❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
10Ghz >11km > 150mbit/s
Re: 10Ghz >11km > 150mbit/s
Ale no tak Dade většina z účastníků fora ví o Tvojich přestřelkách s panem Peterkou, kde většinou jsi odsouzen tahat za kratší konec protože hold pan Peterka je nejen technik který ty "své" spoje instaluje ale on je také vyvíjí (nebo aspoň je umí vhodně složit ) z dostupných částí na trhu (jako snad již většina výrobců v 10ce) a umí si to či ono u svého spoje jak vyargumentovat tak vcelku dobře zpropagovat. Co souhlasím byl částečně úlet byla Asura (možná to někomu jede dobře v tom případě beru zpět:) ). Ale jinak panu Peterkovi fandím člověk od něj dostane dobré pojítko obzvlášť pokud se to dobře naplánuje a alespoň "supervizi" udělá pan Peterka osobně bez časového presu. U větších ISP může převládnout nad menší firmou pana Peterky logicky trošku problém (co se stane když....) případně dojezd z Prahy atd. . Ale ber to tak že osobně panu Peterkovi fandím a to hlavně teď v 9GHz kde to díky právě jemu může být v tomto roce zajímavé.
0 x
Dle meho nazoru stavet jakykoliv spoj bez dostatecne rezervy a to at na 5ghz nebo snad na 10ce je neprofesionalita a diletantsvi.
Vymlouvat se na obezlicky typu ACM je pitomost.
A pokud to podle vypoctu trasy (ted nemyslim marketingove kalkulacky) nevychazi, tak se do toho radsi nesrat. Jedine co tim dosahnete, je ze ze sebe udelate pred zakazniky blbce.
Navic pocitejte, ze vysledek kalkulace je porad teorie, az na miste vetsinou zjistite, ze je to o par decibelu jinak a nikdy lepe
Vymlouvat se na obezlicky typu ACM je pitomost.
A pokud to podle vypoctu trasy (ted nemyslim marketingove kalkulacky) nevychazi, tak se do toho radsi nesrat. Jedine co tim dosahnete, je ze ze sebe udelate pred zakazniky blbce.
Navic pocitejte, ze vysledek kalkulace je porad teorie, az na miste vetsinou zjistite, ze je to o par decibelu jinak a nikdy lepe

0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
Dle toho co jsi napsal je lepší tam nemít tedy nic (třebas pořád jen 5GHz) a to bys měl na přetížené páteři jistě spokojené zákazníky nežli na spoji s ACMkem
) . Nic, prostě když někdy máš určité limity tak prostě musíš. A k ACM jediné kde mi bylo řečeno že může být průser je když to nějaká firma chce přes to hnát TV protože to pak potřebuje počítat s danou kapacitou a obraz pak jede nebo nejede což je průšvich (těžce vytíženej spoj inetem by se choval líp - u zákošů by se to předpokládám jen spomalilo,kdežto u TV ztratěj obraz). Ale to u nás nehrozilo neb TV nevedeme. Evidentněse tu rozcházíme v pojmu co je dané - dané jsou velikosti antén a navrhovat přeskoky si můžu na papíře když mi to kasa nebo terén nedovolí tak... . No nic asi se ničeho nedoberem.

0 x
David2006 píše:Dle toho co jsi napsal je lepší tam nemít tedy nic (třebas pořád jen 5GHz) a to bys měl na přetížené páteři jistě spokojené zákazníky nežli na spoji s ACMkem) . Nic, prostě když někdy máš určité limity tak prostě musíš. A k ACM jediné kde mi bylo řečeno že může být průser je když to nějaká firma chce přes to hnát TV protože to pak potřebuje počítat s danou kapacitou a obraz pak jede nebo nejede což je průšvich (těžce vytíženej spoj inetem by se choval líp - u zákošů by se to předpokládám jen spomalilo,kdežto u TV ztratěj obraz). Ale to u nás nehrozilo neb TV nevedeme. Evidentněse tu rozcházíme v pojmu co je dané - dané jsou velikosti antén a navrhovat přeskoky si můžu na papíře když mi to kasa nebo terén nedovolí tak... . No nic asi se ničeho nedoberem.
Kasa ? Vy spoje kupujete ? A co se tyce te televize, my mame agregacni masiny az za spojem a kdyz se nedostava kapacita na vstupu, tak se rozsype cely agregacni algoritmus a kvalita zakaznickych linek jde do kopru, takze asi nebude problem jen u TV ...
0 x
Josef Smola
Na RAY je specialni konektor proste proto, ze je to nejjednodussi a nejcistsi reseni.
Delat na odlitek nejaky dekl pod kterym bude normalni konektor je komplikace, dotesneni kabelu v nejake delene pruchodce je komplikace. A kompaktnich externich hermetickych pruchodek pro stineny gigabit kabel neni zase tolik. Takze to bych tomu nevycital - ten konektor je sice drazsi, ale za to je stopro spolehlivy.
Ja osobne mam treba verzi s oddelenym managementem a mam tam tedy konektory dva.
Jinak vyrobce, ktery vypusti 100MBps (a vyssi) radio s pripojkou 100BaseT, i kdyz jsou treba dve, je idiot nebo zoufalec.
Delat na odlitek nejaky dekl pod kterym bude normalni konektor je komplikace, dotesneni kabelu v nejake delene pruchodce je komplikace. A kompaktnich externich hermetickych pruchodek pro stineny gigabit kabel neni zase tolik. Takze to bych tomu nevycital - ten konektor je sice drazsi, ale za to je stopro spolehlivy.
Ja osobne mam treba verzi s oddelenym managementem a mam tam tedy konektory dva.
Jinak vyrobce, ktery vypusti 100MBps (a vyssi) radio s pripojkou 100BaseT, i kdyz jsou treba dve, je idiot nebo zoufalec.
0 x
Jardax píše:Na RAY je specialni konektor proste proto, ze je to nejjednodussi a nejcistsi reseni.
Jo, to souhlasim. Tohle alcomacke reseni bylo opravdu debilni. Uz pres rok delaji 1Gbps, coz je korektni. Sami jsme se s temi puvodnimi pekne potrapili.
0 x
Josef Smola
hapi píše:ef píše:Alkoma umí automaticky modulovat níže při chybovosti - dokonce si to můžeš i sám nastavit. Jednotky MP155 mají dva ethernety aby šlo využít 155MB. Pokud si koupíš jednotku MP165 tak má gigabit port.
to ano, ale kdo se bude patlat s dvěma ethernetama a switchem kterej dokáže ballancing? Mimo to, MP165 přišla snad až po 2-3 letech od MP155?
Umí modulovat ve všech modulacích co zvládne a nebo jenom na plno a jednu zvolenou nižší? POdle manuálu vidim jenom max a jednu zvolenou.
Hapi taky nemam zájem se stebou dohadovat. Mam MP155 ctyri a jednu MP165. Ty MP155 jsem kupoval pred vic jak rokem a pul, v dobe, kdy ostatni vyrobci koncili hluboko pod 100Mbit a ja to kupoval jako 100Mbit spoje s tim, ze v budoucnu to mozna upgraduju na 155Mbit. Součásti ceny upgrade na 155Mbit JE i vymena 100Mbit portu za 1Gbit. Sice musim spoj dopravit do alcomy, ale da se to naplanovat na dobu, kdy se bude menit nejaky spoj za licenc.
Jinak MP155 s Gbit portem byla uz predtim, jen to pro me nemelo cenu kupovat. Ted to jen nazvali MP165 a tobe to pripada jako novej spoj. Uplne na tobe vidim averzi vuci alcome.
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
jasne, ale ted ma alcoma GE port, ktery opravdu jede a ne nejaky "black-box" do ktereho nevidite a nevite co Vam jaky problem zpusobi ... ano trvalo to, ano bylo i z me strany k tomu hodne kritiky ... ale myslim, ze se to nakonec oplatilo ...
ten konektor u raye nekomentuju kvuli cene, ale prave kvuli tomu, ze neverim, ze bude dlouho bezproblemu ...
ale asi jeden spoj nasadime zkusebne ... at vime co se s tim da delat 
ten konektor u raye nekomentuju kvuli cene, ale prave kvuli tomu, ze neverim, ze bude dlouho bezproblemu ...

0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
Ano, spoje se kupují. Má to svá pro i proti. Nicméně pokud někdo potřebuje něco menšího s propustností jak zde zaznělo tak buď si koupí RAYe nebo se domluví s panem Peterkou na něčem a ještě ušetří ( pokud to bereme takhle i s cenou). Zase rvát někde superpojítko když je nevyužije (možná ale se pletu a časem ano) taky nemá moc cenu a od Petrerky dostane jistě něco odpovídajícího při osobím rozboru jeho potřeb.
0 x
Mne osobne by to mohlo byt putna, kdekoliv by to pripadalo v uvahu mam stejne k dispozici celkem nadupany switche ktery to hrave strankujou, ale principialne mi to prijde ujety.
Jako technika by me v zivote nenapadlo neco takoveho vypustit ven.
Kazdopadne mam pocit, ze to nebyla jen Alcoma, ale ze snad i nejaky dalsi vyrobce tenhle paskvil udelal ... ale nevzpomenu si.
No nic, to jen tak na odlehceni tematu
Abych uplne neplacal, tady je snimak z RAY - cca 16km v tezce zarusenem prostredi (local je site osazeny desitkami desitek), anteny 90cm Jirous.
Cekame az budou venku 120ky ...
Local Remote
Bandwidth [MHz] 28 28
Channel TX [GHz] CH1 (10.3220) CH9 (10.5460)
Channel RX [GHz] CH9 (10.5460) CH1 (10.3220)
Modulation TX 32-QAM QPSK
Net bitrate [Mbps] 92.83 36.84
TX power [dBm] 3 3
RSS [dBm] -53.0 -54.0
SNR [dB] 22.5 23.5
BER 0 0
Jako technika by me v zivote nenapadlo neco takoveho vypustit ven.
Kazdopadne mam pocit, ze to nebyla jen Alcoma, ale ze snad i nejaky dalsi vyrobce tenhle paskvil udelal ... ale nevzpomenu si.
No nic, to jen tak na odlehceni tematu

Abych uplne neplacal, tady je snimak z RAY - cca 16km v tezce zarusenem prostredi (local je site osazeny desitkami desitek), anteny 90cm Jirous.
Cekame az budou venku 120ky ...
Local Remote
Bandwidth [MHz] 28 28
Channel TX [GHz] CH1 (10.3220) CH9 (10.5460)
Channel RX [GHz] CH9 (10.5460) CH1 (10.3220)
Modulation TX 32-QAM QPSK
Net bitrate [Mbps] 92.83 36.84
TX power [dBm] 3 3
RSS [dBm] -53.0 -54.0
SNR [dB] 22.5 23.5
BER 0 0
0 x
parametry dle datasheetu(papiru) uveřejněných na oficielnich strankach vyrobcu:
Orcave - 1S10 QPSK 10-6 28MHz -87dBm
Alcoma - MP165 QPSK 10-6 28MHz -92dBm
1antenni - AirOne M7 QPSK 10-6 28MHz -91dBm
Orcave - 1S10 QPSK 10-6 28MHz -87dBm
Alcoma - MP165 QPSK 10-6 28MHz -92dBm
1antenni - AirOne M7 QPSK 10-6 28MHz -91dBm
0 x
alcoma má -86dBm případně -84dBm u MP91
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Prihodim z webu RAY... 
-87 dBm / 41Mbps / QPSK / 28 MHz
-67 dBm / 170Mbps / 256QAM / 28 MHz
-96 dBm / 8,45Mbps / QPSK / 7 MHz

0 x
hapi píše:alcoma má -86dBm případně -84dBm u MP91
Ja jsem se nikdy o MP9x nebyvil. Mluvim jen o tom, co mam, MP155(165).
tady to mas napsano: http://www.alcoma.cz/upload/download/Pr ... 100521.pdf
Tak prosím nepis alcoma ma, ale MP91 ma.
0 x
Jardax píše:Prihodim z webu RAY...
Pořád mi papírově připada alcoma nejlíp. Tak nevím proč se do ní hapi tak pořád naváží...
0 x