❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Cambium ePMP 1000

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
mato1

Re: Cambium ePMP 1000

Příspěvekod mato1 » 11 years ago

ppp76 píše:mato ... 130 trafic na jednom sektoru? nebo na tom bode? protoze jestli na jednom sektoru tak to natoc at muzem uverit .... protoze tohel nezeru .....

nie, dokopy... to je priemerny traffic. narazovo to chodi do 150mbit, ale normalne okolo 130mbit.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 11 years ago

Vsak ano :) len si treba ist potom vecer ked to ide tych 140mbps sadnut niekde za tú pripojku, že ako svižne tam ide net ;). Nevravím, že je to nemožné...tam kde nie je rušenie sa dajú robiť malé zázraky, ale kvalita pripojenia je v takomto prípade diskutabilná.
0 x

Rasmo

Příspěvekod Rasmo » 11 years ago

mato1 píše:
ppp76 píše:mato ... 130 trafic na jednom sektoru? nebo na tom bode? protoze jestli na jednom sektoru tak to natoc at muzem uverit .... protoze tohel nezeru .....

nie, dokopy... to je priemerny traffic. narazovo to chodi do 150mbit, ale normalne okolo 130mbit.

Predpokladam, ze tam mate min 4x AP. Coz za neni nic extra 130 / 4 = 32,5
Co kdyby Vam to chodilo 250+ bez potreby stavet nebo pridavat dalsi AP?
0 x
Radek Smok

Synchronizace je stejna, jako Rim. Kdo nevidel, nepochopi ....
http://www.epmp.cz

Rasmo

Příspěvekod Rasmo » 11 years ago

DarkLogic píše:
wirelessguy píše:Filozofie u ePMP je stavět malé buňky, ne krajské vysílače. .... Odpadnou pak starosti s dalšími anténami, kabely k nim atp. což si málokdo přizná, ale jsou to náklady navíc. Ale to přece všichni vědí, nebo ne?

Tím pádem ale více vysílačů, větší náklady na jejich pořízení + pořízení věcí okolo (stožáry, rozvaděče, switche, UPS,...), náklady na provoz, nájmy prostor, spotřeba el., atd.

Wirelessguy pise o bunkach normalni velikosti a ne o polomeru pokryti 15km, jak se nekdy stava.
Mluvime o vzdalenostech stovky metru az rekneme 3 km (v zakonnych limitech). Jenze na UBNT musite pridavat dalsi AP uz jen z toho duvodu, aby jste si sami nedegradovali kapacitu AP. Je bezna praxe hazet kazdych 500-600m nove UBNT AP. To je prece uplne zbytecne. Prave zde jsou Vase vicenaklady (viz vyse)
0 x
Radek Smok

Synchronizace je stejna, jako Rim. Kdo nevidel, nepochopi ....
http://www.epmp.cz

bartes

Příspěvekod bartes » 11 years ago

Peyrak píše:mám to namontovaný Titanium sektorce, zítra jde na site, kde to nahradí rocket na Titance a u 11ti klientů to nahradí NSM5, takže bude přímé srovnání

P1090207m.JPG

Jak to dopadlo?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

Rasmo píše:
DarkLogic píše:
wirelessguy píše:Filozofie u ePMP je stavět malé buňky, ne krajské vysílače. .... Odpadnou pak starosti s dalšími anténami, kabely k nim atp. což si málokdo přizná, ale jsou to náklady navíc. Ale to přece všichni vědí, nebo ne?

Tím pádem ale více vysílačů, větší náklady na jejich pořízení + pořízení věcí okolo (stožáry, rozvaděče, switche, UPS,...), náklady na provoz, nájmy prostor, spotřeba el., atd.

Wirelessguy pise o bunkach normalni velikosti a ne o polomeru pokryti 15km, jak se nekdy stava.
Mluvime o vzdalenostech stovky metru az rekneme 3 km (v zakonnych limitech). Jenze na UBNT musite pridavat dalsi AP uz jen z toho duvodu, aby jste si sami nedegradovali kapacitu AP. Je bezna praxe hazet kazdych 500-600m nove UBNT AP. To je prece uplne zbytecne. Prave zde jsou Vase vicenaklady (viz vyse)

milí pane :-D vaše teorie se zakládá na špatný realitě. Jelikož tam máme tupý atherosy tak první rušení způsobí vydatný úbytky rychlosti a proto se dávají apčka každých cca 500m aby měly klienti pokud možno takový signál který konkurence nedokáže směrem od vašeho ap překonat. Věřte mi že zarušit klienta kterej má na apčku -40dB je hodně těžký. A to vůbec nemluvím o tom že vaše teorie řeší rušení apček pouze mích sajtech ale cizí to spolehlivě zabijou jako je běžnou realitou. A zase jsme u toho proč dávat klienta ve městech na max 500m :-D protože signál -40dB je -40dB a konkurenci slyším dejme tomu na -65dB což je docela ok :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 11 years ago

jenže to si pomůžeš jen kousek protože stejně nebudeš dosahovat plné kvality když ti tam konkurence budervát -65 :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 11 years ago

kolik máte kdo na AP nejvíc klientů? když na synchnized připojím jedenáctou station tak se AP resne do defaultu, dělá mi to se třema verzema fw co mám dostupné

jinak ten fw stojí za starou bačkoru, to nastavování stanic je prostě divný, já to balím a posílám zpět, někdy to ještě prubnu, ale teď je to značně nedospělé
0 x

hafieror

Příspěvekod hafieror » 11 years ago

Nějak se toto vlákno ztratilo v propadlišti dějin
0 x

bartes

No to teda ... pouziva to nekdo? U nas 4 AP na kazdem par klientu a zatim ok fw ma jeste mouchy ale jede to ...
0 x

Polk

Příspěvekod Polk » 11 years ago

Také jsem začal hledat nějaké řešení do silně zarušeného prostředí, ale nikdo to asi zatím nepodrobil testu. :-(
Jsou tam doopravdy tak vysoké odezvy ? nebo to už nějaký z novějších firmwarů upravil ? Jaké dosahujete propustnosti na jaké vzdálenosti ?

Díky moc.
0 x

Kess

Příspěvekod Kess » 11 years ago

Zatím to testuju a že výsledky jsou chabé je skoro slabé slovo. GPS Sync AP s tou doporučovanou anténou na paneláku, 1 STA coby testovací klient u mě cca 300m daleko. Prostředí brutálně zarušené (Tik vyskenuje dle nálady 150 - 200 sítí) ale ať to narvu do jaké chci frekvence,třebas i indooru, i když napálím výkon na max i s jiným country code než CZ, tak reálně dostanu ve 20MHz tak 20Mbit směrem nahoru i dolu (DL:UL ratio nastavené na 75:25). Testováno na FW 1.1.7 a 1.2.3, zrovna naléjvám novou 1.3.4 ale neveřím v nějakou dramatickou změnu.
A co je horší, lepší výsledky nevytřískám ani v nezarušeném prostředí..zkoušeno jak "na stole" uvnitř budovy, tak na cca 1km spoji v polích, kde se sítě v éteru daly spočítat na prstech jedné ruky. A výsledky byly lepší v tom že místo 20Mbit to protáhlo necelých 30. No hlavně že zdroj od kterého jednotky máme tvrdí že jim to na stole dá s přehledem 70Mbit na 20MHz kanál. Nenapadá mě, co děláme špatně..tím spíš když na jednotkách vlastně ani není moc co nastavit :( .
0 x

bartes

Kess píše:Zatím to testuju a že výsledky jsou chabé je skoro slabé slovo. GPS Sync AP s tou doporučovanou anténou na paneláku, 1 STA coby testovací klient u mě cca 300m daleko. Prostředí brutálně zarušené (Tik vyskenuje dle nálady 150 - 200 sítí) ale ať to narvu do jaké chci frekvence,třebas i indooru, i když napálím výkon na max i s jiným country code než CZ, tak reálně dostanu ve 20MHz tak 20Mbit směrem nahoru i dolu (DL:UL ratio nastavené na 75:25). Testováno na FW 1.1.7 a 1.2.3, zrovna naléjvám novou 1.3.4 ale neveřím v nějakou dramatickou změnu.
A co je horší, lepší výsledky nevytřískám ani v nezarušeném prostředí..zkoušeno jak "na stole" uvnitř budovy, tak na cca 1km spoji v polích, kde se sítě v éteru daly spočítat na prstech jedné ruky. A výsledky byly lepší v tom že místo 20Mbit to protáhlo necelých 30. No hlavně že zdroj od kterého jednotky máme tvrdí že jim to na stole dá s přehledem 70Mbit na 20MHz kanál. Nenapadá mě, co děláme špatně..tím spíš když na jednotkách vlastně ani není moc co nastavit :( .

Mame na tom pripojku na 1,5km( sync AP s origo antenou u klienta jede vykon na max a signal ma -62dBm ) a protahne to cca 65Mbps na down bez problemu ... a kdyz jsme to zkouseli na 2,5km tak byl signal -68dBm a jelo to kolem cca 45Mbps down v lufte samo neco lita ale jak pises 100-200 siti urcite ne mame to na bode kde mame 7 vysilacu na 5GHz
0 x

Polk

Příspěvekod Polk » 11 years ago

Někde jsem četl, že aby vše začalo správně chodit, tak musí být minimálně 2 klienti připojení na AP. Není třeba ten problém v tom ? Přemýšlím, že na testování také vezmu nějakou sadu, ale problém je že tam kam by se mi to hodilo bych raději lepší antény u klienta než ty plastový všesměry co to má.
A odezvy to tedy má těch 17 ms jo ?
0 x

Kess

Příspěvekod Kess » 11 years ago

V klidu je latence cca 11-15ms na druhou stranu spoje, přá zátěži co to pustí kolem 50-60, poměrně stabilně. S více klienty jsem to samozřejmě také zkoušel, byli tam pověšeni 4, ale chovalo se to podobně. Při vytížení ze všech STA se sice rychlost v součtu pohybovala okolo necelých 30Mbit. Vyloženě multipoint v místech kde by nebylo tak silné rušení jsem nezkoušel, ale takové řešení pro nás ani nemá význam. Mimo větší města se potřebná rychlost dostane i z "cenově efektivnějších" zařízení.
Původní myšlenka byla to nasazovat právě v místech, kde jsou s řešením ubnt/mikrotik dost problémy díky zarušení. Na sajtu kde to je máme jen my asi 10 sektorů a nepočítaně spojů na všechny strany...a to se zdaleka nejedná o nejhorší místo v síti + konkurence na baráku o 100m vedle má to samé.
Zkusím v týdnu ostatní klienty rozházet na nějaká místa po síti, aby to nebylo vše spojené z jednoho baráku a uvidíme. FW 1.3.4 zatím vypadá, že z toho dokáže dostat o pár MBit víc, otázka do jaké míry je to spíš náhoda.

Těch 65 resp 45 Mbit je při jaké šíři kanálu ?
0 x