❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ORCAVE ma novy 10GHz FOD spoj

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
pcwifi
antispam: Ano

Re: ORCAVE ma novy 10GHz FOD spoj

Příspěvekod pcwifi » 13 years ago

Spatne sem se vyjadril, spoj doda dodavatel sam, pujde o spoj, ktery bude staven na 100Mbit tok, jenze nez se tak stane, tak ja musim predpokladat nejakou velikost uz nyni a podle toho zridit povoleni k umisteni 50,70,90,120cm anteny :) no a prave nevim jak velke, proto vznikl muj dotaz. Podle toho co jsem nasel a zjistil sem dosel "bohuzel" k rozmeru 90cm...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

a co třeba 60cm proti 90cm nebo 60 proti 120?

Jistě že ho dodá dodavatel ale tak popiš jim ten skok a oni to vyberou. Řekni jim že prostě na jedný straně chceš 60cm parabolu a uvidíš co oni na to.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

pcwifi

Bohuzel narazim na kancelarske panaky, kteri ymrvere tvrdi, ze technicke reseni - pruzkum- az po zavazne obj. apod kecy...

Na takovy nemam silu ani cas, podle toho co jsem mel moznost videt na 15km 60tka spise ee nez jo o, takze zkusim vybavit povoleni na 90tku a uvidim no.

Tak ci tak diky za info.

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hapi

to ani na jedný straně nemůžeš mít větší? na 100mbit je to docela hodně daleko.
0 x

Jardax

Příspěvekod Jardax » 13 years ago

Na 15km 100Mbps jedine 90cm anteny, pokud chces zachovat dostatecnou rezervu, tedy cca 20dB.
60/90 moc neverim ze by stacilo.
Varianta 60/120 by podle mne asi sla, ale to musi rict nekdo od fochu.
(a to se priprav, ze cena 120cm parabol je pekna raketa ;) )
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

15km v 11ghz by vyslo 65/65 krasne pri 10 dBm s atpc za 7680,- rocne za kmit ...
15km v 10ghz jedine 95/95 aby to melo nejakou rozumnou uroven ;)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

pcwifi

1 strana bude starost dodavatele, mysleno z hlediska velikosti a umisteni, pujde o jeho distribucni bod, takze verim ze tam si muze bez problemu dat i 120cm "raketu" (ten objekt je podobnyma mamutama uz osazen a je natolik mohutny, ze mu dalsi nic neudela, tam problem nevidim), osobne chcu mit proste u sebe co nejmensi ale se stabilnim chodem, podle toho co jsem tak vykoukal a jak jiz zde zminil Jardax, tak kombinace 90 / 90 je asi idealnejsi reseni s rezevou cca. 20dB. 90tka je na me strane hranicni limit...bude muset stacit :lol:

PW
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

pcwifi: 15km 120+60 a 100Mbit je fakt hodně optimistické, mám tuhle kombinaci na 10km a znovu už bych to takhle nedal. Záleží jakou chceš mít dostupnost, pokud ti nevadí že to bude při prudším dešti padat na 50Mbit tak proč ne..... Je fakt, že na dostupnost jsem asi víc náročný, ale ty kalkulačky od výrobce jsou řekl bych "velmi optimistické".

Dade_Marfi: 10db rezerva? To je trochu málo, ne? Nechci aby se při 3 kapkách vody v trase snižovala modulace ;) Koukám, že když potřebuju nahradit 100Mbit v 10Ghz (120+60cm/10km) spojem v 11ghz ve stejné kombinaci antén ale 200Mbit+, asi bys to s klidem použil, co? :)
0 x

RAket

Příspěvekod RAket » 13 years ago

Leeonek píše:pcwifi: 15km 120+60 a 100Mbit je fakt hodně optimistické, mám tuhle kombinaci na 10km a znovu už bych to takhle nedal. Záleží jakou chceš mít dostupnost, pokud ti nevadí že to bude při prudším dešti padat na 50Mbit tak proč ne..... Je fakt, že na dostupnost jsem asi víc náročný, ale ty kalkulačky od výrobce jsou řekl bych "velmi optimistické".

Dade_Marfi: 10db rezerva? To je trochu málo, ne? Nechci aby se při 3 kapkách vody v trase snižovala modulace ;) Koukám, že když potřebuju nahradit 100Mbit v 10Ghz (120+60cm/10km) spojem v 11ghz ve stejné kombinaci antén ale 200Mbit+, asi bys to s klidem použil, co? :)

Řekl bych, že Dade nemyslel 10dB rezervu, ale 10dB výkonu do antény. Na tom závisí výše poplatku za kmit.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 13 years ago

Leeonek píše:pcwifi: 15km 120+60 a 100Mbit je fakt hodně optimistické, mám tuhle kombinaci na 10km a znovu už bych to takhle nedal. Záleží jakou chceš mít dostupnost, pokud ti nevadí že to bude při prudším dešti padat na 50Mbit tak proč ne..... Je fakt, že na dostupnost jsem asi víc náročný, ale ty kalkulačky od výrobce jsou řekl bych "velmi optimistické".

120/60 a 100 mbit? S AirOnem, naprosto s prehledem.
Na 15 km tam proti 100mbit bude skutečná UR=22dB
Na 15 km bežně dáváme 60/90, ale povali to i s 60/60 UR= 16dB
120/60 máme trasy na 25 km a valí to 130 mbity pořád, už dýl jak rok v cca asi 10 případech.

10dB rezerva uz je docela velka, ale nemuzete na 10GHz pocitat až na mimoaglomeracni trasy s tim, ze šumová hladina bude v 28 MHz kanale -100dBm
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

pcwifi

Leeonek : receno v tve mluve, kombinace 120+90 ti prijde obstojna jakozto vyhovujici s dostatecnou rezervou ? Mno, nepotesilo by me to moc, kdyby to v horsim pocasi padalo jak šišky na treba zminenych 50Mbit, znacka ideal to urcite neni :?

PW
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

samozrejme 10 dBm jsem myslel "koupenym" povoleny vykonem v cene kmitu ...
0 x
- programming
- development
- education

hapi

a nebo si kup nějaký 10GHz pojítko a nastav si výkon na 10dBm.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

haaaa to je rada nad zlato :D
0 x
- programming
- development
- education

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

Insider: No měl jsem na té 10km trase před 2 lety M3 (34Mbit) a při hodně silném dešti to chybovalo nebo se to rozpadlo, kombinace byla 60+90. Další spoj byl na 13 km, taktéž M3 stejná kombinace antén, a prostě shukli vždycky oba. Jako nějak extra často to nebylo, ale v létě když bývali bouřky tak jo. Proto si myslím, že u vyšší modulace to bude to bude horší. Na druhou stranu, je možné že mám úchylku co se týče dostupnosti spojů ;)

pcwifi: No jak vidíš dle ostatních reakcí se to asi použít dá, jsou tady větší odborníci než já a mají určitě víc zkušeností. Osobně mám zkušenosti asi s desítkou spojů, takže můj názor ber s rezervou. Navíc jak jsem psal výše, vadí až opravdu hodně silný déšť, a ten trvá při bouřce třeba 20 minut a pak se to chytne zpět. Jak jsem psal výš, provozuju na 10km Summit Narrow 100Mbit kombinace 120+60 a jako jede to, no.... Včera mi přišel další Narrow, budu ho nasazovat na 13km 90+90cm jako upgrade místo 50Mbit Alteru, tak můžu poreferovat. Obě trasy mají perfektně čistou fresnelku ještě s velkou rezervou, takže žádné "tady mě to kousíčkem líže kopec" nebo podobné.

Dade_Marfi: jasné, špatně jsem pochopil :)
0 x