❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Doporučte 2,4+5Ghz "N" domů

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
czatlantis

Doporučte 2,4+5Ghz "N" domů

Příspěvekod czatlantis » 13 years ago

Ahoj, doufám, že se to hodí do téhle kategorie. Chtěl bych se zeptat, jaký APčko byste mi doporučili domů. Teď mám síť na RB433, ale když jsem do něj dal Nkovou kartu R52n, tak to jede v kombinaci s notebookem dost mizerně a co jsem tak zjišťoval, tak prostě mikrotik v Nku jede obecně mizerně v kombinaci s normálníma síťovkama v notebookách, takže sháním nějaký AP do pokoje na rychlý přenosy.
V notebooku mám Intel 6205

Chci 5+2,4GHZ a gigabit

Do oka mi padl Linksys E3200-EE
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 2Z92UM1D2G

Co na něj říkáte? Půjde hodit jen jako AP bridge? můžete doporučit kdyžtak něco jinýho?

Díky
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 13 years ago

Ja neviem co spekulujes, toto mas hodne muziky za malo penazi TL-WR1043ND, ale nema to 802.11a ale neviem doma naco ti je.
Inac doma bezim na R52nM a Alix (suflikove zasoby ISP :D ), NTB s Intel 4956agn a fici to v pohode
0 x

czatlantis

Díky za tip. Ještě si rozmyslím, jestli mi stojí 5GHZ za tu cenu.

To já mám tu stejnou kartu v RB433 a jede to naprosto nahouby. Dřv jsem měl v notebooku Intel 1000 (uměl jen 2,4ghz tak jsem ho vyměnil hlavně proto, protože 5GHZ jsem potřeboval) no a s tím to jelo naprosto strašně - pingy velký, kolísala rychlost, jelo to třeba jen 5megabitů a podobně. Jak jsem tam hodil ten 6205, tak to jede líp, ale je to strašně nestabilní, lítá rychlost, chvilu to jede 80megabitů, pak to spadne na 40....hrůza prostě. Přitom vytížení CPU v RB je asi 40-60%, takže tím by to být nemělo. Anténky mám 2,4GHZ 5dbi. No všechno to funguje krásně když jedu v b/g, ale v Nku (20 nebo 20/40mhz, oboje jede blbě) to jede naprd. No a když zkusím 5ghz (a ano, chápu že s 2,4ghz anténkama to nepojede moc dobře, ale na malou vzdálenost by snad mohlo), tak to jede ještě hůř.
Přitom "papírově" by to mělo frčet krásně - když se připojím, tak se to syncne na 300/300mega a CCQ je klidně na 98%, ale jede to prostě nahouby a už mě to přestává bavit :evil:

Věděl jsem, že mě bude limitovat 100Mb/s síťovka routerboardu, ale to by přece jelo třeba těch 80megabitů a nekolísalo ne? a navíc když dám bandwidth test z MK na notebook, tak to jede taky tak blbě. Zkoušel jsem s tím dělat psí kusy - nastavovat ack na "indoors" sniižovat výkony a podobný kraviny. Ne prostě pořád to jede nahouby. A přes zeď to jede ještě víc nahouby.
Ve škole máme nějaký HP Procurve (co jsem se díval, tak jedno APčko za 16tisíc) a tam jsem (na 5ghz, na 2,4ghz je to zarušený, protože málo lidí má 5ghz kartu v ntb) vytáhnul stabilních 90-95megabitů ze speedtestu z internetu a to jsem byl i relativně daleko od toho APčka...takže bych celkem rád dosáhnul něčeho podobnýho doma (teda kromě té rychlosti netu, stačila by mi v místní síti).

Navíc v topicu "Reálné rychlosti domácí 802.11n WIFI "(o kousek níž) jeden užvatel píše, jak mu hezky valí síť s nějakým bastlem od Applu, takže tomu bych se taky rád přiblížil.

Ještě k tomu 5GHZ - chtěl bych mít dvě pásma - třeba když "laboruju" s nějakou wifinou, tak aby mi notebook na kterým dělám nezarušoval 2,4 pásmo a podobně....
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 13 years ago

Videl bych to na problem mezi klavenici a zidli a spatnem nastaveni :wink: jinak do baraku se hodi vice 2,4 nez 5tka zvlast pokdu jde skze zdi .....
0 x

czatlantis

No jako nic nevylučuju, ale s tím co jsem všechno už prováděl, tak nemyslím, že ještě zbyla nějaká jiná možnost jak to nakonfigurovat :-D
Můžeš hodit screeny/config jak to máš ty? a kolik z toho dostaneš třeba při windowsím kopírování?
Řešilo se to ještě tady v tomto tématu viewtopic.php?f=5&t=7644

rychlých 5GHZ mi stačí v rámci jendoho pokoje, pak v okolí mýho pokoje těch Nkových 2,4 ghz a pak zbytek baráku kdyby něco je pokrytej normálním Gčkem
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 13 years ago

A napadla tě varianta, že to ta RB433 zkrátka nedá výkonově? Pokud teda dělá ještě něco jiného než jen tupé AP. Pokud je to jen AP a vše ostatní deaktiované, tak by to mělo jet. Pokud ti to dělá i router, nat, firewall, .... tak pravděpodobně se nedostává výkonu. Pak ti stačí občas, aby zaváhala při přehazování paketů, k tomu se ti občas nějaký ztratí na bezdrátu, protože Nko je přeci jen náchylnější než G a mechanismy řízení toku v TCP spojení ti srazí přenosovku víc, než si přeješ, že linka je ucpaná. A podobně se chová i řada jiných krabiček, když se trošku zatíží prací, pokud mají i Nko wifinu (a není to čistě jen jednoúčelové APčko).

Provozuji podobnou konfiguraci doma, 5 GHz chci pro notebook, když nesedím u stolu, pásmo 2,4 GHz nechávám mobilům a podobným hračkám, co neumí Nko, protože srážka s notebookem celkem rozhodí noťas a pokud jede případně wifina nadoraz proti noťasu, tak s tím má problém mobilka fungovat. Po bytě to mám rozhozené na 3 duální APčka, hlavně kvlli těm mobilům, ať nevypadnou ze signálu i když je v kapse (mám celkem tlusté cihlové zdi).
Jako čistě AP mám RB411AR s doplněnou R52n-M, na které je zaplé Nko v 5 Ghz s 2x2, 40 Mhz a dává mi to kolem 6 MB/s s noťasem s Intel 4965AGN kartu. V jiném rohu mi leží RB433UAH s CM9+R52n v podobné konfiguraci wifiny (2,4 GHz v Gčku a Nko v 5 Ghz s 2x2, 40 Mhz), a to dává podobně, občas méně, občas víc. Záleží, jak má jiné práce, dělá to i záložní router a je vidět, že rourtování, firewalování atd mu bere občas dech, když to Nko se rozjede (tak třeba začne vypadávat OSPF a podobné vtípky). Jako hlavní router mám RB800 a v něm 2x R52n-M. Jenda v 2,4 Ghz s 2x2, 20 Mhz a druhá 5 Ghz s 2x2, 40 Mhz. V tom pětigigu to jede rozhodně stabilněji, 2,4 Ghz mám zarušeno od sousedů. To dává proti noťasu i přes 10 MB/s a ještě má něco rezervy ve výkonu.
Jinak hodně pomohly pětigigové pendreky ( http://wifi.aspa.cz/antena-5dbi-5ghz-di ... ni-z88993/ ).
Přílohy
800N.png
800N.png (47.54 KiB) Zobrazeno 1200 x
411arN.png
411arN.png (51.31 KiB) Zobrazeno 1200 x
0 x

czatlantis

TA 433 to stíhat musí - CPU je vytížený jen na cca 40-50%. Navíc tohle dělá jen APčko, hlavní router je ještě jinej. Teď jsem to zkoušel, 5ghz (pořád berte v potaz že jsou tam 2,4ghz antény) mi jede směrem do notebooku jen kolem těch 50-60megabitů, směrem z notebooku kolem i 85-90. Ale hlavně ten první směr hrozně lítá, chvílema 40, chvílema i 80.
Na 2,4GHZ mi to teď jelo směrem do notebooku i kolem 60megabitů,občas se to po chvíli kopírování vyšplhalo na 80, ale spíš to jede jen těch 60 a navíc je to takový strašně citlivý - ikdyž mám to AP v pokoji tak stačí jen trochu jnak pohnout s notebookem a už to jede mnohem pomaleji. CCQ kolísá kolem 95-99%, občas skočí na 85%, signál kolem -50dBm (viděno v registrations na MK). Fixnutý to bývá buď 300 nebo 270mb/s

Ještě jediná věc co jsem nevyměnil jsou pigtaily - jedině zkusit jiný jestli to s nima nepojede líp...
Já fakt nevím, asi s tím prostě už víc nenadělám a z MK víc nedostanu...ale zajímalo by mne jak by to jelo s tím Linksysovým routerem
Přílohy
kolisani.PNG
Takto mi to kolísá - sice to dá těch 7-8MB/s ale jede to prostě blbě
kolisani.PNG (107.85 KiB) Zobrazeno 1200 x
0 x

zdenek.svarc
Administrator
antispam: Ano

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

Můj poznatek k domácí WIFI je snažit se sladit bezdrátové čipové sady, resp. stejného výrobce bezdrátových čipových sad, pokud nám záleží na tom, abysme dosáhli maximálního možného MCS indexu. To platí i pro 40 MHz kanály.
0 x

czatlantis

Takže nakonec to tu mám takto - Potřeboval jsem RBčko na jednu lokaci, tak jsem tam hodil to svoje co mi dělalo AP doma a na dom si koupil Linksys E3200. Je to dualband 5G+2,4G a jede to řádově líp než s mikrotikem.
Jak přes 2,4Ghz tak přes 5Ghz protlačím okolo 19MB/s a jede to pěkně stabilně (hlavně těch 5G). Oproti MK kde to jelo podle toho kam jsem položil v pokoji notebook je to velká změna. MK dávám velkej palec dolů :evil:

Samozřejmě nevýhodou je "krabičkoidní provedení" s prakticky nulovou pokročilou administrací (nejsou tam ani vidět připojený stanice...nic prostě) S novým firmware se to dá zapnout jen jako AP bridge když mám jako router něco jinýho (normálně bych vypnul DHCP a připojil to do LAN konektorů místo WAN)...no to jsem nakonec musel udělat taky, protože v pokoji to používám jako switch a rychlost mezi WAN a LAN konektorama byla asi jen 300Mbit/s...což je málo (v rámci LAN-LAN to jede 950Mbit)...takže teď mám PC a pokračování do sítě zapojený v LAN konektorech a do WAN se může zapojit něco, kde nevadí trochu pomalejší přenosy...tak tam mám HTPC, který má stejně jen FastEthernet kartu.

Na tomhle routeru/AP mě jen štve, že jakmile zachytí nějakej bordel v 2,4G pásmu, tak se přepne z 40Mhz jen do 20Mhz a nedá se to nastavit napevno na 40Mhz :evil:

No suma sumárum jede to super rychle, ale ta konfigurace by mohla být pokročilejší - není tam nic jako výkon, beacon interval, nic...jen SSID, šířka kanálu(a to jen "20MHZ" nebo "auto" s tím že auto se přepne do 20MHz pokud detekuje další AP na blízkým kanálu....takže pokud máte 2 sousedy, jeden jede na 1, druhej na 10, tak se můžete s 300Mbit/s v 2,4G naprosto rozloučit ikdyž od nich máte jen skoro nulovej signál/rušení), kanál a SSID Broadcast...no a pak šifrování.
0 x