Co se ruseni V pol tyka,je situace jasna,H pol bude sice pri pouziti jedne 45* polarizace zarusena o 3 dB mene,ovsem pri pouziti,,prave,, i ,, leve,,45* polarizace bude zarusena o 0 dB mene.
Parabolu 5 GHz 23 dBi s ozarovacem 3x3 zkusim vyrobit,zajemci o testovani na vasi zkusebni trase,kteri jste schopni dodat elektroniku do Aluboxu 653.0??? ozvete se na PM.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
MIMO 3x3
hapi píše:Tak nějak nechápu proč to je do X a ne do + ty polarizace. Defakto nemáte horizontál na tom. To nějak nechápu. Pochopil bych to kdyby tam byly základní H a V a navíc jedna posunutá o 45°.
tak mi prosím zkuste vysvětlit, proč je H+V+1x45° lepší nežli V+2x45°.
na fotce je tusim RB600, vyrobce to testoval osazene ruznymi boardy a nejlepe jim z toho vysel ten intel. fotku jsem však dostal pouze s RB, toť celé kouzlo.
0 x
Lukasw
power panely, komplexní a kvalitní řešení napájení
průmyslové zdroje, patch panely, kleště a konektory, koaxiální konektory
www.VSEPROWIFI.cz
www.VSEPROWIFI.cz
protože například v podobě sektoru na to můžu snáze napojit stávající duální klienty? Já nevim, ptal sem se protože mi to přijde ty polarizace takhle divný.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
melvi píše:Proč ATOM, protože je potřeba PCI EXPRESS, na PCI to nestíhá
RB800 ma PCI-E, viz vas obrazek a docela by me zajimalo jestli to vazne nestiha procesor. Zkouseli jste ho trochu pretocit?
0 x
mi chcete namluvit, ze by to nestihalo ani treba v RB411UAHR ???
PW
PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
pcwifi píše:mi chcete namluvit, ze by to nestihalo ani treba v RB411UAHR ???
PW
jestli to nedava RB800 tak hadej jak to bude davat pomaleji taktovana deska s horsim CPU

0 x
hergot mluvilo se o pci-e a ne o gigantickem cpu, coz teda atom moc taky neni
PW

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
je to kravina. Sežeň si RB411GL, do toho miniPCI s 3x3 MIMO a pojede to jako blesk. PCI má 2x větší propustnost než je třeba pro 3x3. Tak či tak obojí je half duplex tedy optimální. Ono PCI pustí gigo na ethernetu a vy taky plašíte s poloviční rychlostí kterou si 3x3 mimo ukousne... méně mluvit, více přemýšlet.
Ty hnusný RB600/800 jsou tam pouze od toho aby si tam člověk narval víc kartiček. Proto ta anténa má díry na Nkový konektory atd..
Už si asi nepamatujete na předváděčku před lety kdy přes RB600 tahaly dvě duální Nka že?
Ty hnusný RB600/800 jsou tam pouze od toho aby si tam člověk narval víc kartiček. Proto ta anténa má díry na Nkový konektory atd..
Už si asi nepamatujete na předváděčku před lety kdy přes RB600 tahaly dvě duální Nka že?
0 x
Ano, to je teorie. Teorie take je, ze PCI ma propustnost 100MBps, realne testy ukazuji ze nejvic ze z ni na SIS chipsetech vyzdima cca 70-80MBps, na intelech o neco mene na jinych chipsetech i treba mene nez 50MBps. Krome toho uz to pak take dost zatezuje CPU. PCI-E ma mesi latence, je full duplex a mene zatezu je CPU. Pamatujes, jak AirBQ na miniPCI jela spatne, ale na PCI-E dobre?hapi píše:je to kravina. Sežeň si RB411GL, do toho miniPCI s 3x3 MIMO a pojede to jako blesk. PCI má 2x větší propustnost než je třeba pro 3x3. Tak či tak obojí je half duplex tedy optimální. Ono PCI pustí gigo na ethernetu a vy taky plašíte s poloviční rychlostí kterou si 3x3 mimo ukousne... méně mluvit, více přemýšlet.
0 x
takže se tam 3x3 MIMO vejde ne?
O AirBQ nic nevim. Vim to, že na RBčkách to frčí na plný kule a to mi stačí. Rozdílu v zátěži mezi duální RB711 a RB411 s duální kartou je stejnej jako 400MHz vs. 300MHz. Těžim z toho co vidim. Jestli zahazuješ PCI kvůli zkušenostem z PCček tak se nedivim. Ty nikdy moc wifiny neměly rádi.
Pokud tam bude 680MHz mips a mimo 3x3 s gigovim portem tak nevidim problem. Ostatně na zahraničnim foru sem sem tam ukážou takový borci co ukážou 3x3 a někdy i 4x4 na PCI sběrnici.
Já bych to fakt nehrotil, tady záleží na CPU.
O AirBQ nic nevim. Vim to, že na RBčkách to frčí na plný kule a to mi stačí. Rozdílu v zátěži mezi duální RB711 a RB411 s duální kartou je stejnej jako 400MHz vs. 300MHz. Těžim z toho co vidim. Jestli zahazuješ PCI kvůli zkušenostem z PCček tak se nedivim. Ty nikdy moc wifiny neměly rádi.
Pokud tam bude 680MHz mips a mimo 3x3 s gigovim portem tak nevidim problem. Ostatně na zahraničnim foru sem sem tam ukážou takový borci co ukážou 3x3 a někdy i 4x4 na PCI sběrnici.
Já bych to fakt nehrotil, tady záleží na CPU.
0 x
Pánové nezlobte se, ale cena je podle mě příliš vysoká...
když si vezmu, že airBQ dá určitě dobrých 100Mbit za skoro stejnou cenu, bez rušení jak konkurencí, tak vlastní infrastruktury...
nehledě na to, je to polovina ceny airfiberu... spotřeba, která je jak už víme u airfiberu docela vysoká, bude vysoká i u tohoto řešení (počítal bych že pod 20W se to nedostane)
A vzhledem k tomu, že se relativně pořád bude jednat o obyčejné 5Ghz myslím, že cenu by to chtělo dostat tak na polovinu, pokud by byla cena 10k za pár dvou parabolických 3x3Mimo antén, dalo by se k tomu přihlédnout lépe, takto se mi to ale příliš nepozdává....
když si vezmu, že airBQ dá určitě dobrých 100Mbit za skoro stejnou cenu, bez rušení jak konkurencí, tak vlastní infrastruktury...
nehledě na to, je to polovina ceny airfiberu... spotřeba, která je jak už víme u airfiberu docela vysoká, bude vysoká i u tohoto řešení (počítal bych že pod 20W se to nedostane)
A vzhledem k tomu, že se relativně pořád bude jednat o obyčejné 5Ghz myslím, že cenu by to chtělo dostat tak na polovinu, pokud by byla cena 10k za pár dvou parabolických 3x3Mimo antén, dalo by se k tomu přihlédnout lépe, takto se mi to ale příliš nepozdává....
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
- midnight_man
Aký je teoretický rate pri MIMO 3X3? Počkáme na normálnu parabolickú anténu a potom budeme experimentovať. Táto palenka je v meste nepoužiteľná nakolko by pochytala všetok bordel.
0 x
midnight_man píše:Aký je teoretický rate pri MIMO 3X3? Počkáme na normálnu parabolickú anténu a potom budeme experimentovať. Táto palenka je v meste nepoužiteľná nakolko by pochytala všetok bordel.
Myslím že tam je maxim. rate 450Mbps. http://forum.mikrotik.com/download/file.php?id=9003
Zajímavé by bylo kdyby pan Štourač stvořil tuto anténu a někdo ji otestoval. Problém je ten že by tam musel být větší box na rb800.
Protože i když 411GL by 3x3 kartu procesorově utáhla, tak tyto mPCI karty nejsou ve skutečnosti 3x3 ale obyčejné 2x2 s možností připojit 3tí anténu.
Pokud chceme full 3x3 kartu tak to musí být m-PCI express která jde jen do rb800 http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... x3#p322575
Edit: ještě mě napadá co použít malou 411UAHR. Má to 680Mhz a mpci-e, ale jen 100Mbit ETH

http://routerboard.com/RB411UAHR
0 x
rouchi píše:Pánové nezlobte se, ale cena je podle mě příliš vysoká...
ted jsem tomu vyse napsanemu prilis neporozumel.
my nabizime bud kompletni spoj u ktereho je vysoka pravdepodobnost ze z nej dostanete cca 170M FD nebo 240M HD za cenu kolem 30 000 tj ca 2x více nez airBQ. o ruseni v pasmu bych tady moc nepolemizoval. staci jeden blb a je jedno ve kterem volnem pasmu jste. ve meste najit nezaruseny kanal je taky pomerne scifi.
nebo nabizime k experimentovani pouze boxove anteny za koncovou cenu kolem 15 000.
coz je vyborna cena, na to ze je to kompletni reseni s boxem.
Smerovost te panelky 18 stupnu je pro danou aplikaci akorat.
jinak v jinem prispevku se psalo o polarizaci - tahle kombinace je zvolena proto, ze kombinaci zapojeni pigtailu spoj sestavite z jednoho typu anten, pokud by byla pouzita kombinace h+V+45° tak mate anteny leve a prave = dvojnasobek problemu. staci si to namalovat na kousek papiru.
vracim se k puvodni myslence : my nabizime kompletni spoj nebo reseni a navic Vam nabizim moznost si to v realu prohlednout u nas na predvadecce, pokud mate takovy zajem a ten vyplyva z diskuze, prosim, napiste mi tady nejaky vhodny termin, na kterem se postupne vsichni shodneme a rad Vas uvidim.
ano, pro plny vykon tam musi byt m-pcie. pokud se podivate na nase stranky do popisu kompletniho spoje, jsou tam napsane komponenty ktere spolu funguji a z toho to vyplyva celkem jasne. navic je to rychlejsi nez hadat co vlastne s cim ze ?
0 x
Lukasw
www.VSEPROWIFI.cz
www.VSEPROWIFI.cz
- stouracpetr
Limcova parabola 3x3 , 5 ,47-5,725 GHz , 23-24 dBi, vyzar.uhel pro -3 dB 9*-10*,dosah spoje temer ctyrnasobny oproti spoji z panelovych 18 dBi anten,lepsi smerovost resp.podstatne vyssi odolnost proti okolnimu ruseni ,cena :
2x parabola a_ 3600,- = 7200,-
2x Alubox 653.04 nebo 653.05 s vnitrnim plechem a distancnimi sloupky podle rozmeru elektroniky a_ 1100,- az 1700,- = 2200,- az 3400,-
Celkem 9400,- az 10600,- ,neplatce DPH, + elektronika stejna v pripade panelovych i parabolickych anten .
2x parabola a_ 3600,- = 7200,-
2x Alubox 653.04 nebo 653.05 s vnitrnim plechem a distancnimi sloupky podle rozmeru elektroniky a_ 1100,- az 1700,- = 2200,- az 3400,-
Celkem 9400,- az 10600,- ,neplatce DPH, + elektronika stejna v pripade panelovych i parabolickych anten .
0 x