❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Insider
Kontaktovat uživatele:

Re: 17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?

Příspěvekod Insider » 13 years ago

blax píše:
Dade_Marfi píše:nevim, ale v usa neni 10ghz free ne ?

treba pomuze toto:
http://transition.fcc.gov/oet/spectrum/ ... ctable.pdf

No hlavně by to muselo figurovat pod jejich FCC-ID v databázi výrobků. Nefiguruje. Což kdyby to bylo hotové a bylo by to schopno projít pro účely FCC a asi by to tam figurovalo, protože tento trh je zajímavý například v Brazílii, kde se dle FCC často specifikuje. Ale faktem je, že frekvenční pásmo 10322-10574 je pouze u nas, ale naopak v certifikačním políčku je certifikace CE, ale chybí vykřičník - takže Evropská harmonizovaná norma. Takže to není určitě pro naše území.
No a třetí bombonek, že na FCC už proběhly testy zařízení, která ještě ani neoznámili, že budou, ale certifikace je dokončena a u PBM10 ani ještě nezačala..
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

lukic

Příspěvekod lukic » 13 years ago

prosim Vas - niekto kto ste to cele cital (preskocil som strany 2 az 6) - je tu niekde napisane to co by podla subjektu malo, alebo je to strata casu a vlakno sa moze zmazat?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

kdyz nechces cist, nevim proc na forum chodis :) ?
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 13 years ago

Dotaz na někoho kdo to má nasazené.Když se podívám na vypočty ALCOMY v jejich tabulce tak spoj s MP 360 17 Ghz, s mnou požadovanou kapacitou 100 Mb by měl být podle tabulek jen s 2x 35 cm antenami na 4 Km.(Rezerva na unik 20,62) Já mam obavy v tom pasmu zda ty anteny v horších podmínkach postačí. Kdo ma nasazeno napište prosím reference Děkuji
www.wiracom.cz
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

a jak jsi prisel na to, ze rezerva na unik 20,62 je na 4km dostacujici proboha ? ... 7*4 = 28 ti to sebere pri prumernem desti :)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

lyra píše:Dotaz na někoho kdo to má nasazené.Když se podívám na vypočty ALCOMY v jejich tabulce tak spoj s MP 360 17 Ghz, s mnou požadovanou kapacitou 100 Mb by měl být podle tabulek jen s 2x 35 cm antenami na 4 Km.(Rezerva na unik 20,62) Já mam obavy v tom pasmu zda ty anteny v horších podmínkach postačí. Kdo ma nasazeno napište prosím reference Děkuji
http://www.wiracom.cz

V 17G neni 20dBi rezerva tak stejne velka jako v 10G ;) jinymi slovy jsou tam daleko vetsi utlumy pri zmenach pocasi
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

lyra píše:Dotaz na někoho kdo to má nasazené.Když se podívám na vypočty ALCOMY v jejich tabulce tak spoj s MP 360 17 Ghz, s mnou požadovanou kapacitou 100 Mb by měl být podle tabulek jen s 2x 35 cm antenami na 4 Km.(Rezerva na unik 20,62) Já mam obavy v tom pasmu zda ty anteny v horších podmínkach postačí. Kdo ma nasazeno napište prosím reference Děkuji
http://www.wiracom.cz

Rezerva 20dB jen pokud porusis VO - doporucuju se podivat, jake limity jsou v pasmu 17GHz. Na 4km při 100Mbitech a neudelas rezervu 20dB ani se 120/120. Tohle pasmo neni na takove vzdalenosti.

Vzdyt je tam povolenych jen 100mW!! EIRP!!!
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

lyra: Nevím kde jsi přišel k takovýmto číslům, ale na 4km s 30cm anténama a dodržení normy ani omylem. Se dvěma 60kama jsem na popsanou vzdálenost na -76ti a modulace už je jen 16QAM s rychlostí 81Mbit. Nějakou "rezervu" máš kde? Nikde, žádná není, bude to jen horší v závislosti na počasí.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Lepší na to bude Sammit ten dovolí větší výstupní výkon na testy a s jakým výkonem přijde Racom je otázka. Každopádně ten větší útlum prostředí tam je, pokud se moc nepletu asi o 6dB jsem někde zahlédl. Podle mě je 17GHz perspektivní(hlavně kratší trasy nad 180Mbit), pač se zdá že UBNTu bude trvat tak 2-3roky než se do něj uvedou nějaké jeho věcičky.
0 x

soooc

David2006 píše:Lepší na to bude Sammit ten dovolí větší výstupní výkon na testy a s jakým výkonem přijde Racom je otázka. Každopádně ten větší útlum prostředí tam je, pokud se moc nepletu asi o 6dB jsem někde zahlédl. Podle mě je 17GHz perspektivní(hlavně kratší trasy nad 180Mbit), pač se zdá že UBNTu bude trvat tak 2-3roky než se do něj uvedou nějaké jeho věcičky.

Vyšší výstupní výkon -> větší flastr od ČTÚ :)

Pokud je ve VO omezení na EIRP, tak muzes mit v jednotce kamna jake chces, ale stejne využiješ rozsah -25 až -14 dBm :)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

soooc píše:
David2006 píše:Lepší na to bude Sammit ten dovolí větší výstupní výkon na testy a s jakým výkonem přijde Racom je otázka. Každopádně ten větší útlum prostředí tam je, pokud se moc nepletu asi o 6dB jsem někde zahlédl. Podle mě je 17GHz perspektivní(hlavně kratší trasy nad 180Mbit), pač se zdá že UBNTu bude trvat tak 2-3roky než se do něj uvedou nějaké jeho věcičky.

Pokud je ve VO omezení na EIRP, tak muzes mit v jednotce kamna jake chces, ale stejne využiješ rozsah -25 až -14 dBm :)

To ti, kteri ani na wifine neumi stahnout kartu do pozadnovane normy, stejne nepochopi..... :(
0 x

lukic

Dade_Marfi píše:kdyz nechces cist, nevim proc na forum chodis :) ?

pri vsetkej ucte - citat chcem, ale nie chujoviny mimo topic.. zial uz na tretom prispevku sa to tusim zvrtlo na flamewar alcoma/saf ale nie spoje ako firmy, ze ktora je vacsia. Subjekt ale hovori "17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?", co moja logika zatial nezlucila s tym, co sa tu prispievalo, takze som to preskocil a opytal sa ci ma vyznam to citat a je tam cosi k veci, alebo (ako stale citam) tam k veci nic nie je a nema vyznam to citat. Inak dakujem ti, ze opat pridavas prispevok "k veci" a nutis ma odpovedat opat "k veci".
0 x

soooc

lukic píše:
Dade_Marfi píše:kdyz nechces cist, nevim proc na forum chodis :) ?

pri vsetkej ucte - citat chcem, ale nie chujoviny mimo topic.. zial uz na tretom prispevku sa to tusim zvrtlo na flamewar alcoma/saf ale nie spoje ako firmy, ze ktora je vacsia. Subjekt ale hovori "17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?", co moja logika zatial nezlucila s tym, co sa tu prispievalo, takze som to preskocil a opytal sa ci ma vyznam to citat a je tam cosi k veci, alebo (ako stale citam) tam k veci nic nie je a nema vyznam to citat. Inak dakujem ti, ze opat pridavas prispevok "k veci" a nutis ma odpovedat opat "k veci".

Vyhody:

moc tam toho jeste nebezi
56MHz kanál

Nevyhody:
1 kanálový pár pro 56MHz
velmi krátký dosah
malý výkon

Je to tak na skoky do 1km, dal uz to je leda za prekroceni VO.

Mezi pojítkama rozdíl není, ti, co rikaji, ze jsou super, protoze maji vetsi vysilaci vykon, te akorat tak postrkuji do pekla a spárů ČTÚ :-)
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 13 years ago

No tak jsem prisel kde jsem delal chybu.. v tabulce od Alcomy jsem si myslel že se vykon mění sam podle pasma a ono ne.. Takže musí se vykon dodat ručně a pak už jsou vysledky uplne jine- samozřejmě Omlouvám se za překlep :-)
0 x

lukic

soooc píše:

Vyhody:

moc tam toho jeste nebezi
56MHz kanál

Nevyhody:
1 kanálový pár pro 56MHz
velmi krátký dosah
malý výkon

Je to tak na skoky do 1km, dal uz to je leda za prekroceni VO.

Mezi pojítkama rozdíl není, ti, co rikaji, ze jsou super, protoze maji vetsi vysilaci vykon, te akorat tak postrkuji do pekla a spárů ČTÚ :-)

napr. alcoma mp100 vyzera ze chodi rx/tx v opacnych polaritach. Kanalov je tam tym padom viac a pri 100mbit modulacii by sa malo dat jazdit na podstatne vacsiu vzdialenost. Coho sa obavam je rozdiel v utlme H a V signalu ako aj moznost zarusit si rx odrazenym tx. Preto by ma zaujimali prakticke skusenosti. Teoreticky vypocet so 120cm parabolami hovori az o 8-9km dosahu a to aj v dazdi za pouzitia ATPC. Tych par minut pocas velkeho lejaku TUSR aj CTU podla mna preziju.. Ale mate to tak niekto nasadene?

Na 1 az 2km je lacnejsie a rychlejsie Siklu.. Tam podla mna 17Ghz ma vyznam pri 384Mbit modulacnej kvoli latencii a full fdx, ale iny dovod nevidim..
0 x