Ahoj, rád bych vytvořil spoj v dual nstreme. Mohu použít 4ks RB411AH a 4ks R52N-M nebo musím zakoupit 2ks RB433UAH a 4ks R52N-M (mají přepěťovou ochranu). Mohu použít 4ks antén "parabola MaxLink 29 dBi 5 GHz 55cm" (popřípadě s nižším ziskem).
Spoj bude realizován na 2,5km.
Jaké nastavení wifi karet?
Děkuji za případné rady a názory.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Hardware a nastavení spoje dual nstreme.
S rb411/711 asi neudelas dualNS
To bys musel bondovat a vysledek bude asi podobny. Misto rb433ah pouzij radsi alix 2d2, rb800, nebo pc. Ty maxlinky jsou slusny ale jedine s limcem.

0 x
Mohu vědět jaký je v nich rozdíl? Koukal jsem na alix 2d2 a nevím jak je to s licencí a instalací sw. Výkon bude asi přibližně stejný podle parametrů.
Zařízení nebude routovat, jen PtP spoj ve WDS a šifrování.
Límce k anténám nemám.
Zařízení nebude routovat, jen PtP spoj ve WDS a šifrování.
Límce k anténám nemám.

0 x
dej tam alixe, kup si CF kartu, nainstaluj tam mikrotika třeba přes redukci v počítači, pak to dej do alixe, zapniho, opiš si id číslo softwaru, vypniho, objednej licenci nejlépe na i4wifi kde po obdržení licence zapíšeš id na jejich webu a pak to co ti pošlou nakrmíš přes winbox alixe.
Jo a jestli chceš dual nstreme, tak zapomeň na Nkový karty a dej tam klasický třeba R52. Na nkových chipsetech to nechodí správně a budeš nasranej.
Ty asi moc nevíš co je dual nstreme co? Vůbec nejde o to že jednou antenou jde jeden směr a druhou druhej, ale taky do, že jedna karta jenom vysílá a druhá jenom přijímá a nedochází k přepínání TX/RX na kartě a tohle bondingem nenahradíš. Mimo to se nstreme dual nechová jako wifi ale jako nějaký uplně jiný pojítko podobný 10GHz takže žádný WDS ani šifrování ani nic podobnýho tam neni. Kromě toho že to jede na wifi pásmu to nemá s wifi nic společnýho. Chová se to samo o sobě transparentně a je na tobě jestli konce bude šroutovat a nebo bridgovat.
Jo a jestli chceš dual nstreme, tak zapomeň na Nkový karty a dej tam klasický třeba R52. Na nkových chipsetech to nechodí správně a budeš nasranej.
Ty asi moc nevíš co je dual nstreme co? Vůbec nejde o to že jednou antenou jde jeden směr a druhou druhej, ale taky do, že jedna karta jenom vysílá a druhá jenom přijímá a nedochází k přepínání TX/RX na kartě a tohle bondingem nenahradíš. Mimo to se nstreme dual nechová jako wifi ale jako nějaký uplně jiný pojítko podobný 10GHz takže žádný WDS ani šifrování ani nic podobnýho tam neni. Kromě toho že to jede na wifi pásmu to nemá s wifi nic společnýho. Chová se to samo o sobě transparentně a je na tobě jestli konce bude šroutovat a nebo bridgovat.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Instalaci bych měl tedy zvládnout. Karty objednám klasické. Zatím jsem o dual nstreme četl jen nějaké povrchní informace (chtěl jsem použít zařízení co tu mám v krabicích). Tak uvidím až to přijde.
Jinak ty RB433UAH jsou na to opravdu špatné?
Děkuji za informace.
Jinak ty RB433UAH jsou na to opravdu špatné?
Děkuji za informace.
0 x
já nemohu RB433 nic jinýho než hodit do koše. Radim ti to samí. Pokud chceš kvalitní spoj v dualu a jako asi ho potřebuješ když ho stavíš, tak prostě alix. Sám se to provozoval ještě na 3.10 asi rok do netu a ani jedno žádnej problem a žádný rušení karet mezi sebou atd.. RB433 do dualu určitě ne.
Jo jinak je ti snad jasný že z toho dostaneš sice 40/40MBit ale ne 70/10Mbit?
Jo jinak je ti snad jasný že z toho dostaneš sice 40/40MBit ale ne 70/10Mbit?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
Dám na radu zkušenějšího. Jde mi o stabilní symetrický spoj (očekávám minimálně 25/25MBit) za nižší náklady a bude používán jako náhrada za dosluhující Miracle 2011 (a možná i 2112, když už nebudou náhradní díly). Jinak páteře 100MBit Stratex řada ES300 10Ghz a od instalace o tom člověk neví (tedy pokud není voda v konektorech).
Jinak s mikrotiky začínám. Už mám v síti 25ks a vše běží bez problémů. Postupně je měním za compex WP54AG (seká se, po čase blokuje části provozu, ap odpojují klienty, věčně samé restarty, reklamace neuznané).
Jinak s mikrotiky začínám. Už mám v síti 25ks a vše běží bez problémů. Postupně je měním za compex WP54AG (seká se, po čase blokuje části provozu, ap odpojují klienty, věčně samé restarty, reklamace neuznané).
0 x
A to se mu na te 433 budou rusit karty, kdyzje bude mit na 1dB vykonu ?
0 x
hocimin1 píše:A to se mu na te 433 budou rusit karty, kdyzje bude mit na 1dB vykonu ?
mám nějaké dual nstreme spoje na 433AH (vyplý conntrack, žádný firewall, pouze bezdrát + routování), karty ve spodní a horní pozici (shozené asi na 3dB), vysílá to na Jirous24 extreme, přijímá na prowax24, a běhá to v pohodě, rušení nesleduji, procák ve špičkách do 25% při reálném trafiku 30MBit (upload cca. na třetině) tisíce paketů /s, odezva cca 0,6ms. BT ukazuje kolem 40MBit FD, ale přímo na těchto RB, nějak jsem se za tu dobu nedostal k reálnému testu

0 x
-
Pouzij Alix, od RB uz taky pomalu ustupuji. Kde nestaci davam Alix 2.2 jsem vymenil Alix za RB .
Prvni obrazek klient na AP a druhy CPU AP
Prvni obrazek klient na AP a druhy CPU AP
0 x
Alix je rozhodne fajn, bohuzel mam par spoju, ktere jsou napajeny pres 35m PoE, a tam to uz Alix nekous....
0 x
pani... uz sa na ten dual nstream chystam dlho... vie niekto postnut komplet konfig alebo aspon hodit link na osvedcenu konfiguraciu? skusim to zbuchat aj ja a uvidim co to da...
0 x
Mato to ti rocketdishe nestacej?
ne ted vazne bez rejpani ... osvedcena konfigurace je dostatecne dobra deska pro zaklad ... x33 desky vypustim bud rb 800 nebo vyse zminovane alixe, osobne to mam staveny na rb600 nebo 800 pokud na tej desce to jeste strilim nekam dal a vykonove si nemuzu stezovat ze by to neak nestihalo . lepe se mi osvedcily stary dobry cm9 pred r52. Konfigurace velice jednoducha na kazdy karte nastavis nstremedual slave vytvoris si nstreme dual a tam uz jen nastavis vysilaci kanal a prijimaci kanal a mac adresu protistrany . na zalozce karty nastavujes pouze vykon karty vysilaci , na prijimaci zadnej vykon netreba nastavovat temer vse se nastavuje na vytvorenem interface nstreme dual . Doporucuju vysilaci antenu mensi a vetsi pro prijem ale to pokud strilis vetsi vzdalenosti na kratky spoje davam prowax 24dB, kdyz uz nekdo delta takovej spoj tak hlavne nedavjte pigtaily za stovku ale dejte kvalitni kabelaz ... udela to hodne .... Osobne davam za prowaxku 24 tu jejich velkou zeleznou bednu ... nekamenujte me ze je to drahy jak prase a dejte si tam co chcete .... z anteny jdu rovnou na kartu ... za normalnich podminek neni spoj 40/40 zadnej problem

0 x
Nejedna sa o to. Rocketmi som spokojny. Ale spomina sa tu velka odolnost voci ruseniu a neuveritelne odozvy. Tak to skusim. Potrebuje. Jeden FD spoj, takze to otestujem. Len ma tam odraza zabratie 2x 20 mhz kanalu co si pomalyna vacsine miest nemozem dovolit. Pri turbe to je 2 x 40 mhz co je totalne plytvanie pasmom
0 x
Jo dva kanaly zaberes, ale mam odzkouseno a funkcni ze kdyz das dobry anteny a sou k sobe v navzajem dobrym uhlu a mas prichozi dual a odchozi dual muzes jet na stejnym kanale minimalne prijimaci anteny, obcas i vysilaci (i kdyz ty ne vzdy ) ale mam bodika kde mam tri nstreme dualy a vsecky tri prijimaci anteny mam na stejnym kanale a slapou jako z praku aniz by se nak oblivnovaly, coz je tim ze pouze poslouchaj , tim padem na tri spoje pouzivam vlastne jen 4 kanaly ....
0 x