❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

point to multipoint v licencovane pasmu

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: point to multipoint v licencovane pasmu

Příspěvekod lwq » 13 years ago

Mame tam jeden 120st sektor pro cca. 25tisicove mesto a okoli. Aktualne je tam asi stovka klientu a zatizeni sektoru neni ani na pulce. Datovej tok ve spicce z zakladnovky asi 40mbps (je tam dost firem a tedy spicka neni typicky vecer).

A cenove ? Reknu to tak, ceny na intelek.cz jsou dost mimo, nez co ti nabidne distributor pro cetnralni Evropu ... Mame to dva roky a uz to jen vydelava ...

hapi: UBNT by bylo fajn, pokud by nemelo tupej Atheros chipset a melo podporu FDD, ktery CTU vyzaduje pro provoz v tomto pasmu (coz je dle me blbost). UBNT na 5MHz kanalu s AirMaxem by mohlo teoreticky jet slusne ... Nemam vyzkouseno - nechci si tahat dalsi kramy do labu ... :lol:
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

stovka userů na 3x16Mbit?
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Hapi to neřeš, prostě to umí prodat. Co si myslím je podstatnější z jeho postu je těch 25 000 lidí aby tam už v té době (a to už tam byl nejspíše zajetej vzhledem k investicím) aspoň 100lidí za celé dva roky nachytal. Takže pokud někdo jinej bude mít podobnou lokalitu a hodí na to převážně firemní klientelu s menším poměrem bohatých domácností tak pak snad bude i v zisku (možná i dost slušně). U mě na to vhodné podmínky moc nejsou abych o tom uvažoval (nehledě na vlastní cenovou realizaci jen za HW a licence).
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

no ne, radši bych všesměr s max 40Mbit než 3 sektory po 16Mbit. s max 16mbit mě useři pošlou do řitě. Jo pokud tam má firmy tak v klidu, ty moc toku neudělaji. Nicméně teď jedna firma kompletně přecházela z 3.5GHz alvarionů k jiný firmě na ubntu tak nevim :-D
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

100 klientů na těch 16Mbit? Přijde mi to hodně divné. Nebo existuje něco lepšího? Fakt nevím, nerejpu.

Jsi vázaný smlouvou? Pokud ne, řekni reálná čísla, o nějaké procento se hádat nebudeme.

lwq píše:Mame tam jeden 120st sektor pro cca. 25tisicove mesto a okoli. Aktualne je tam asi stovka klientu a zatizeni sektoru neni ani na pulce. Datovej tok ve spicce z zakladnovky asi 40mbps (je tam dost firem a tedy spicka neni typicky vecer).

A cenove ? Reknu to tak, ceny na intelek.cz jsou dost mimo, nez co ti nabidne distributor pro cetnralni Evropu ... Mame to dva roky a uz to jen vydelava ...
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

hapi píše:no ne, radši bych všesměr s max 40Mbit než 3 sektory po 16Mbit. s max 16mbit mě useři pošlou do řitě. Jo pokud tam má firmy tak v klidu, ty moc toku neudělaji. Nicméně teď jedna firma kompletně přecházela z 3.5GHz alvarionů k jiný firmě na ubntu tak nevim :-D

Fakt je to spíš pro firmy a ještě musíš mít kliku na ty počty potenciálních uživatelů a samo nesmí to být vykoupené. Otázka taky je kam ta technologie ještě může jít s těma 7MHz za 2-3roky třebas.
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Jednoduche - je sektor kde visi nejaky pocet klientu, na kazdeho je k dispozici az 16mbps, celkove nase verze zakladnovky umi 100mbps. Licence umi myslim 100 ci 150 CPE. Typickej klient s seti megabitem za petikolo si silne chrochta, jak to maka 8)

A mesto ma 25k obyvatel a Wimax tam pouzivame jen pro lidi jinak nepripojitelny pres 5G ci pro ty lidi/firmy co si zaplati kvalitu.

Aktualne na sklade zbyva asi deset poslednich CPE, coz dost omezuje instalace - ceka se na dodavku dalsich CPE.
0 x

mac78

Příspěvekod mac78 » 13 years ago

Zdravím!

Už jsem tu na podobnej dotaz reagoval před časem. Pokud máte zájem dovezli jsme, certifikovali a sami používáme řešení od Axxcelery, konkrétně ExcelMAX. Provozujeme to už asi 3 roky, za tu dobu nebyl jediný problém ani na straně AP, ani na straně SU jednotek. Výhodou je, že se při použití jejich antén dá použít stejnej kmitočet na 2 sektory, které jsou vůči sobě zády (o 180°) - úspoří se peníze za frekvence. Na sektor to protlačí 20/20Mbit, CPE jednotky jsou HD i FD, s integrovanou anténou i bez. Základovka je vždy stejná bez ohledu na typ provozu (HD/FD). Software pro management je oproti Alvarionu zdarma, neplatí se ani poplatky za počet připojených CPE k AP (opět Alvarion).

Jestli máš zájem, písni mi PM. Nemám ale čas ten dovoz teď dělat. Můžu Ti ukázat jak to funguje a zprostředkovat kontakt s výrobcem.

Jinak přeci jen trochu svýho času ztratim... Tahle technologie (už) není na připojování Fandů v RD nebo paneláku a proto jsou tyhle "výpočty" trochu zcestný. Je to ideální řešení na to dostat naprosto spolehlivou symetrickou konektivitu prakticky kamkoli (i mimo LOS) v dosahu sektoru, např. pro korporáty nebo státní instituce, kteří tu konektivitu potřebují a jsou ochoti za ni zaplatit. Pokud máte rozumného korporáta, který za linku zaplatí odpovídající peníze, je to zajímavá technologie. Pokud ne, užijte si 5GHz nebo kopejte optiku ;)

MaC
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 13 years ago

Souhlas s kolegou ze stejného regionu..:-)

¨Zdravím!

Už jsem tu na podobnej dotaz reagoval před časem. Pokud máte zájem dovezli jsme, certifikovali a sami používáme řešení od Axxcelery, konkrétně ExcelMAX. Provozujeme to už asi 3 roky, za tu dobu nebyl jediný problém ani na straně AP, ani na straně SU jednotek. Výhodou je, že se při použití jejich antén dá použít stejnej kmitočet na 2 sektory, které jsou vůči sobě zády (o 180°) - úspoří se peníze za frekvence. Na sektor to protlačí 20/20Mbit, CPE jednotky jsou HD i FD, s integrovanou anténou i bez. Základovka je vždy stejná bez ohledu na typ provozu (HD/FD). Software pro management je oproti Alvarionu zdarma, neplatí se ani poplatky za počet připojených CPE k AP (opět Alvarion).

Jestli máš zájem, písni mi PM. Nemám ale čas ten dovoz teď dělat. Můžu Ti ukázat jak to funguje a zprostředkovat kontakt s výrobcem.

Jinak přeci jen trochu svýho času ztratim... Tahle technologie (už) není na připojování Fandů v RD nebo paneláku a proto jsou tyhle "výpočty" trochu zcestný. Je to ideální řešení na to dostat naprosto spolehlivou symetrickou konektivitu prakticky kamkoli (i mimo LOS) v dosahu sektoru, např. pro korporáty nebo státní instituce, kteří tu konektivitu potřebují a jsou ochoti za ni zaplatit. Pokud máte rozumného korporáta, který za linku zaplatí odpovídající peníze, je to zajímavá technologie. Pokud ne, užijte si 5GHz nebo kopejte optiku ;)

Ano my jsme Alvariona používali krátce pro pár klientů co byli mimo přimou viditelnost.Chodilo jim to opravdu suprově.. jenže Ti klienti prostě nemohou Alvarion zaplatit - když licence v zakladu je 25 useru. Byl jsem připojel na síti kolegy výše a mohu potvrdit,že jejich Axccelera skutečně maká ( nepoznal jsem rozdím mezi Axxcelerou a Alvarionem u klientů.
Jak jsem inzeroval v bazaru na foru my jsme Alvariona sundali ze střech a máme to ve skříni -) Ale ozvala se firma co uvažuje o nasazení Alvariona pro IPTV
pro rozesílání komprimovaných dat na penelove domy a konkurovat kabelovce se zakladní nabídkou.
Nevím zda se jim toto podaří a zda také vyplatí,nicméně nám to leší ve skříni .

www.wiracom.cz
0 x

michal711

Příspěvekod michal711 » 13 years ago

Zdravim.
Rad bych se jeste ohledne teto problematiky zeptal na pridelena pasma.
Konkretne me zajima. Dostanu prideleny kmitocet, vysilaci vykon atd.
Je mi omezena i polarita, nebo dostanu jen pasmo a polaritu si muzu nastavit jakou chi ?
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 13 years ago

Ano samozrejme je omezeno vse.

Dostanes prideleny vykon ano.
Dostanes pridelen vysilaci uhel.
Na všesměrky v pásmu 3,5 Ghz dle ČTU se musí zapomenout.
Dostanes prideleny naklon anteny( Otazka je zda se to uplne toto tak dodrzuje)
Kmitocet je jasnej podle toho zda chces sirku 7 nebo 14 MHz ( 2 kanal neo 4 kanal)
Polarita ja dana na povoleni o ktere musis zadat
Musis si nechat vypracovat v Radiolabu mapu pokrytidle vysky vysilace ,ale pozor v realu se na takove skuetcnosti nedostanes.

My od toho ocekavali hodne treba, pokryti bez potřeby přímé viditelnosti (jen na odrazy)do 4 Km nam slibovali v Inteleku.Ale toto fungovalo max na 2 Km

Jinak jak rikali jiny stabilita fakt 100 %,ale musí se zaplatit.

http://www.wiracom.cz

michal711 píše:Zdravim.
Rad bych se jeste ohledne teto problematiky zeptal na pridelena pasma.
Konkretne me zajima. Dostanu prideleny kmitocet, vysilaci vykon atd.
Je mi omezena i polarita, nebo dostanu jen pasmo a polaritu si muzu nastavit jakou chi ?
0 x

michal711

Dekuji.
Jeste bych mel dotaz ohledne rozbocovacu.
Jestli je pouzivate, pripadne jake.
Teoreticky by slo jedno misto pokryt 6x 60°sektor s 2-ma kanalama.
tj 2AP. Jestli je mozne pouzit rozbocovac.
Jestli nahodou mate tohle reseni.
0 x

michal711

0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

JJ, tenhle splitter mqame myslim taky a pak nejaky z USA :P
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

jaky ma vyznam pouzivat splitter na 2x60°anteny? neni lepsi pouzit 1x120° sektor?
0 x