❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Racom Ray3

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
basty
Kontaktovat uživatele:

Re: Racom Ray3

Příspěvekod basty » 6 years ago

Ten déšť chapu. Na to jsem myslel že tam jsou ty výkony. Ale tak ok... Překračuje se běžně v 17/24. Proč mají 10G pevné 3db? To je ve vo zakotveny?

80g je cajk. Tam je to tak úzký že to nikoho moc nemůže omezit.
0 x

Jenya

Příspěvekod Jenya » 6 years ago

basty píše:Ten déšť chapu. Na to jsem myslel že tam jsou ty výkony. Ale tak ok... Překračuje se běžně v 17/24. Proč mají 10G pevné 3db? To je ve vo zakotveny?

80g je cajk. Tam je to tak úzký že to nikoho moc nemůže omezit.

Ve vo je zakotveny max vykon 3db do jakkoliv velke anteny. Ale jsou i radia, ktera dovoli nastavit vic. Pokud bys ciste hypoteticky na 17/24 pouzil velmi malo ziskovou antenu, tak to muzes voprat az treba na 20 db eirp :)
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 6 years ago

Což samozřejmě můžu udělat i s dvoumetrovou parabolou.
Jenya píše:Pokud bys ciste hypoteticky na 17/24 pouzil velmi malo ziskovou antenu, tak to muzes voprat az treba na 20 db eirp :)
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Jenya

Příspěvekod Jenya » 6 years ago

ludvik píše:Což samozřejmě můžu udělat i s dvoumetrovou parabolou.
Jenya píše:Pokud bys ciste hypoteticky na 17/24 pouzil velmi malo ziskovou antenu, tak to muzes voprat az treba na 20 db eirp :)

Ta by musela byt velmi mizerna :)
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 6 years ago

To je na tom ten vtip ... je to naprosto fuk, neboť eirp je výkon lezoucí z antény, který nesmím překročit.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Myghael

Příspěvekod Myghael » 6 years ago

Si pomalu připadám jako idiot, že ve freebandech dodržuju limity a všechno. :D Pravda jen za normálních podmínek, za špatného počasí ať si ATPC klidně dá plný kotel, na to tam ten "nelegální" výkon navíc přece je.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

basty
Kontaktovat uživatele:

Ano to je cajk, ale prostě jinak ten spoj je úplně knicemu podle toho co jsem to procházel a vypočítával.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

všechny 17 a 24ky jsou k ničemu pokud chceš využít max kapacitu a skok delší než řekněme 500m v limitech. Tak to prostě je a nikdo to nevokecá. Nepředpokládám že si někdo koupí gigovej spoj a bude ho provozovat na 200Mbit jako strop protože na větší rychlosti nebude mít dostatečnou rezervu.

17GHz (MP600), 60/60cm, 500m, citlivost -55dBm, TX -18dBm, RX -53dBm.... to fakt nikdo ani za hezkýho počasí provozovat dobrovolně nebude.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Gemb

Příspěvekod Gemb » 6 years ago

10ghz u vas ma vyhodu, ze je pevne dany max vykon s jednotky 3dbm a na zisku anteny nezalezi, to je velky rozdiel oproto 20db eirp. A to ze sa bezne prekracuje vykon je normalne. Pride obchodak a ponukne take a take radio a sam povie...vykon nikto neriesi. Takto sa odporucaju siae alfo 17ghz aj na 15km :grin:😆
0 x

whef

Příspěvekod whef » 6 years ago

No já ten spoj budu používat asi na 300m a bude to v limitu i jiné spoje jsou v Limitech. U RAY3 se nepočítá taky dost často s tím, že to pojede na plnou kapacitu. Bude to určeno na různé kamerové systémy a podobně. Ta cena myslím tomu odpovídá.
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Dobre no... takze vyuzitelnost toho spoje je v limitu dost nepouzitelna. A na kratky trasy je stejne nejlepsi 80G
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 6 years ago

Už to má někdo v ruce???
0 x

Gemb

whef píše:No já ten spoj budu používat asi na 300m a bude to v limitu i jiné spoje jsou v Limitech. U RAY3 se nepočítá taky dost často s tím, že to pojede na plnou kapacitu. Bude to určeno na různé kamerové systémy a podobně. Ta cena myslím tomu odpovídá.

Takze si kupis Ray3 na 300m so spotrebou 25W, cenou cca 3500€ namiesto LHG60 ktore stoji 200€ a ma spotrebu 5W s jedinym rozdielom, ze mikrotik je TDD. Pripadne Siklu na taku vzdialenost tiez dobre za menej penazi v 70GHz. Legalne pouzivanie Ray3 je v rozpore so zdravym uvazovanim.....Ray 3 povazujem za radio vhodne na 3-5km 24/17Ghz a dajake vymylene fake limity ma naozaj nezaujimaju.
0 x

whef

Příspěvekod whef » 6 years ago

Ano koupím, teď na tom spoji mám Alcomu, už jen čekám na doručení RAY. LHG60 Není legální rádio ! někomu to nevadí nám jo a taky se to nedá svornávat s FullDuplexním spojem, to ani omylem. Nemluvím ani o problémech, který 60Ghz přináší. Šla by tam dát i 80Ghz, ale má větší spotřebu, cenu a nejsou tam extra stabilní stožáry. Druhý spoj bude na delší vzdálenost ale tam bude zas kapacita třeba 200Mbit. Nevím čemu se divíte, tyhle spoje se budou nasazovat i na kamerové systémy atd. kde poteče pár Mbit. Každý ať dělá jak umí. Jinak bych chtěl spíš RAY3 v 17Ghz snad příští rok.

Gemb píše:
whef píše:No já ten spoj budu používat asi na 300m a bude to v limitu i jiné spoje jsou v Limitech. U RAY3 se nepočítá taky dost často s tím, že to pojede na plnou kapacitu. Bude to určeno na různé kamerové systémy a podobně. Ta cena myslím tomu odpovídá.

Takze si kupis Ray3 na 300m so spotrebou 25W, cenou cca 3500€ namiesto LHG60 ktore stoji 200€ a ma spotrebu 5W s jedinym rozdielom, ze mikrotik je TDD. Pripadne Siklu na taku vzdialenost tiez dobre za menej penazi v 70GHz. Legalne pouzivanie Ray3 je v rozpore so zdravym uvazovanim.....Ray 3 povazujem za radio vhodne na 3-5km 24/17Ghz a dajake vymylene fake limity ma naozaj nezaujimaju.
0 x

Gemb

Na kamery mate snad 9GHz ?
0 x