❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Upgrade 2,4->5G
Re: Upgrade 2,4->5G
Pokud by nastaly potíže tak máš pravdu, ale ne vždy je toto zkrátka technicko/ekonomicky možné a buďme rádi že MIMO či co to umožňuje se chová lépe jak 802.11a .
0 x
net.work píše:
Ad tvuj dodadek - jasne no - kdyz chces vyhazovat penize za zbytecne vyjezdy, telefonaty, tak prosimje to tvuj boj
Asi si nezažil odstoupení od smlouvy ze strany poskytovatele...já taky naštěstí ne, ale nevidím to v případě nemožnosti poskytovat v daném místě připojení takový problém.
Proto mě nějaké obavy z výjezdů nebo telefonátů nechávají chladným.
0 x
Pokud tam není rušení, je to jen pro pár lidí, tak bych se ne**al. => Bullet (edit z původně rocketu), všesměr a na klioše airgridy.
Mám na UBNT část sítě (cca 20ks bez kliošu) a sám se divím, zatím se nic nesere, výjezdy za poruchami nemám, neznám. Ťuk, ťuk, ťuk...
Jediné co jsem měl problém bylo s FW 5.3 ale moje blbost že jsem ho předem netestl...
Ale Mikrotik je jistota!
Mám na UBNT část sítě (cca 20ks bez kliošu) a sám se divím, zatím se nic nesere, výjezdy za poruchami nemám, neznám. Ťuk, ťuk, ťuk...
Jediné co jsem měl problém bylo s FW 5.3 ale moje blbost že jsem ho předem netestl...
Ale Mikrotik je jistota!
0 x
Asi jsme si nerozuměli. Hledám kvalitní náhradu za ProWAX na AP, ideálně také 180°sektorku. Tebou odkazovaných bych musel umístit v ideálním případě 6(?)
raven-il píše:Pokud tam mas par lidi a navic kamaradu, vystrc na strechu 2 Ubnt nano m5 a k nim dej to same. Do budoucna mas rezervu (nic lepsiho nez mimo tu neni), takze nebudes muset zarizeni zase za rok menit a kapacitni rezervu budes mit taky solidni.
Nebude to stat certa a v cistem prostredi vesnicky nikoho rusit nebudes.
Několik NS2 Loco tu mám, ale po prvotní radosti jsem byl docela zklamaný, když jedno začalo bez zjevné příčiny vyhnívat. Zkusil jsem z nich udělat i jeden přeskok, ale považuji to za nejslabší článek pidisítě. Funguje to podivně a prakticky netuším, co se děje na pozadí webového rozhraní. MKT mi v tomto případě vyhovuje daleko lépe, co si nastavím, to mám a naopak.
Má smysl tato anténa: http://wifi.aspa.cz/antena-ctyr-sektoro ... ry-z97571/ ? Vzhledem k tomu, že je to jen jedno AP, raději zainvestuji trochu víc třeba za 4 karty, než abych musel řešit nějaké problémy s podivně fungujícím netem u kliošů.
0 x
LuKo píše:Má smysl tato anténa: http://wifi.aspa.cz/antena-ctyr-sektoro ... ry-z97571/ ? Vzhledem k tomu, že je to jen jedno AP, raději zainvestuji trochu víc třeba za 4 karty, než abych musel řešit nějaké problémy s podivně fungujícím netem u kliošů.
Tahle antena je nejvetsi shit ... trubka od zachoda a vevnitr pokus o antenu ... nebrat.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
soooc píše:Tahle antena je nejvetsi shit ... trubka od zachoda a vevnitr pokus o antenu ... nebrat.
OK, díky

Asi udělám to, co tu povětšinou píšete - všesměrku a hotovo. Ale trochu mám obavy, aby se klienti zase navzájem nerušili. Je to tu prakticky ideální placka, takže na sebe klienti navzájem vidí a klioš nasměrovaný na mě zároveň svítí i na protilehlého klienta za mnou. Jaké máte zkušeností? Poradí si s tím MKT/RB lépe, než současný mix WL-5460, NS2Loco a TL-WA5210G?
0 x
LuKo píše:soooc píše:Tahle antena je nejvetsi shit ... trubka od zachoda a vevnitr pokus o antenu ... nebrat.
OK, díky![]()
Asi udělám to, co tu povětšinou píšete - všesměrku a hotovo. Ale trochu mám obavy, aby se klienti zase navzájem nerušili. Je to tu prakticky ideální placka, takže na sebe klienti navzájem vidí a klioš nasměrovaný na mě zároveň svítí i na protilehlého klienta za mnou. Jaké máte zkušeností? Poradí si s tím MKT/RB lépe, než současný mix WL-5460, NS2Loco a TL-WA5210G?
Pokud budou klienti na všesměrku (1x AP na všechny), a bude tam nějaké TDMA, tak se rušit nebudou. Protože AP bude komunikovat jen s tím, s kterým chce, proto ostatní budou potichu.
Ikdyž tam nebude TDMA, tak to bude fungovat, ale nebude to taková sláva.
0 x
dubrma píše:Pokud budou klienti na všesměrku (1x AP na všechny), a bude tam nějaké TDMA, tak se rušit nebudou. Protože AP bude komunikovat jen s tím, s kterým chce, proto ostatní budou potichu.
Ikdyž tam nebude TDMA, tak to bude fungovat, ale nebude to taková sláva.
Vše bude MKT, takže podmínku TDMA by neměl být problém splnit. Ještě pro kontrolu: http://wifi.aspa.cz/antena-vsesmerova-d ... -5-z66317/ - může být? Nebo máte někdo nějakou jinou ověřenou? Díky.
0 x
Do každé co jsem kdy používal zachcalo (izolace i neizolace), tedy všesměr bych nedoporučoval. Na trhu tuším Omnitik nebo nové dualpol. všesměry od UBNTu ještě nejsou...vlastně stejně bys to na Mikrotiku tu dualpol. u klientů těžko využíval. Ale z toho si nic nedělej prosazuju tu věci které mi fungují v síti a pro dost diskutujících je to takřka kacířská myšlenka mít síť koncipovánu jinak nežli je zvykem.
0 x
David2006 píše:Do každé co jsem kdy používal zachcalo (izolace i neizolace), tedy všesměr bych nedoporučoval. Na trhu tuším Omnitik nebo nové dualpol. všesměry od UBNTu ještě nejsou...vlastně stejně bys to na Mikrotiku tu dualpol. u klientů těžko využíval. Ale z toho si nic nedělej prosazuju tu věci které mi fungují v síti a pro dost diskutujících je to takřka kacířská myšlenka mít síť koncipovánu jinak nežli je zvykem.
Na dual.pol. jsem také koukal: http://i4wifi.cz/vsesmerova-antena-airm ... d2276.html a ke klientům pak asi http://i4wifi.cz/routerboard-sxt-5hnd-d ... d2154.html . Ale nějak mi uniká, proč je tam uvedená teoretická přenosová rychlost 300 Mbps, když je tam 100 Mbps LAN. Má tedy nějaký praktický význam dualpol?
0 x
čeče uvědomsi kolik v tom utopíš (přístupák). No možná ani ne tolik když tam bude ten všesměr tak asi nastejno jako3x NS M5 s RB750. Ale dát všesměr dualpol a k tomu SXT se kterým si padne do noty tak ledaguru Hapi a spol ( to byla poklona:) ) tak je to řekněme zatím spíše jedna velká neznámá jakožto ucelené řešení a dle mě zatím risk.
Ta přenosovka 300Mbit je ala marketingově v pohodě je to podobné jako 54Mbit na wifi taky je to jen linkovka a v reálu v TCP dostaneš o dost míň tedy i tady Ti +/- stačí 100Mbit ethernet.
Ta přenosovka 300Mbit je ala marketingově v pohodě je to podobné jako 54Mbit na wifi taky je to jen linkovka a v reálu v TCP dostaneš o dost míň tedy i tady Ti +/- stačí 100Mbit ethernet.
0 x
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
soooc píše:LuKo píše:Má smysl tato anténa: http://wifi.aspa.cz/antena-ctyr-sektoro ... ry-z97571/ ? Vzhledem k tomu, že je to jen jedno AP, raději zainvestuji trochu víc třeba za 4 karty, než abych musel řešit nějaké problémy s podivně fungujícím netem u kliošů.
Tahle antena je nejvetsi shit ... trubka od zachoda a vevnitr pokus o antenu ... nebrat.
Tohle se mi nezda - par jich v siti mame a neni problem - i PSV sme merili a bez problemu ...

A co na poreseni tyhle vesnice ? Nevim jaky jsou vzdalenosti, ale nejaky nastrel mam ...
(na dualni polarizaci bych se vykaslal !)
3x ADMET 120st sektor
3x R52n-m (pripadne podobnou)
3x MMCX - N/male pigtail
3x koax dle potreby
1x RB433 (psal ze tam moc 5GHz bordelu (=ruseni) neni, tak kanaly budou snad v pohode
1x PoEcko 24W
1x JE-300 (bude ta dost mista i pro pripadny HW pro uplink atd.)
Ke klientum (zalezi jak to je daleko):
RB711 - MMCX
JC-219 MMCX box
A cele to souchodit chodit na NV2 a bude vyreseno

(A ted se UBNTckari picnout

EDIT: Dualpol vsesmer mi prijde v podani UBNT ci jinych OEM vyrobcu jako rusicka nez jako solidni reseni

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
Tedy pokud byl tendr zmanipulovaný a musel to vyhrát Mikrotik tak to cos popsal až tak špatné nebude
(no flame:)) ) - jen je tam na mě příliš VF kabelů a dalších "průserových" věcí. Pokud tedy Mikrotik tak co 2-3 sektory s nějakou krabkou zezadu pro RB711 L4 jako APčka a stáhnout to do RB750ky . Mno a co rovnou Groove picnout to za nějakou tu sektorku a nazdar bazar šup s tím do RB750 či RB450G která má i stíněný konektor.
Njn, ale furt to nejsou pěkné NS M5 s RB750 (RB450G)
.
Dualpol všesměr od UBNTu jde mimo mě - nenašel jsem pro něj opodstatnění ve své síti.

Njn, ale furt to nejsou pěkné NS M5 s RB750 (RB450G)

Dualpol všesměr od UBNTu jde mimo mě - nenašel jsem pro něj opodstatnění ve své síti.
0 x
Nano, děláš si srandu? to nepatří ani na dno popelnice. Využití pro všesměr nemáš ale dáš si tam NS který jako všesměr září
horší jednotku jsem neviděl.

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků