresene , vime kde je problem ?
Zname dva duvody prepnuti z 100 na 10 mbps eth protu,prvnim je ze, na druhem konci kabelu ma zakaznik pocitac a kdyz ho vypne tak nam dude hlasi pad na 10 mbps (stand by reszim cienta), tedy to je vlastnost, ale pak se nam stava u dalsich zakazniku
ze fakt ubn padne na 10 mbps. A nevime proc.
Jinak si spravne napsal ze UBN je skladacka a tam kde neni zarusene pasmo je asi UBN idealni reseni. Tedy na vesnici ubn a na SMichov mikrotik, protoze neni tydne abysme neco neladili ve vzduchu.
okoun píše:věcné argumenty jsou takové, že nám to funguje a konkurenci na ubnt zjevně ne, pokud si myslíš, že ti to jde s ubnt na max, tak si sám svého štěstí strojvůdce
je zajímavé že většina lidí co viděla ubnt a mikrotik v provozu přes rok se vždy rozhodla pro mikrotik
ted jsem zrovna řešil jeden problém s ptp spojem na nanopoklici, prostě ztrátavost 50% a blbej restart to opraví, to není dobrý když to má problémy v čistém prostředí.
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 11 years ago

Pouzivam od kazdeho to nejlepsi. UBNT je radio a Mikrotik router. Vymyslete nekdo lepsi kombinaci. Miluju mit moznost si v MK pohrat s nastavenim bezdratu, ale jednoduse nv2 nejede tak jak AirMax a to nemluvim o vecnem-beta-testovani nv2 ci Mikrotiku jako celku. Mikrotik zaspal dobu a za dva litry od nej proste nesezenu zarizeni srovnatelny s NanoBeamem, kde na zprovozneni v klidu staci iphone + airgateway a trinactka klic. SXT i Sextant jsou jen "hezky" oplatovane desky plosnych spoju a kdo tvrdi opak, ... skoda mluvit :mrgreen:

Vykaslete se na flamewar a z toho co na trhu je pouzivejte to co Vam vyhovuje a co Vam za podobny prachy vydela vic ... Ne ?

OT: Co mi na trhu zasadne chybi jsou DC napajene switche L3 co maji funkcni firmware a dhcp+igmp-snooping a idealne prezijou i v nezateplenem outdoor racku ... A nestoji hromadu penez jako treba Juniper ... :roll: (napriklad proc CCR nema moznost primeho DC napajeni???!)
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

ludvik

Abys měl možnost DIY :-)
lwq píše: (napriklad proc CCR nema moznost primeho DC napajeni???!)

Ale jinak mi mluvíš z duše.
0 x

okoun

lwq píše:Pouzivam od kazdeho to nejlepsi. UBNT je radio a Mikrotik router. Vymyslete nekdo lepsi kombinaci. Miluju mit moznost si v MK pohrat s nastavenim bezdratu, ale jednoduse nv2 nejede tak jak AirMax a to nemluvim o vecnem-beta-testovani nv2 ci Mikrotiku jako celku. Mikrotik zaspal dobu a za dva litry od nej proste nesezenu zarizeni srovnatelny s NanoBeamem, kde na zprovozneni v klidu staci iphone + airgateway a trinactka klic. SXT i Sextant jsou jen "hezky" oplatovane desky plosnych spoju a kdo tvrdi opak, ... skoda mluvit :mrgreen:

Vykaslete se na flamewar a z toho co na trhu je pouzivejte to co Vam vyhovuje a co Vam za podobny prachy vydela vic ... Ne ?

OT: Co mi na trhu zasadne chybi jsou DC napajene switche L3 co maji funkcni firmware a dhcp+igmp-snooping a idealne prezijou i v nezateplenem outdoor racku ... A nestoji hromadu penez jako treba Juniper ... :roll: (napriklad proc CCR nema moznost primeho DC napajeni???!)

jo tak s tím nemohu souhlasit že airmax jede dobře, ano jede dobře když ho zatížím btestem, ale jak ho dám do silného provozu tak jde latence razantně nahoru a nv2 oproti tomu krásně drží a to je přesně to co potřebuji. airmax má blíže k nstreamu a ne k nv2...
0 x