❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
CM10 & vzjadrenik CM10 na i4
riddick píše:a jaký tomělo výkon při nastavení třeba 30? Přece ta karta víc jak 17db nejede.
To by mě taky docela zajímalo, zkoušel jsem to na CM9 a zdá se mi, že při překročení 23 to nastaví rozdíl od 30, takže síla signálu z této karty je jako při tx-power=7.
Potom bych čekal, že s tx-power-mode=card-rates je oněch 30 rozděleno do škály karty, třeba 17 u CM10, nebo se nastavení tx-power ignoruje. Ale jestli se mýlím, opravte mě, nikde jsem neviděl podrobnější dokumentaci k nastavení výkonu.
0 x
T-T
Z měření vyplynulo (jestli jsem to dobře pochopil) že hodnoty 0-30 nejsou v db ale jen nějaké čísla které odpovídají 0-17db je to tak Jali? to znamená že pokud někdo dá default a jede to na 17db odpovídá to nastavení hodnoty 30 a tudíž se generují postranní kmitočtové pásma. Je to tak? Tohle je myslím zásadní informace
0 x
ne, uz to pisu asi potreti, default odpovida 17 !!
0 x
ok Jali, takže default odpovídá 17db.
A kolik odpovídá když nastavím 30? Slyšel jsem jak už leeonek řekl, že jsou to pouze čísla 0-30=0-17db. Jenže dobře, jak se trefim že chci vysílat třeba 14db. Chtělo by to převodní tabulku
Jinak ty cm10 mi dělají to, že někdy se na kartě hodí nesmyslně velký ACK timeout, a pingy jdou do kytek - i do tisíci, stačí pouze proscanovat a vše je zase ok. Většinou někdy ne - např. pokud klient má horší signál a zrovna taha tak to natáhne ping všem.
Hodlám CM10 vyměnit za RB52, doufám, že to pomůže.
A kolik odpovídá když nastavím 30? Slyšel jsem jak už leeonek řekl, že jsou to pouze čísla 0-30=0-17db. Jenže dobře, jak se trefim že chci vysílat třeba 14db. Chtělo by to převodní tabulku

Jinak ty cm10 mi dělají to, že někdy se na kartě hodí nesmyslně velký ACK timeout, a pingy jdou do kytek - i do tisíci, stačí pouze proscanovat a vše je zase ok. Většinou někdy ne - např. pokud klient má horší signál a zrovna taha tak to natáhne ping všem.
Hodlám CM10 vyměnit za RB52, doufám, že to pomůže.
0 x
jali píše:Default vykon u CM10 na MK je cca 17db. K velkym problemum dochazi pri nastaveni na 20 a vic, zacina generovat velke postranni pasmo a vykon priliz nestoupa.
Ok, špatně jsem si to přečetl píšeš to jasně. Default nastavení v MK = 17db ve skutečnosti. Teï otázka, default nastavení v MK, jaké hodnotě nastavené na MK se to rovná? 17? 30?
0 x
to je otázka:) Říkám chtělo by to převodní tabulku jaká hodnota odpovídá kolika db - takhle to hášu od oka - chci 14db tak tam hodím 23 nebo kolik?
přidal bych i zda lze nastavit natvrdo ack. ¨používám dynamic - ovšem kde napsat ack natvrdo jsem nenašel, momentálně jsem pročítal i fora v angličtině a manual uvádí jen dynamic.
přidal bych i zda lze nastavit natvrdo ack. ¨používám dynamic - ovšem kde napsat ack natvrdo jsem nenašel, momentálně jsem pročítal i fora v angličtině a manual uvádí jen dynamic.
0 x
asi jsem to spatne napsal
17 na MK = default = cca 17dB +-2dB
17 na MK = default = cca 17dB +-2dB
0 x
fakt me nebavi psat dokola to same, staci si precist pozorne cele vlakno :
Cituji se:
K velkym problemum dochazi pri nastaveni na 20 a vic, zacina generovat velke postranni pasmo a vykon priliz nestoupa.
Snad se z toho da pochopit, ze max hodnota je cca 20dB
Pokud jde o 400mW karty, tak se znich vytahlo max tusim asi 100mW, z klasicke CM9 tusim 73mW
Nekde to mam vsechno na papirech, snad se k tomu nekdy dostanu
Cituji se:
K velkym problemum dochazi pri nastaveni na 20 a vic, zacina generovat velke postranni pasmo a vykon priliz nestoupa.
Snad se z toho da pochopit, ze max hodnota je cca 20dB
Pokud jde o 400mW karty, tak se znich vytahlo max tusim asi 100mW, z klasicke CM9 tusim 73mW
Nekde to mam vsechno na papirech, snad se k tomu nekdy dostanu
0 x
tom-tom píše:Je to kvůli 400mW kartám, otázka je, co to dělá u obyčejných karet... rozdíl od defaultu, nebo vyšší než default je stále default??
400mW karta má vestavěné zesilovače na RX a TX části a ty jen zesilují to co jde do nich de takže jako takové se nedají ovládat, dále je to karta jako každá jiná. Pokud nastavíš hodnotu 1db na mikrotiku musíš počítat s tím že ve skutečnosti nevyzařuješ 1db ale hodnotu X krát vyšší. Škoda že se na školení SR5ky neměřili protože je tam nikdo neměl
0 x
jj vlákno mám přecteno od shora dolů. Je zajimavé, že když nastavím 17 tak několik klientů nejede - vzdálenost do 800m, když dám 25 tak jedou, úbýtek na kabelu je 5db a anténa je 8db. Když jsem měl apčko compex v regulačce, tak se to chovalo stejně jako mk při nastavené 25-30.
Když dám regulatoiry domain a nastavím že mám antény 3db tak signál je zhruba stejný jako při nastavní 25.
Navíc ty pingy na té CM10 fakt nevím - mám tam 10-20klientů a když někdo jen trochu tahá - signal je do -80 tak tozvedá ping všem připojeným. Zřejmě proto, že tam vidím ACK nastavený na 400 -mám dynamické ack. Nevíte jak nastavím statické? stačí tam místo dynamic napsat číselnou hodnotu? Dle manualu by tam mělo jít zadat hodnotu integer, tedy číslo. Když se podívám do statusu po zadání čísla, tak tam není ack napsáno.
Jinak jsem udělal všechny kroky na srovnání toho pingu - na pevno rychlost, niží data rate, použil jsem i normu B, routované, mez sq,pouze qt. pigtaily ok, anténa ok. dělá to na více vysílačíchs těmi cm10 kartami. Jo kupoval jsem je jak samostané tak také s licencí L4
Když dám regulatoiry domain a nastavím že mám antény 3db tak signál je zhruba stejný jako při nastavní 25.
Navíc ty pingy na té CM10 fakt nevím - mám tam 10-20klientů a když někdo jen trochu tahá - signal je do -80 tak tozvedá ping všem připojeným. Zřejmě proto, že tam vidím ACK nastavený na 400 -mám dynamické ack. Nevíte jak nastavím statické? stačí tam místo dynamic napsat číselnou hodnotu? Dle manualu by tam mělo jít zadat hodnotu integer, tedy číslo. Když se podívám do statusu po zadání čísla, tak tam není ack napsáno.
Jinak jsem udělal všechny kroky na srovnání toho pingu - na pevno rychlost, niží data rate, použil jsem i normu B, routované, mez sq,pouze qt. pigtaily ok, anténa ok. dělá to na více vysílačíchs těmi cm10 kartami. Jo kupoval jsem je jak samostané tak také s licencí L4
0 x
tom-tom píše:Máme v síti jen 3 kusy těchto karet. Popravdě, dvě z nich se chovají fakt divně.
První jsme kupovali na Cznetu, ta je ok a opravdu se zdá být o něco lepší než CM9. Skutečně má konektor "A" blíž ke středu a konektor "B" je taky plnohodnotný, za předpokladu, že si v ROS přenete na béčko. Takže tvrzení na I4 je fakt blbost.
Ty zbývající dvě, ty jsme kupovali v ceně s L4 licencí mikrotiku od I4.
Dělal jsem pár testů, do pc jsem dal 2x CM9 a tyto dvě CM10.
Jednu CM9 jsem nakonfiguroval jako 5GHz AP a ostatní karty jsem nechal jen skenovat. Druhou CM9 a první z CM10 bez připojené antény, zbylou CM10 s anténou.
Výsledek je takový:
CM9 (bez ant.): signál -38
CM10 (bez ant.): signál -78
CM10 (s ant.): signál -74
Přepínání antena-A nebo B u CM10 nemělo na skenování naprosto žádný vliv, signály byly +/- 1db.
Pokus o spoj v pracovně mezi těmato dvěma CM10 dopadl s cca 3/4 propustností než tentýž spoj s dvěma CM9.
Z reklamace přišly zpět s tím, že jsou v pořádku.
Chtěl bych se zeptat, v jakém množství tyto karty používáte, kde konkrétně nakupujete, nebo jestli nemáte podobnou zkušenost (koupili jste v sekáči L4 s CM10 za korunu)
Na rozdíl s CM9, kterých máme něco ke 30ti, nebyly nikdy s žádnou problémy.
Ještě se vrátím na skok k těm CM10 vs CM9.
Udělal jsem si obdobnej test. 3 karty v jedné mašině - XI-626, WNC CM9 a CM10 od i4 prodávaná s L4 mikrotikem k tomu 2dB pruty oproti APčku na 5m přes cihlovou zeï.
Zajímavé výsledky:
CM-9 ----- -46dB
XI-626 --- -55dB
CM-10 --- -67dB
Pravdou je, že ta CM-10 není zřejmě origo WNC CM-10 ale má na sobě napsáno DCMA-81 ale je suverénně nejhorší. Nehledě na to, že s chipsetem Intel BX440 na desce má ta karta probléma, kdežto CM-9 jede jako blesk. Je hezké, že na té CM-10 je lepší a modernější chipset ale je ochuzená na VF části.
0 x