❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
domácí HW AP, které umí brigde, ne MK
Re: domácí HW AP, které umí brigde, ne MK
No TP-Linky sice neumí bridge, ale standartně to tak používáme, vypneme DHCP a nezapojíme WAN. Jinak teď uvažuju o přechodu od TP-Link k něčemu jinému jsou s tp-linky dost problémy, škoda UBNT že nemá v tomto širší portfolio ..
0 x
škoda že mikrotik v tomto nemáš širší portfolio. Hodila by se levnější wifi
0 x
whef píše:No TP-Linky sice neumí bridge, ale standartně to tak používáme, vypneme DHCP a nezapojíme WAN. Jinak teď uvažuju o přechodu od TP-Link k něčemu jinému jsou s tp-linky dost problémy, škoda UBNT že nemá v tomto širší portfolio ..
Zdravím,
přesně tak. A jak u toho TP-linku řešíte přístup zvenku (myslím přes anténu např. s routovanou 711-kou)? Nikdy tam nešla nastavit brána na LAN a tím pádem to nešlo. Kromě toho závidím těm, co jim TP-link nedělá problémy. Těch pár stovek, co jsem kdysi šetřil oproti RB951/750 se mi téměř vždy krutě vymstilo.
mpcz, 09/01/2014
0 x
A problemy jakeho razu mate s temi TP-linky? Pouzívame WR740N a na nic jsem zatim nenarazil. Jedine snad ze s tim haluzil DD-WRT kdyz se nahodně vypinala wifi část, ale s továrním FW to nedělalo.
0 x
Přístup na Tp-linky neřešíme stejně jsou za natem na 911, takže to je jedno, jsou přístupný jen z lokálu, vše přiděluje a řídí mikrotik. No jinak to je levné AP ty co používáme, na pokrytí signálem trágedie, ale je to levné a funkční řešení, zvlášť když pomalu jak konkurence dáváme wifi zdarma. Nikdo nechce se hodinu konfigurovat s mikrotikem a stejně to nemá ani desing atd. do normálního použití a o ceně nemluvím. Mikrotik ap do bytu jsem nedával ještě ani jediný. Nepřináší to žádné výhody, když to nemá ani vývod na externí anténu.
0 x
do firem dáváme jedině RB951G protože ostatní šunky včetně tplinku tak trochu nemaji smysl. Sem tam něco nefunguje, najednou se sníží rychlost, najednou jsem odpojenej, sem tam prostě haluz. Do firmy bych nic jinýho nedával než MKčka. Jak bych ti to řek, vemu RB951G a můj book dokáže proti tomu ject přes 100mbit. Vemu si duálního tplinka a prostě to nedám a čim víc klientů tam je, tim víc tplink a ostatní krabičky jdou dost k zemi. RB951G zatim všude kde jsme je daly tak prostě makaji jak steklý. Jeidný podobný apčko který by se tomu mohlo rovnat jsem potkal jenom jednou a to nějaký apčko od apple.
Na konfiguraci mkčka bych se moc nevymlouval. Od toho tam je quick set kterym to jde během chvilky. A pokud ti ti nestačí tak stačí MKčko vyresetovat, přidat ether1 do bridge a změnit ssid a wpa klíč. Celkově rychlejší než nastavovat tplinka.
Na konfiguraci mkčka bych se moc nevymlouval. Od toho tam je quick set kterym to jde během chvilky. A pokud ti ti nestačí tak stačí MKčko vyresetovat, přidat ether1 do bridge a změnit ssid a wpa klíč. Celkově rychlejší než nastavovat tplinka.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
hapi píše:do firem dáváme jedině RB951G protože ostatní šunky včetně tplinku tak trochu nemaji smysl. Sem tam něco nefunguje, najednou se sníží rychlost, najednou jsem odpojenej, sem tam prostě haluz. Do firmy bych nic jinýho nedával než MKčka. Jak bych ti to řek, vemu RB951G a můj book dokáže proti tomu ject přes 100mbit. Vemu si duálního tplinka a prostě to nedám a čim víc klientů tam je, tim víc tplink a ostatní krabičky jdou dost k zemi. RB951G zatim všude kde jsme je daly tak prostě makaji jak steklý. Jeidný podobný apčko který by se tomu mohlo rovnat jsem potkal jenom jednou a to nějaký apčko od apple.
S tím se nedá, než souhlasit od začátku do konce.
mpcz, 09.01.2014
0 x
mpcz píše:whef píše:No TP-Linky sice neumí bridge, ale standartně to tak používáme, vypneme DHCP a nezapojíme WAN. Jinak teď uvažuju o přechodu od TP-Link k něčemu jinému jsou s tp-linky dost problémy, škoda UBNT že nemá v tomto širší portfolio ..
Zdravím,
přesně tak. A jak u toho TP-linku řešíte přístup zvenku (myslím přes anténu např. s routovanou 711-kou)? Nikdy tam nešla nastavit brána na LAN a tím pádem to nešlo.
Už se to tu několikrát řešilo. Jde to: viewtopic.php?f=5&t=10711&hilit=bez+br%C3%A1ny&start=30#p113281
0 x
JJ to ano, řešilo se to tu několikrát opakování matka moudrousti, ano nastavování MK nemusí být nic složitého, jen to je v mé hlavě, z doby kdy ještě MK neuměl bridge a ani nevím netestoval jsem jak se to chová na těch 2,4 mikrotikách, jinak moc nechápu absenci kontektoru na přídavnou anténu a nebo antény napevno ..
0 x
a kdy že MK neuměl bridge? to je tak 10 let?
myslim že by lidi měly opustit předsudky který dávaji integrovaným anténám. Beztak je uvnitř to samí jako v pendrekách a polovina tplinků nemá odjímatelný anteny takže v čem je problém? ono by to přineslo jenom potíže kdy majitel odšroubuje pendrek a usmaží TX.
myslim že by lidi měly opustit předsudky který dávaji integrovaným anténám. Beztak je uvnitř to samí jako v pendrekách a polovina tplinků nemá odjímatelný anteny takže v čem je problém? ono by to přineslo jenom potíže kdy majitel odšroubuje pendrek a usmaží TX.
0 x
Tak vím že mk umí bridge dlouho, ale v dost verzích se nám to chovalo divně, tak jsme od toho nastavení nakonec ustoupily a někde ustupujem, protože na některých rb ty bridge se fakt chovají divně i s novým fw.
0 x
bridge na APčku jede ok. U klientů sem tam blbne.
0 x
hapi píše:bridge na APčku jede ok. U klientů sem tam blbne.
Zdravím,
ano, už se tu řešilo. Tak teď prosím jen pro ty starší, méně chápavé: na střeše klasika SXT/711, to je stejně jedno, s NAT. Dole jako domácí WIFI TP-Link. TP-link je v "bridge" t. j. zapojený jen LAN a vypnuté DHCP. Jak se dostanu do toho TP-linku (ten je většinou klienta, já bych ho tam nikdy nedal) na dálku? Pokud možno bez různých přepojování, kde občas hrozí podřezání větve. Nevím, čím to je ale já to potřebuji docela často.
Dík, mpcz, 10.01.2014
0 x
ip tplinku je 192.168.0.200
ip mkčka na wifi je 192.168.34.17
ip mkčka na lanu je 192.168.0.1
první fáze (klasika)
klasika port forwarding (nezapomenout specifikovat porty jinak se odřízneš od winboxu resp. se na něj už nepřipojíš ale aktuální spojení bude držet):
alternativa pro ty co si nechtějí zasírat port 80 (přístup přes port 81):
druhá fáze (pro to co nemá nastavenou gw)
přídavná featura pro zamaskování zdrojové ip pro zařízení bez nastavené gateway:
alternativa pro ty kteří nemaji rádi maškarádu
:
ip mkčka na wifi je 192.168.34.17
ip mkčka na lanu je 192.168.0.1
první fáze (klasika)
klasika port forwarding (nezapomenout specifikovat porty jinak se odřízneš od winboxu resp. se na něj už nepřipojíš ale aktuální spojení bude držet):
Kód: Vybrat vše
/ip firewall nat add chain=dstnat action=dst-nat dst-address=192.168.34.17 protocol=tcp dst-port=80 to-addresses=192.168.0.200
alternativa pro ty co si nechtějí zasírat port 80 (přístup přes port 81):
/ip firewall nat add chain=dstnat action=dst-nat dst-address=192.168.34.17 protocol=tcp dst-port=81 to-addresses=192.168.0.200 to-port=80
druhá fáze (pro to co nemá nastavenou gw)
přídavná featura pro zamaskování zdrojové ip pro zařízení bez nastavené gateway:
/ip firewall nat add chain=srcnat action=masquerade dst-address=192.168.0.200
alternativa pro ty kteří nemaji rádi maškarádu

/ip firewall nat add chain=srcnat action=dst-nat dst-address=192.168.0.200 to-addresses=192.168.0.1
Naposledy upravil(a) hapi dne 10 Jan 2014 13:45, celkem upraveno 1 x.
0 x
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Jak se dostat na WR741/841 pri nevyuziti WAN portu ? Port forwardingem, ne ?

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...