❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Antény nanoboot, Štourač Petr

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
ppp76
Kontaktovat uživatele:

Re: Antény nanoboot, Štourač Petr

Příspěvekod ppp76 » 10 years ago

Viktor Novotný píše:ty jsou skvele mohu potvrdit :)

Nemuzu nez souhlasit :wink:
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 10 years ago

Pane Stouraci,
z toho dopisu co jste sem postnul, jsem pochopil, ze budete delat neco s turbinama.
Mate uz neco v planu?
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 10 years ago

Prilohou zasilam kratke video se standartni vetrnou elektrarnou tovarni vyroby -prum.vrtule 190 cm,petilista,udavany vykon 600W pri 10 m/s je realny.Vitr pri zaznamu cca 3-5 m/s ,mereno rucnim anemometrem,vrtule prudce zrychluje a zpomaluje castecne v zavislosti na kolisajici rychlosti vetru,zejmena je ale prilis zbrzdovana nevhodne nastavenym MPPT regulatorem dobijeni.Hmotnost rotujicich casti cca 6 kg,dobijeni akumulatoru pri takoveto sile vetru cca 10-20 W.
Za ni je videt petilisty Darrieus vlastni vyroby-listy delky 1,5 m,prumer rotoru 1,6 m,predpokladany vykon cca 400W pri 10 m/s,[prozatim bez generatoru,dokonceni planovano na unor],hmotnost rotujicich casti cca 40 kg.

V soucasne dobe probihaji zkousky vhodnosti ruznych technickych reseni.

https://www.youtube.com/watch?v=3KkRZ2a ... e=youtu.be

Ladik píše:Pane Stouraci,
z toho dopisu co jste sem postnul, jsem pochopil, ze budete delat neco s turbinama.
Mate uz neco v planu?

V minulem prispevku jsem mel na mysli mensi variantu - Darrieus s rozmery rotoru cca 1x1m,zmensena varianta jiz fungujiciho provedeni.
1 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 10 years ago

Docela me to zajima a ta verze 1x1m by se taky sikla.
Tak hltam Vase nove poznatky.
Budete to pripadne i pak nabizet?
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 10 years ago

Predpokladam,ze ano-odhad leto 2015.

p.s.Velmi zalezi na vhodnem umisteni-co nejdal od prekazek a co nejvys nad nimi,vyuzitelny vykon prudce roste[laminarni vs. turbulentni proudeni].
0 x

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod patrik_ » 10 years ago

Prováděl jsem test bandpass filtru od pana Šťourače.
Šířka propuštěného pásma 20MHz, laděno na 5620.
Laboratorní test:
Zdroj rušení:
RB922GSAC, na stole, pendreky s MMCX pigtaily, 80MHz kanál, Ceee, btest na udp mezi jednotkami, výkon stažen na -10dBm,
frekvence 5560MHz, Ceee
Měřeno na R411AH, R52n-M, 3m pigtail, JSC-17-30V, chain0.

spektrum bez filtru
Obrázek

spektrum s filtrem
Obrázek
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 8 years ago

Vážení zákazníci

Pripravujeme novou radu sektorovych trychtyrovych anten s radialnim drazkovanim- Radiant.

Radiant 113.JPG

Jedna se o takovyto system drazek:

http://www.millimeterwave.com/190_horn_cross.jpg

Vysledkem vice nez pulrocniho vyzkumu, vyvoje a realnych mereni-nikoli pouhych pocitacovych simulaci-je rada sektorovych anten,ktere maji na rozdil od beznych anten s axialnim drazkovanim viz napr.

https://www.cst.com/Content/Articles/ar ... b_horn.png

vyhodnejsi prubeh hlavniho laloku s plossim celem,zajistujicim rovnomernejsi ozareni pozadovaneho sektoru,lepsi zisk o cca 2 dB pri srovnatelne velikosti oproti beznym antenam s axialnim drazkovanim,nasledny strmejsi pokles boku hlavniho laloku,zajistujici lepsi potlaceni rusivych signalu z nezadoucich smeru,CSV do 1,3 , odstup polarizaci pres 30 dB,cinitel zpetneho prijmu pres -40 dB.Maximalni pozornost byla venovana co nejlepsimu potlaceni nezadouciho vyzarovani prechodu koaxial-vlnovod.Jsou pouzity pigtaily ze semirigidniho koax.kabelu,prechod je spolu s elektronikou umisten ve skrince z hliniku,uvnitr opatrene matne cernym specialnim naterem,pohlcujicim VF zareni i teplo vyzarovane pouzitym elektronickym zarizenim.

Pripravovane varianty:

13 dBi/60* pro pokles na okrajich sektoru o -6 dB oproti maximu
15 dBi/45* pro pokles na okrajich sektoru o -6 dB oproti maximu
17 dBi/30* pro pokles na okrajich sektoru o -6 dB oproti maximu

Radiant 111.JPG

Vyzarovaci diagramy jsou vpodstate symetricke v rovine elevace i azimutu.Ke kazdemu z vyse uvedenych typu radialne drazkovanych trychtyru je mozne objednat jeden ze ctyr typu skrinek ,vhodny pro pouzite elektronicke zarizeni:

A]Pouze pro RB xxx
B]Pro RB xxx + prislusenstvi[napr.prepetova ochrana]
C]Rocket M5 nebo podobne typy-delka zarizeni max.180 mm
D]Rocket 5AC Prism ,ePMP 1000 nebo podobne typy-delka zarizeni max.235 mm

Otevirani a zavirani skrinky - pomoci jednoho sroubu M5 s krizovou hlavou.

Soucasti kompletu je trmen k upevneni na svisly stozar nebo konzolu ve dvou provedenich:

-Precizni trmen s jemnym nastavenim azimutu
-Jednoduchy trmen bez jemneho nastaveni azimutu

Radiant 112.JPG

Zahajeni seriove vyroby 1/2017.Nekolik desitek kusu z nulte serie je v soucasne dobe v testovacim provozu,shromazdene poznatky a pripominky aplikujeme do vyroby dalsich serii.

Predbezna cenova kalkulace sektorovych anten Radiant R xx se skrinkou stredni velikosti a preciznim trmenem s jemnym nastavenim azimutu :

R 13 dBi/60* cca 2200,-Kc
R 15 dBi/45* cca 2500,-Kc
R 17 dBi/30* cca 3300, Kc

Podrobnejsi informace budou prubezne doplnovany.

V pripade zajmu mne kontaktujte pres PM.Prednost maji stali zakaznici s pravidelnymi odbery.
Nejsme platci DPH.

S pozdravem

Petr Štourač
1 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 8 years ago

Moc pěkné. 90 stupňový sektor neplánujete?
0 x

stouracpetr

Je sice mozne vyrobit 90* sektory s radialnim drazkovanim,zisk bude ale pomerne maly-kolem 10-11 dBi ,vyzarovaci diagram v rovine elevace uz bude pro vetsinu pripadu dost siroky a u takovychto trychtyru s malym ziskem nebude potlaceni nezadouciho vyzarovani tak dobre,jako u trychtyru vetsich rozmeru a zisku.Pokud bude zajem,neni z pohledu vyrobce problematicke takoveto sektorove anteny vyrabet,predpokladam ale,ze hlavni napln vyroby bude v trychtyrich s vyssimi zisky.
1 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 8 years ago

Podělím se o zběžné informace po nasazení několika trychtýřových antén Radiant 15 a 17 dBi z nulté série.

1) Asi nejdůležitejší jsou samozřejmě rádiové parametry. Po nasazení, a srovnání s ekvivalenty od RF Elements (obě s RB912UAG) - lepší signály od klientů (řádově v db). Okrajoví klienti buď z úhlu nebo na na hraně měli signál o něco horší, což mi vyhovuje, protože Radianty jsou evidentně o něco "ostřejší". Hlavní lalok u RF se mi zdá víc "špičatý", klienti decentně z úhlu mají vetší pokles než u Radiantu. V krajních mezích vyzařování oproti RF signál u Radiantu rychleji padá.
Při skenování okolních sítí jsou signály od konkurenčních vysílačů nižší. Obzvlášť je to patrné zezadu antény, kdy u Radiantu je všechno zavřeno v kovové krabici, nic netrčí ven, nic není přikryté kusem plastu. Zvýšila se celkově i přenosová rychlost na sektoru (menší rušení).

2) Montáž - super je možnost pravo a levostranné montáže, lehce zaměnitelná. Uzavírání víka krabice na stožáru pomoci jednoho šroubu vyhovující.

3) Velikost střední krabičky na technologie (nevejde Rocket AC Prism nebo ePMP1000) je pro účely mikrotiku který jsem nasazoval, opravdu dostatečná. Bez problémů vejde ale i Rocket AC Lite, případně klasický Rocket M5. Pokud je dost místa na stožáru, větší rozměry krabiček nevadí, ale když je antén umístěno více, je lepsi pouzit nejmensi skríňku (pouze pro mikrotik). Tato je pak při srovnání se simperem od RF, v podstatě stejně velká. Nejmenší krabička je totiž pouze o něco vetší jak samotná RB912.

4) Držák s jemným nastavením azimutu - klasika z parabol, vymazlený, dobře nastavitelný, přesná a rychlá montáž, nelze nic vytknout. Držák bez jemného nastavení azimutu je taktéž bez chyby, ocel kterou se nemusíte bát dotáhnout. Například s tímto, jsem měl u RF celkem problém, přecijen se hliník na ocelové trubce "nezakousne".

5) Zvláštní bod bych chtěl věnovat pigtailům, kdo viděl paraboly, octagony, a nebo teďka Radianty od pana Šťourače, ví o čem mluvím. Jsou prostě precizní, sice tužší, ale dobře s s nimi pracuje. Dobře drží nastavenou pozici. Kdo oproti tomu zkoušel narvat RB912 podle návodu do boxu RF bez toho aniž by kompletně box rozebral, vložil RB a zase sešrouboval, zasloužil by podle mě metál. Asi mám olšové ruce, ale ikdyž rozeberu stíněný box od RF, mám problém tam ty pigtaily "pěkně" naskládat. Raději si ani nepředstavuju co se s nima děje, pokud je někdo rve podle manuálu do sešroubované krabičky.

To je zatím vše přátelé, další zkušenosti budu popisovat jakmile rozmrznu, takže na jaře :)
2 x

stouracpetr

Nakonec jsem se vratil ke klasickym turbinam HAWT,funguji mne na zahrade zkusebni 3 kusy.Vyrobu vetrnych elektraren jsem ale odsunul na neurcito,legislativni problemy by zabiraly prilis mnoho casu-navic jsme nyni plne vytizeni vyrobou anten...
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 8 years ago

Fajn - je možno u Vás objednat například i sérii 50 ks naráz? Nebo preferujete pravidelný odběr?
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

stouracpetr

Ano,i takovouto serii je mozne objednat,dodaci lhuta cele zakazky bude ale radove 4 tydny s moznosti dodani cca tretiny za tyden a zbyvajici casti za dalsi 3 tydny.Nemohu odmitnout stale zakazniky s tim,ze nyni vyrabime pro nekoho,kdo si objednal vetsi serii a jejich zakazka bude hotova za mesic.Bezne objednavky se pohybuji do 20 ks[anteny,pigtaily] a dodaci lhuta je priblizne tyden.
50 ks je napriklad mnozstvi,ktere mame nyni rozpracovano.
1 x

okoun

Příspěvekod okoun » 7 years ago

Leeonek píše:Podělím se o zběžné informace po nasazení několika trychtýřových antén Radiant 15 a 17 dBi z nulté série.

1) Asi nejdůležitejší jsou samozřejmě rádiové parametry. Po nasazení, a srovnání s ekvivalenty od RF Elements (obě s RB912UAG) - lepší signály od klientů (řádově v db). Okrajoví klienti buď z úhlu nebo na na hraně měli signál o něco horší, což mi vyhovuje, protože Radianty jsou evidentně o něco "ostřejší". Hlavní lalok u RF se mi zdá víc "špičatý", klienti decentně z úhlu mají vetší pokles než u Radiantu. V krajních mezích vyzařování oproti RF signál u Radiantu rychleji padá.
Při skenování okolních sítí jsou signály od konkurenčních vysílačů nižší. Obzvlášť je to patrné zezadu antény, kdy u Radiantu je všechno zavřeno v kovové krabici, nic netrčí ven, nic není přikryté kusem plastu. Zvýšila se celkově i přenosová rychlost na sektoru (menší rušení).

2) Montáž - super je možnost pravo a levostranné montáže, lehce zaměnitelná. Uzavírání víka krabice na stožáru pomoci jednoho šroubu vyhovující.

3) Velikost střední krabičky na technologie (nevejde Rocket AC Prism nebo ePMP1000) je pro účely mikrotiku který jsem nasazoval, opravdu dostatečná. Bez problémů vejde ale i Rocket AC Lite, případně klasický Rocket M5. Pokud je dost místa na stožáru, větší rozměry krabiček nevadí, ale když je antén umístěno více, je lepsi pouzit nejmensi skríňku (pouze pro mikrotik). Tato je pak při srovnání se simperem od RF, v podstatě stejně velká. Nejmenší krabička je totiž pouze o něco vetší jak samotná RB912.

4) Držák s jemným nastavením azimutu - klasika z parabol, vymazlený, dobře nastavitelný, přesná a rychlá montáž, nelze nic vytknout. Držák bez jemného nastavení azimutu je taktéž bez chyby, ocel kterou se nemusíte bát dotáhnout. Například s tímto, jsem měl u RF celkem problém, přecijen se hliník na ocelové trubce "nezakousne".

5) Zvláštní bod bych chtěl věnovat pigtailům, kdo viděl paraboly, octagony, a nebo teďka Radianty od pana Šťourače, ví o čem mluvím. Jsou prostě precizní, sice tužší, ale dobře s s nimi pracuje. Dobře drží nastavenou pozici. Kdo oproti tomu zkoušel narvat RB912 podle návodu do boxu RF bez toho aniž by kompletně box rozebral, vložil RB a zase sešrouboval, zasloužil by podle mě metál. Asi mám olšové ruce, ale ikdyž rozeberu stíněný box od RF, mám problém tam ty pigtaily "pěkně" naskládat. Raději si ani nepředstavuju co se s nima děje, pokud je někdo rve podle manuálu do sešroubované krabičky.

To je zatím vše přátelé, další zkušenosti budu popisovat jakmile rozmrznu, takže na jaře :)

ahoj, tak jak to vypadá po 10 měsících? rozhoduji se mezi RF a p. stouracem. rád bych ale co nejziskovější anténu což je dle papíru RF ale zase tu píšeš že to tak není?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...