❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

1st aerial - AirBQ 9GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Insider
Kontaktovat uživatele:

Re: 1st aerial - AirBQ 9GHz

Příspěvekod Insider » 11 years ago

dagus píše:Ahoj, jaka je ozkousena posledni verze firmwaru? Do ceho zasahuje firmware, ma vliv na stabilitu radia? Pripadne v jake verzi je posledni pouzitelny firmware? Jaky je rozdil na radiu ve verzi 6.10 a 6.11 stoji za to upgradovat?

Poslední funkční bez problémů byl 3.07, který se distribuoval s ROS 5.25, všechny další jsou jsou nestabilní, ale jenom pro sériovou komunikaci s USB řadičem a nijak jinak se to neprojevuje, než že vypadla komunikační linka s MW jednotkou, která však umí fungovat autonomně.
Od MT máme release 3.13.2, který to má již zazáplatované, tudíž očekáváme, že s FW 3.14 to bude již v releasu a bude lze opět upgradovat i FW.

Je to v podstatě BIOS desky, který se stará o HW adresování jednotlivých interface a stará se o chod základních věcí jako jsou systémové hodiny a oscilátory, obsahuje hook upy na jednotlivé periferie a obsluhuje paměti..
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

O tomto problému jsme nevěděli a aktualizovali jsme firmware na 3.12. Je v tom nějaký problém? Máme provést downgrade na poslední odzkoušený? Nebo počkat na opravu a pak aktualizovat?
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Pokud nepotřebujete kalibrovat, nebo vám konzole MW funguje normálně, tak to neřešte, pokud byste chtěli do konzole a nešlo to, tak downgrade na ROS 5.25, přepsar FW a zpět upgrade na 6.12, pokud tam od násl máte nahranou 3.31.2, tak to neřešte, je to už po patchi.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 11 years ago

Jeste jsem si vsiml ze kdyz pustim btest full stci 1 smer, tak po chvili spadne ccq na 94% a spadne i rate na 270M a spoj jede cca 182 mbit, toto se s nv2 nedeje drzi 100/100 a 300/300 a spoj dela neco pres 220M, ne ze by to az tak vadilo jen jestli je to vlastnost BQ nebo jen toho meho :) Dale bych mel pripominku k tem kridlum z Al plechu na kterych drzi radiova jednotka, ja jsem tedy dostal ke spoji jen 2ks a tak radio drzi na 2 srouby, sice to asi nevadi a docela to drzi, ale lepsi by bylo, mit to chycene za obe strany.To je detail.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Maxik píše:Jeste jsem si vsiml ze kdyz pustim btest full stci 1 smer, tak po chvili spadne ccq na 94% a spadne i rate na 270M a spoj jede cca 182 mbit, toto se s nv2 nedeje drzi 100/100 a 300/300 a spoj dela neco pres 220M, ne ze by to az tak vadilo jen jestli je to vlastnost BQ nebo jen toho meho :) Dale bych mel pripominku k tem kridlum z Al plechu na kterych drzi radiova jednotka, ja jsem tedy dostal ke spoji jen 2ks a tak radio drzi na 2 srouby, sice to asi nevadi a docela to drzi, ale lepsi by bylo, mit to chycene za obe strany.To je detail.

O tom víme, je to věc protokolu, bohužel nstreme je hodně "ozobaný" a tohle je běžný projev. Křidélka, 2 by byly pěkny, ai to nabídneme jako option :)
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 11 years ago

Koukal jsem na vysledky namerene a prezentovane na blogspotu, co mi tam chybi je propustnost pri malych packetech, ktera je pomerne zasadni, neb z prakticke zkusenosti se ukazuje, ze pri velkem mnozstvi malych packetu je propustnot i nekde kolem 10% maximalky. Bylo by mozno to tam dodat ?
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

Insider
Kontaktovat uživatele:

Tam bych asi odkázal na datasheet použitého boardu. Maximálně to po radiu pustí cca 40000pps
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

V ROS 6.14 je uvolněn wireless-FP. Díky za reference
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Insider píše:V ROS 6.14 je uvolněn wireless-FP. Díky za reference

Probehly nejake testy "na stole" ?
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

Insider
Kontaktovat uživatele:

Jj, zatim se mi to zda jako docela dobrý, šetří to CPU a je to i o něco hbitější
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Insider píše:Jj, zatim se mi to zda jako docela dobrý, šetří to CPU a je to i o něco hbitější

Zitra to nasadim na tech SXT jednotkach co mame nove od vas s SVM parabolama, tak uvidime.
0 x
Josef Smola

raven-il
Kontaktovat uživatele:

testy wireless-FP

- po upgrade na v 6.15 a zapnuti balicku wireless fp klesla propustnot u vsech testovanych konfiguraci
- po zakazu balicku wireless fp a aktivaci toho puvodniho zmizela nastaveni VSECH interface vcetne ethernetu, spoj se rozpadl, nepomohl ani downgrade na v 6.11

edit: po resetu strany masteru se interface opet obevily, vzdalena strana prechod na defaultni wireless balicek prezila bez uhony
0 x
Josef Smola

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

Kód: Vybrat vše

wireless-fp package is now included in routeros one (disabled by default);

od v6.14 takže nahazování fp balíčku asi nemá žádnej efekt když by to mělo bejt už v tom původním.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

hapi píše:

Kód: Vybrat vše

wireless-fp package is now included in routeros one (disabled by default);

od v6.14 takže nahazování fp balíčku asi nemá žádnej efekt když by to mělo bejt už v tom původním.

To jo ale je disablovanej. Když zapneš fp tak se vypne standartní wireless a teprv pak to jede na novém...
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 11 years ago

divný já ho ve verzi 6.14 nemám vůbec :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...