❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vyber MIMO sektorky

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
midnight_man

Re: Vyber MIMO sektorky

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

Nechce sa mi prehrabavat internetom, aka je realna cena tej sektory? Ked to porovname s malou UBNT sektorou ktora stoji + - 60€
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 13 years ago

keksik píše:Pozeram na datasheet UBNT Titanium sektoriek a tam uvadzaju cross-pol isolation len 20dB, oproti hodnote 28dBi u sucasnych plastovych velkych sektoriek.
Co si to tom mysliet. Ze s tym tienenim sa zmenili parametre anteny, alebo u Titanium sa jedna o real parameter a u plastovych velkych o "obchodny" parameter ? :mrgreen: Tym padom su titanium na urovni malych UBNT sektriek, ak si k nim niekto dohodi shield za 30e co su tu na fore v ponuke, ma podobnu antenu za zlomok ceny (ak neratam uzivatelsku moznost zmenu sirky vyzarovacieho uhla u Titanum). To len taky laicky pohlad. Co na to odbornici?

Tady bych to viděl celkem jasně - bude to na vrub toho "přepínání" vyzařováku. Stíněním to nebude.
Nedokážu si úplně představit, jak to přepínání budou řešit, zda to bude i dálkové a nebo bude nějaký přepínač přímo na anténě, a jak potom bude anténa řešená uvnitř. Asi to bude něco na způsob širšího děleného "pole" zářičů, které bude navzájem propojené přes to přepínání a přepnutím se zařadí menší/větší plocha a tím se změní šířka diagramu. A asi proto tam bude horší odstup mezi polarizacemi.
0 x

midnight_man

ziadny prepinač tam nebude...mechanické "uši" máš na boku :) povoliš šroby a pohneš.

http://www.ubnt.com/media/product/airma ... ti-m-1.jpg
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marcincak_RFE » 13 years ago

midnight_man píše:Nechce sa mi prehrabavat internetom, aka je realna cena tej sektory? Ked to porovname s malou UBNT sektorou ktora stoji + - 60€

http://www.wificentrum.sk/default.asp?cls=stoitems&fulltext=secm
0 x

midnight_man

a smiem sa spytat aky je hlavny argument preco kupit sektoru od vas ked original od UBNT je o 6€ lacnejsia?
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 13 years ago

midnight_man píše:ziadny prepinač tam nebude...mechanické "uši" máš na boku :) povoliš šroby a pohneš.

http://www.ubnt.com/media/product/airma ... ti-m-1.jpg

Zajímavé řešení. Přiznám se, že tohle mi nějak ušlo, blíž jsem se o ty sektory zatím nezajímal.

Jak se na tohle řešení každopádně tváří výrobci antén? Lze takhle ten diagram efektivně měnit bez výrazného vlivu na PSV, a bude to opravdu efektivní změna a nebo ten sektor bude v jádru stále 120st a tohle to jen "trošku odstíní" (třeba o 10-15 dB)? Technologii výroby sektorek do hloubky neznám, ale zajímalo by mě to...
0 x

midnight_man

boh vie, hlavne ta sektora stoji cez 200 dolarov :mrgreen:
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

midnight_man píše:a smiem sa spytat aky je hlavny argument preco kupit sektoru od vas ked original od UBNT je o 6€ lacnejsia?

original RF elements urcite nieje drahsia, je to ciste len otazka dohody na cene u tvojho dodavatela, nakolko nakup maju dodavatelia lepsi ako od UBNT.

a ake su hlavne dovody?

1. okrem Rocketu M je mozne pouzit aj StationBox S pre instalaciu Routerboardu rovnako jednoduchym sposobom
2. ma mechanicku ochranu na pigtaily, nieje teda potreba nic izolovat, navyse to chrani aj proti, slnku, snehu, namraze, vtakom a podobne
3. pribalene pigtaily su v prevedeni jeden priamy a jeden 90°konektor pre jednoduchsiu instalaciu
4. je vyrobena vyhradne z nehrzdavejucich a odolnych materialov: UV resistant ABS, Hlinik, a Nerezova ocel (z ktorej su vsetky skrutky) ziaden pozink ktory toho vela nevydrzi.
5. zmontovanie anteny po vybaleni z krabice je otazka cca 1 minuty staci priskrutkovat drziak pomocou 2 skrutiek.
6. ma vyrazne stabilnejsi drziak. ten nas je specialne tvarovany tlakovy odliatok z hlinika, ktory dokonale zapada do tela anteny, nie ohnuty plech z pozinkovanej ocele
7. antena je lahsia aj napriek tomu ze je vacsia ako mala UBNT (je cca 1,5x vacsia ako UBNT)
8. ma miesto na bezpecne umiestnenie GPS anteny pre Rocket M5 GPS priamo v tele anteny
9. existuje aj 2,4 Ghz verzia co v pripade UBNT je k dispozicii iba velka 2x tak draha 2,4-ka
10. lepsi zisk aj predozadny pomer hoci podla papierov by sme mali byt na tom rovnako vid recenzia
11. navrhnuta aj vyrobena na Slovensku :)
0 x

midnight_man

Tak mne imponuje len ten bod č. 11 + ta krytka...je otazne ale či sa tam nenastahuje daka zver :) .....tak sem daj cenu pre clenov fora nech si mozem 2 kupit, akože som podporil niečo Slovenské

///ostatne preferujeme u nas tie velke sektory takze sup sup vyrabat tie velke a potom to bude inac reč 8)
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 13 years ago

marcincak_RFE píše:
midnight_man píše:a smiem sa spytat aky je hlavny argument preco kupit sektoru od vas ked original od UBNT je o 6€ lacnejsia?

original RF elements urcite nieje drahsia, je to ciste len otazka dohody na cene u tvojho dodavatela, nakolko nakup maju dodavatelia lepsi ako od UBNT.

a ake su hlavne dovody?

1. okrem Rocketu M je mozne pouzit aj StationBox S pre instalaciu Routerboardu rovnako jednoduchym sposobom
2. ma mechanicku ochranu na pigtaily, nieje teda potreba nic izolovat, navyse to chrani aj proti, slnku, snehu, namraze, vtakom a podobne
3. pribalene pigtaily su v prevedeni jeden priamy a jeden 90°konektor pre jednoduchsiu instalaciu
4. je vyrobena vyhradne z nehrzdavejucich a odolnych materialov: UV resistant ABS, Hlinik, a Nerezova ocel (z ktorej su vsetky skrutky) ziaden pozink ktory toho vela nevydrzi.
5. zmontovanie anteny po vybaleni z krabice je otazka cca 1 minuty staci priskrutkovat drziak pomocou 2 skrutiek.
6. ma vyrazne stabilnejsi drziak. ten nas je specialne tvarovany tlakovy odliatok z hlinika, ktory dokonale zapada do tela anteny, nie ohnuty plech z pozinkovanej ocele
7. antena je lahsia aj napriek tomu ze je vacsia ako mala UBNT (je cca 1,5x vacsia ako UBNT)
8. ma miesto na bezpecne umiestnenie GPS anteny pre Rocket M5 GPS priamo v tele anteny
9. existuje aj 2,4 Ghz verzia co v pripade UBNT je k dispozicii iba velka 2x tak draha 2,4-ka
10. lepsi zisk aj predozadny pomer hoci podla papierov by sme mali byt na tom rovnako vid recenzia
11. navrhnuta aj vyrobena na Slovensku :)

uz dlhsiu dobu citam tuto diskusiu a to najma z dovodu ze ideme prestavovat par siteov a:
1 - ak som spravne pochopil v inej diskusii tak stationbox s je mozne strcit aj na original ubnt antenu teda ziadna vyhoda
2 - nevnimam ako vyhodu nakolko nevidim prakticky prinos
3 - s riesenim od ubnt pri montazi nikdy nebol problem teda opat nevidim prakticky prinos
4 - suhlasim, nerez je vyhoda, ubnt ma vsak zadok hlinikovy tiez a drziak je sice pozink avsak zivotnost odhadujem aj tak na min 10r takze nevidim problem
5 - ubnt 4 skrutky na drziak, 2 na zralok, pigtaily no dajme tomu ze po zapnutie zariadenia 5 minut ak by som ich skladal 10 denne je to prinos ale to nerobim takze opat nevidim ako devizu
6 - to je fajn, ale realny prinos 0 pretoze ani ten tenky plech na ubnt sa pri vetre netrepe, antena kusok zatrepala az vtedy ked som si o nu rozbil hlavu :)
7 - rozmer vs parametre ok, ak ma parametre lepsie, to ako prinos vidim, to ci vazi kilo alebo dve to mi je celkom jedno s ohladom na pocet anten na jednom mieste
8 - gps antena je outdoor prevedenie takze realny prinos nevidim, samozrejme asi to takto vypada lepsie
9 - 2,4ghz nenasadzujeme takze opat ziaden prinos

10 a 11 - toto su podstatne argumenty ktore ma prave nutia premyslat nad takymto riesenim

takze moje otazky:
- viete k tym antenam dodat papiere podla vp platneho na slovensku?
- co viete spravit s cenou?

zaver: rad podporim slovensku produkciu ak bude aspon za rovnaku cenu ako zahranicna a bude mat aspon rovnake parametre ako to co uz pouzivame

zaroven sa rad zucastnim moznosti otestovania tychto anten ktore tu bolo ponukane a rad sa presvedcim ich parametroch. Lokalita nasadenia obec, jedna antena s priamim vyhladom na mesto vzdialene cca 5km, druha antena na rovnakom mieste s rovnakym mestom ale za chrbtom. Aktualne su nasadene elboxrf ta14 pocet klientov na sektor cca 20. klienti mk, ako ap opat mk. CCQ na elboxoch je 90-100%
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 13 years ago

asdewq píše:zaroven sa rad zucastnim moznosti otestovania tychto anten ktore tu bolo ponukane a rad sa presvedcim ich parametroch. Lokalita nasadenia obec, jedna antena s priamim vyhladom na mesto vzdialene cca 5km, druha antena na rovnakom mieste s rovnakym mestom ale za chrbtom. Aktualne su nasadene elboxrf ta14 pocet klientov na sektor cca 20. klienti mk, ako ap opat mk. CCQ na elboxoch je 90-100%

Ja tiez pouzivam hentie ElboxRF, a prave namiesto nich ci veda nich planujem mimo anteny. Elboxy nemaju chybu takze je to dobry etalon. Len to ma jednu chybu, ze nemam mimo klientov, neviem ako ty co mas za klientske stanice. Takze testovat mimo sektorky s jedno-pol klientami na nich obesenymi asi nebude ono z mojho hladiska. Alebo aj to ma vypovednu hodnotu?
0 x

RaMa

Příspěvekod RaMa » 13 years ago

asdewq:
1 - StationBox lze uchytit pouze na velke UBNT sektory.
Na male uchytit nelze :!:
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 13 years ago

ako kliosov mam mam mix gentleboxov 219 a cca 2/3tiny sxt-ciek, nasadene je nv2 mod a/n takze praveze sa dostanu ku slovu aj oba chainy po vymene veci na strane ap...
zaroven vies porovnat napr to kolko toho videla zozadu ta elboxa a kolko ho uvidi tato dualpolka, tiez ked tu je ccq nejake, aj pri jednom chaine uvidis ci je ta druha antena na tom horsie/lepsie... osobne som s elboxami tiez velmi spokojny mam ich ponasadzane ako v zarusenom meste tak aj na dedinach a klop klop spokojnost, urovne signalov sa daju +/- porovnat s tymi mensimi ubnt antenami a to ma papierovo mensi zisk, ccq sa tiez pekne drzi.. ubnt anteny v tomto konfigu mam nasadene v meste a ide to tiez pekne tak som trochu zvedavy ako by sa spravala rfe antena. Zatial som od nich mal kupenych len par 15db malych paraboliek na 5ghz este okolo roku 2007-8 a priznam sa ze to bola tragedia, pri snezeni sli do kolien zrejme nalepenym snehom mozno najma na ziarici (podobny problem mal aj csat) na sieti mam nasadene tusim este 3 ci 4ri kusy na kratke hopy, niekedy na zaciatku som mal 1 ci 2 vsesmerky na 2,4ghz to ako tak slo, ale ked som to porovnaval s pw tak tie proste fungovali lepsie... nikdy vsak nic nezavrhujem definitivne, kazdy sa predsa niekam posuva a tak by som fakt sektory rad testol.. kupovat ich vsak vopred urcite nebudem radsej vsadim na istotu ktoru mam odskusanu.
0 x

midnight_man

Som ochotny za nejaku normalnu cenu na ktorej uz nema 10 obchodnikov po 10% ....kupit 2 ks tych sektorov. Že je to vyrobené na Slovensku :) Postavim to niekam, kam to bude stačiť vzhladom na menšie dB. Pužívame výhradne Airmax Klientov 2x2 MIMO od UBNT takže klienti majú 70% LocoM5 a 30% NB22/25. Časom dáky feedback dáme postupne...ako to bude chodiť :)
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

midnight_man píše:Som ochotny za nejaku normalnu cenu na ktorej uz nema 10 obchodnikov po 10% ....kupit 2 ks tych sektorov. Že je to vyrobené na Slovensku :) Postavim to niekam, kam to bude stačiť vzhladom na menšie dB. Pužívame výhradne Airmax Klientov 2x2 MIMO od UBNT takže klienti majú 70% LocoM5 a 30% NB22/25. Časom dáky feedback dáme postupne...ako to bude chodiť :)

napis mi email na marcincak @ rfelements.com posuniem to tym spravnym ludom aby si bol spokojny
0 x