❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RAY2

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
rado3105

Re: RAY2

Příspěvekod rado3105 » 10 years ago

vytvaram novy host v management devices, zadam ip, nazov,generic snmp enabled host, SNMP version 1, save...a pise snmp error cervenym v pravo hore (cacti).
pricon zariadenie samozrejme pingam, taktiez je povolene snmp, public, ip 0.0.0.0 v ray...
aky je problem? vdaka

Je mozne v ray2 casovana zmena konfiguracie? kedze pri vacsich zmenach prebieha restart....a potreboval by som nieco nastavit na zmeny v noci?

Taktiez by ma zaujimalo ako funguje ATPC v podani ray2, sprava sa to zvlastne....nastavil som silu anten, zapol atpc a dalo mi vykon dolu a snr je -70...podla coho to nastavuje vyziareny vykon a kedy to dviha, pri akom SNR? Da sa nastavit nejaka priepustnost, ktoru chcem aby mi udrzovalo a podla toho fungovalo aj ATPC?
Taktiez ACM mi nechalo tak ako som mal nastavene qam16....
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 10 years ago

Ahoj nechci zakládat nové vlákno tak to napíši sem,
mohl by někdo poradit s napájením jednotek RAY2? Dotěď jsme používali jen Alcomy, takže s tímto spojem nemám zkušenosti, ale doba si to žádá. Co mě zajímá, nechci používat zdroj na 230V, jelikož máme sajt zálohovaný na 24v a měníme pro Alcomy na 48V, tak bych chtěl něco co mi udělá gigo poe pro RAY2.
V minulosti jsem četl že někdo zkoušel Mikrotik Gbit poe a jelo to, ale takovou představu nemám. Nepoužívá někdo Gigabit 4 portový napájecí panel, mám tady 30V verzi a s MK to šlape, a ty 100megové používáme a jsme spokojení, u prodejce vseprowifi kde to "vyrábějí" to zvedá jen nějaká žena a ať napíšu dotaz na mail, tak se raději ptám tady. Jedná se o tento POE panel:http://www.vseprowifi.cz/zdroje-poe-w-star-gigabit-4-portovy-napajeci-modul-60v-s-ochranou-proti-prepeti-pojistkou-a-signalizaci-p-1137.html
Jestli si to správně pamatuji a nepletu si to s RAY1, tak tady někdo radil POE-PAN6 http://wifihw.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=2761 nebo 12 port http://wifihw.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=2761. Mame jeden 100 megovej panel a z toho jacku nemůžu, nějak mi to přijde jako moc číňan/polák a nevěřím že si cestičky odcestujou, nehledě že někdo špatně šáhne do racku a vytrhne napájení u toho 19" řešení.
Co jsem koukal, tak RACOM píše že k tomu dávají 802.3at zdroj, proti AF by měl být jen vyšší proud, což by ten 4port poe panel splnil. Jen se žádným standardem nepyšní. Ten druhej sice píše 802.3af ale proud 400mA a to je 19.2w, RAY2 sice píše v 17GHz 22w příkon, takže už proto se mi to moc nelíbí. Mikrotik nové SXTG AC má poe in se standardem 802.3at a přibaluje to jejich gigové poe, z toho bych usoudil že to je se standardem 802.3at. Ten 4 port poe panel jsme zkoušel jen na obyč gigabit tiku, tam to gigo linkovalo. AC sxt nemám.
Potřebuji jistotu funkčnosti jako na Alcomě. Nešla by použít gigová napájecí svorkovnice z Alcomy, sice říkají že tam mezi svorkovnicí a jednotkou není ethernet protokol, ale nějak mi to nezdá, když koukám na osazení desky. Spíš si myslím že to plní funkci Aktivní poe + ochrana, má s tím někdo zkušenosti jestli se nedá použít, když měníme MP165, že bych nechal kabel, svorkovnici a jen vyměnil anténu, jednotku a udělal konektor?
Děkuji za případnou radu, Dan.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 10 years ago

OT : kdyz mas alcomu, proc nevymenis jen jednotky za MP300 .. cenove jsou na tom lepe nez ray ..
jinak mam skusenost jen s tema 12port poe s jackem ... ale napajim tim ubnt, tam to jede ok
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 10 years ago

Viktor Novotný píše:OT : kdyz mas alcomu, proc nevymenis jen jednotky za MP300 .. cenove jsou na tom lepe nez ray ..

No tohle by mě fakt zajímalo, kde ses k týhle informaci Márfi dostal. Protože moje aktuální zkušenost je přesně opačná a to opravdu s výrazným rozdílem :wink:
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 10 years ago

hod me do sz svou cenu na ray a ja ti hodim svou na mp300 :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Besito

Příspěvekod Besito » 10 years ago

dagus píše:Ahoj nechci zakládat nové vlákno tak to napíši sem,
mohl by někdo poradit s napájením jednotek RAY2? Dotěď jsme používali jen Alcomy, takže s tímto spojem nemám zkušenosti, ale doba si to žádá. Co mě zajímá, nechci používat zdroj na 230V, jelikož máme sajt zálohovaný na 24v a měníme pro Alcomy na 48V, tak bych chtěl něco co mi udělá gigo poe pro RAY2.
V minulosti jsem četl že někdo zkoušel Mikrotik Gbit poe a jelo to, ale takovou představu nemám. Nepoužívá někdo Gigabit 4 portový napájecí panel, mám tady 30V verzi a s MK to šlape, a ty 100megové používáme a jsme spokojení, u prodejce vseprowifi kde to "vyrábějí" to zvedá jen nějaká žena a ať napíšu dotaz na mail, tak se raději ptám tady. Jedná se o tento POE panel:http://www.vseprowifi.cz/zdroje-poe-w-star-gigabit-4-portovy-napajeci-modul-60v-s-ochranou-proti-prepeti-pojistkou-a-signalizaci-p-1137.html
Jestli si to správně pamatuji a nepletu si to s RAY1, tak tady někdo radil POE-PAN6 http://wifihw.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=2761 nebo 12 port http://wifihw.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=2761. Mame jeden 100 megovej panel a z toho jacku nemůžu, nějak mi to přijde jako moc číňan/polák a nevěřím že si cestičky odcestujou, nehledě že někdo špatně šáhne do racku a vytrhne napájení u toho 19" řešení.
Co jsem koukal, tak RACOM píše že k tomu dávají 802.3at zdroj, proti AF by měl být jen vyšší proud, což by ten 4port poe panel splnil. Jen se žádným standardem nepyšní. Ten druhej sice píše 802.3af ale proud 400mA a to je 19.2w, RAY2 sice píše v 17GHz 22w příkon, takže už proto se mi to moc nelíbí. Mikrotik nové SXTG AC má poe in se standardem 802.3at a přibaluje to jejich gigové poe, z toho bych usoudil že to je se standardem 802.3at. Ten 4 port poe panel jsme zkoušel jen na obyč gigabit tiku, tam to gigo linkovalo. AC sxt nemám.
Potřebuji jistotu funkčnosti jako na Alcomě. Nešla by použít gigová napájecí svorkovnice z Alcomy, sice říkají že tam mezi svorkovnicí a jednotkou není ethernet protokol, ale nějak mi to nezdá, když koukám na osazení desky. Spíš si myslím že to plní funkci Aktivní poe + ochrana, má s tím někdo zkušenosti jestli se nedá použít, když měníme MP165, že bych nechal kabel, svorkovnici a jen vyměnil anténu, jednotku a udělal konektor?
Děkuji za případnou radu, Dan.

Co takhle natáhnout k Ray2 dvoulinku? Konektory má :-)

PS: taky mi Ray2 zanedlouho přijde a budu nad tím přemýšlet :-)
0 x

Julian
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Julian » 10 years ago

dagus píše:Ahoj nechci zakládat nové vlákno tak to napíši sem,
mohl by někdo poradit s napájením jednotek RAY2? Dotěď jsme používali jen Alcomy, takže s tímto spojem nemám zkušenosti, ale doba si to žádá. Co mě zajímá, nechci používat zdroj na 230V, jelikož máme sajt zálohovaný na 24v a měníme pro Alcomy na 48V

Poradil bych napájet to těmi 24V po separátním kabelu (tedy pokud to nebude na velkou vzdálenost - pak třebas těmi 48V, dle spec to umí 20-60V), asi cokoliv jiného by byl příliš velký kompromis
0 x

dagus

No dvoulinka je jasná volba, ale co si budeme, na obou stranách spoje je to od racku cca 40m v trubce a pokud tam je natažen cat7 kabel, tak mi to jako nouzovka nepřijde. Nehledě na to že s separátním napájením se musí ještě použít chránič proti přepětí pro 24/48 a jisteni DC 2A. Proto mi ten poepanel v kombinaci s přepěťovou ochranou připadá jako lepší řešení, jen nevím zda jde pouzit s RAY2 jednotkou.
To to vážně všichni používáte jen s origo zdrojem?
Co ta svorkovnice Alcoma, nema s tim nekdo zkusenosti na jinejch spojich? Cenovka není limitní, pokud je to kvalitni řešení.
Diskuze proč ne raději mp300 nemají smysl, už máme racom a cenou je Alcoma daleko. Ačkoliv se tady kde kdo pyšní cenovkami Alcomy kolem 75kKč nikdo to preprodavat nechce a nabidka od Alcomy je ulet, i kdyz jim napíšu že na webu se mluvi kolem 75 tak sleví 2000Kč a stejne to je pres 90... za mě je prodej dle obratu hnus, pokud někdo nevezme 1000ks najednou tak by měla být cena+- 5000 stejná a ne +-25000Kč...
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

Predem se omlouvam, ze budu opevovat zde cenove neoblibeny produkt, ale kdyz to tu ctu neda mi to. Alcoma, je jedine FOD pojitko na svete, ktere ma v zakladu resenou prepetovou ochranu pro vsechny sve Ethernet porty jak na urovni radia, tak na urovni PoE injektoru a to V CENE zarizeni. ALS svorkovnice neni nic jineho, nez 2-portovy GbE PoE injektor ve velmi solidnim prumyslovem provedeni, vcetne oddelovacich traf a polovodicovych ochran, ktery pres Line3 zaroven injektuje 48V do S-STP. Takze pokud se podivate do dokumentace a trochu zamyslite, da se ALS pouzit na dtto jakykoliv jiny spoj a dokonce bych to doporucoval, nechcete-li zabrednout do reseni, ktera vam ve vysledku tak prodrazi cele reseni, ze se vam nakonec vyplati si koupit tu Alcomu celou, nikoliv jen svorkovnici.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

dagus

Děkuji, konečně přínosná odpověď. Proti Alcomě nic, máme je všude, ale cenová politika mp300 mě zaráží.
Předpokládám že barvy budou odpovídat u toho injektoru standartu rj45 ne? Nebo i český výrobce se chová jako číňan a pro "nemožnost" použití k jinému spoji mění barvy v zapojení. Takže by mělo stačit jen nacvaknout na druhé straně rj45 a vyzkoušet jestli je napájení tam kde má být. Nebo se pletu? Díky za reakce.
0 x

whef

Příspěvekod whef » 10 years ago

Ano Alcoma, to má opravdu propracované, i když v něčem by se to dalo posunout dál, se spoustou věcí bojuji. Co se týče napájení Racomu, mělo by to jít svorkovnicemi Alcoma, problém je, že do RAY2, nelze kloudně dát konektor CAT7. Minimálně se tam musí dát to prodloužení na průchodku, moc se mi to nelíbí. Separátní napájení je fain, ale přijde mi zbytečné, kde je kabel CAT7. Má to smysl jen pokud je to ve společném kabelu s optikou. Co jsem ptal lidí z Racomu, jestli by se na každý spoj měla dávat pojistka, při separátním napájení, bylo mi řečeno, že to není třeba. Moc si to nemyslím, je prý asi nějaká ochrana v rádiu, ale tam je dost na houby. No jinak řečení na průchodky a standard konektory si asi musíme zvykat, Ceragon to má stejně. Moc nechápu, ale změnu postoje Racomu, nejdříve tlačily CAT7 a pak nové rádio se normálně dá připojit akorát CAT6.
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

Dle meho nazoru dve svorkovnice proti sobe resi problem s Cat7 celkem elegantne :-)
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

dagus

Dvě svorkovnice přesně tak, řeší to nejlíp, hlavně dělání konektorů v špatně přístupných místech a nebo v zimě, sláva za svorkovnice. Zkusím si v pondělí zapojit svorkovnici s jejich konektorem a cat7 venkovním kabelem a změřit zda to napájí tam kde má, třeba to bude ok. Jinak Alcoma prodává RJ45 konektor (ačkoliv ho nikam nepotřebuje) co jde dle nich použít na CAT7 kabel a vypadá podobně jako klasické RJ45, jen vzádu má větší díru na kabel(cena á60Kč). Ptal jsme se jestli to jde použít i na ten supertlustej venkovní, kterej používáme a paní mě ubezpečila že ano, ale musí z toho ta izolace dolů, což v případě RAY2, kde je asi 3cm ke gumičce průchodky v pohodě. Zkusím to, průchodka je veliká, gumička vyndávací, takže to snad bude celkem dobrý, jelikož si můžu udělat konektor na kabelu pak ho ještě vyladit nějakou smršťovačkou a celej ho protáhnout do RAYe, ale už to vidím na těch 20m stožárech. To zas bude radosti s těma RJčkama.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 10 years ago

Používám tenhle kabel a k němu tenhle konektor, ale pokud mám možnost (kromě jednoho místa všude) napájím Ray2 separátním kabelem, černým CYSY 3x1mm2.

Jinak Alcoma to má řešené fakt důmyslně, ale u mě Alcomí období skončilo právě těma cenama :(
0 x

dagus

Ahoj, tak jsem zapojil konektor a svorkovnici. Není problém konektor, jde celkem obstojně zapojit a i tuhost je celkem dobrá. Problém ale je ta svorkovnice, sice dle návodu je možné napájet i těmi piny 1,2 a 3,6 kde to napětí i sedí a na 1,2 je + a na 3,6 je mínus, ale na 4,5 je minus a 7,8 plus takže je to obráceně a proto to nejede. když připojím mikrotik poe ledka nesvítí, protože mikrotik poe používá na plus 4,5 a na mínus 7,8 , ačkoliv napájení projde skrz a na červeném je nepřekvapivě mínus a na černém plus. To znamená, že by mělo stačit přehodit barvy a bylo to ok, ale to mi přijde jako nešťastné řešení pro případnej servis a zmatení technika :-) takže svorkovnice Alcoma pro Racom "není" možná. Jdu udělat na druhou stranu konektor a vyzkoušet ten poepanel, zda to bude dobře.

Standardní PoE plus (IEEE 802.3at) napájecí zdroj připojený na konektor “ETH1+POE”.
Dovolený rozsah napětí je 40 — 60 V, vzdálenost do 100 m. Vnitřní zapojení pinů RJ45 je:
(V+) … 1,2,4,5
(V-) … 3,6,7,8
Je možno použít všech 8 pinů a nebo pouze 4 piny. Možnosti:
buď 4,5 (V+) a 7,8 (V-)
nebo 1,2 (V+) a 3,6 (V-)
nebo obojí současně

Tak konektor udělán, gigovej poepanel používá jako mikrtik 4,5 + a 7,8 - takže je to kompatibilní s ray jednotkou. akorát že na poe vstup je třeba alespoň 40V, na vstup ext napájením stačí 20V. Takže i mikrotik napájením se dá napájet. Tak třeba tahle informace bude někomu prospěšná.

Vyzkoušeno poe napájení 24V, 100m čistejch Cat7, proti mikrotiku a link na 1G udp test ukazal 700Mbit/s. Kdyby někdo řešil dlouhou linku někde ke 100m.
0 x