❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Kvalitni pokryti WiFi signalem velkeho domu

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
ufacek

Re: Kvalitni pokryti WiFi signalem velkeho domu

Příspěvekod ufacek » 14 years ago

Tak abych vše uvedl na správnou míru: tak potřebuji pokrýt rodinný dům s podkrovím a dům vedle jenom podkroví, tak 20 metrů daleko, ale podkroví je delší - až 20 - 25 metrů.

Předem děkuji za rady :).
0 x

Lien

Příspěvekod Lien » 14 years ago

dubrma píše:
midnight_man píše:mne sa osvedčili UBNT ROCKET M2 s plastovou antenou z TP link routra :) ta vacsia..ide to aj cez 6 stien...

http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=1927

A nemá ten ROCKET zbytečně velký vysílací výkon? Je možné ho používat uvnitř budov v souladu s předpisy?
Stojím teď před problémem jak pokrýt školu signálem wifi (budova z 16. stol, tlošťka zdi od 0,65 do 1m, tvar "U", 3 patra) a nechce se mi do každé třídy a kabinetu dávat AP... přemýšlel jsem nad WDS... ale u UBNT si nejsem jistý spolehlivostí...
nemáte s tím někdo zkušenosti?
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

ak chceš dodržovať predpis tak do každej miestnosti ti treba jedno AP.....+ tie hrubé steny...zabudni na to. Áno rocket M2 má výkon, myslím že vačší ako je norma, ale čo som doma skúšal 6 stien budovy s pred 200 rokov mu nerobilo problem. mal som ešte 3 paličky signálu na notebooku.

UBNT je pri WDS bridge plne transparentné....
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

na WDS zapomeň, jakou myslší že taková síť bude mít rychlost když si tim pospojuješ APčka? Dvě ještě dejme tomu ale to už seš na maximální rychlosti 10Mbit z konce sítě. Pokud o pujde přes 3 APčka tak to pude hodně dolu.

Jako asi takhle, kup jedno zařízení, umístiho někam a skoušej kam to došahne.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Lien

Příspěvekod Lien » 14 years ago

hapi píše:na WDS zapomeň, jakou myslší že taková síť bude mít rychlost když si tim pospojuješ APčka? Dvě ještě dejme tomu ale to už seš na maximální rychlosti 10Mbit z konce sítě. Pokud o pujde přes 3 APčka tak to pude hodně dolu.
...

samozřejmě mám na mysli na každé patro 4 AP ... ke dvěma připojenou LAN, další 2 jako WDS... nepotřebuji rychlost, preferuji spolehlivost... když jim to pojede spolehlivě 6Mbit, tak jim to pro internet stačí. Stejně nemají větší konektivitu. Samozřejmě počítačové učebny, sborovna a spol. jsou připojeny Ethernetem.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

pres zdi wifi signal urcite neproleze, kdyztak dvermi oknem atd odrazem.
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 14 years ago

Jiste je zajimava moznost si distribuovat LANku pres PLC (tedy po dratech elektriky) a kde je potreba hodit nejake i relativne tupe N APcko :roll:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

midnight_man

jj je to jedno z riešení :) cez el vedenie :)
0 x

majkl_007

Příspěvekod majkl_007 » 14 years ago

Řeším něco podobného co říkáte na toto řešení:
http://i4wifi.cz/unifi-300-mbps-ap-hots ... d2167.html
0 x

midnight_man

dalsia vesmirna stanica od UBNT :) ale moze to byt pouzitelne, ktovie :) treba vyskusat 1-2 ks
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

majkl_007 píše:Řeším něco podobného co říkáte na toto řešení:
http://i4wifi.cz/unifi-300-mbps-ap-hots ... d2167.html

Pouzivam to doma od doby, co se to rozdavalo v praze, a nemam s tim jediny problem :) A pres bezdrat mi to v dome, kde je slyset dalsich 9 siti jede 45Mbit :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

majkl_007

Příspěvekod majkl_007 » 14 years ago

A nemáš to náhodou nebo někdo funkční se dvěma jednotkama do jedné SSID jestli je to opravdu funkční pro bezproblémové přecházení mezi patry.
0 x

lubo

Příspěvekod lubo » 12 years ago

zdravím,
máte někdo funkční free wifi na hotelu nebo škole?
řeším pokrytí 3 podlažního hotelu a nemůžu se rozhodnout jakou platformu

1. X ks UNIFI ( nejsem moc zastánce ubiquiti )

nebo

2. X ks rb 751 poř. 711 2n

zajímají mne praktické zkušenosti. řešení s rb bych chtěl raději z důvodu nastasvení, nicméně obecně se ví,že tu je problém s kompatibilitou proti některým NB a mobilům.
unifi zde bylo vychváleno, ale co kompatibilita?
můžete prosím někdo popřít nebo vyvrátit moje otázky?
konektivita je VDSL.
pročítal jsem všechny vlákna co jsem zde našel a nedospěl jsem k jednoznačnému závěru.

děkuji
0 x

Jap
antispam: Ano

Příspěvekod Jap » 12 years ago

lubo píše:zdravím,
máte někdo funkční free wifi na hotelu nebo škole?
řeším pokrytí 3 podlažního hotelu a nemůžu se rozhodnout jakou platformu

1. X ks UNIFI ( nejsem moc zastánce ubiquiti )

nebo

2. X ks rb 751 poř. 711 2n

zajímají mne praktické zkušenosti. řešení s rb bych chtěl raději z důvodu nastasvení, nicméně obecně se ví,že tu je problém s kompatibilitou proti některým NB a mobilům.
unifi zde bylo vychváleno, ale co kompatibilita?
můžete prosím někdo popřít nebo vyvrátit moje otázky?
konektivita je VDSL.
pročítal jsem všechny vlákna co jsem zde našel a nedospěl jsem k jednoznačnému závěru.

děkuji

ahoj,

pred par dny nasazeno 4x UniFI v malem hotelu (mozna to nebude konecny pocet), v kazdem patre jedno AP. krome toho, je tam maly debian, na kterem bezi kontroler.
vysila to 2 SSID, kazde v jinem 802.1q vlanu (s tim je trochu problem, ne kazdy switch jde nastavit tak jak je pro vlany a ubnt potreba).
funguje to. krome toho vidis v rozhrani kontroleru kdo se pripojuje, kam, s jakym signalem, jak prechazi mezi ap, kdy se pripojil a kolik prenesl
dat..

Jap
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 12 years ago

midnight_man píše:ak chceš dodržovať predpis tak do každej miestnosti ti treba jedno AP.....+ tie hrubé steny...zabudni na to. Áno rocket M2 má výkon, myslím že vačší ako je norma, ale čo som doma skúšal 6 stien budovy s pred 200 rokov mu nerobilo problem. mal som ešte 3 paličky signálu na notebooku.

UBNT je pri WDS bridge plne transparentné....

Zdravím,
také jsem několikrát řešil pokrytí většího domu, byly to domy rodinné. Několik poznatků:
- pokud je v domě podlahové topení, ani neuvažujte přenos z patra do patra. Útlum takového stropu je obrovský. To je první věc, na kterou se zeptejte.
- tloušťka zdí nehraje ani takovou roli, jak jejich materiál. Ten se většinou blbě zjišťuje, takže jedině test.
- okna jsou kapitola sama pro sebe, některé jsou úplně transparentní, zažil jsem ale okno s útlumem olověné desky. Jsou to ty moderní skla s příměsí kovů.
- ty čárky síly signálu na NB jsou zrádné, hlavně uživatelé si mnohdy neuvědomí, že signál jde nejen k NB, ale i z něho směrem k AP. Požadují silnější a silnější AP a diví se, že mají 4 čárky a nefunguje to.
- mě se nejlépe odvědčila klasika RB951-2n. Je malý, alegantní a nemá trčavou anténu. Signál výborný. U RB považuji obecně za zásadní možnost důvěryhodného měření síly signálů v dB. To je právě při takových projektech dost důležité.
- spojení po síti 230V jsem vyzkoušel v praxi, první spoj z i4 se za jeden rok 3x porouchal, druhý s jiným typem TPlinku se neustále zasekával. Jiný typ krátce funguje, ale přenos je velice kolísavý a má to obrovský ping (50-300ms) v klidu. Jsou na jednom okruhu. Asi to neumím.
- vyzkouším ještě ten WDS pro spoj z patra do patra v místě, (barák za 20M, samozřejmě bez kabelů na internet, průrazy nepadají v úvahu), kde není podlahové topení. Rychlost 10 Mbit by byla úplně v pohodě, konektivita je 5 Mbit.
mpcz, 10.09.2012
0 x