mě vůbec nejde o parametry v porovnání s pojítkem za 500k, jde mi o to jak to vypadá. cca od držáku k anténě to vypadá dobře ale parabola, zářič nebo kryt paraboly už nevypadá vůbec dobře. Za 100k by to mělo mít jinou úroveň která se časem někde projeví. Mimochodem, 50/50Mbit za 100k seženeš od orcave s 60cm parabolama a když si připlatíš za licenci na 100Mbit a ubereš na 30cm paraboly, tak to neni zase takovej rozdíl ale kvalitou ano a hlavně pěkně duplex.
No sem zvědavej až někdo nasadí 1km spoj co s tim udělá počasí a až to někdo nasadí na sajt kde je jiný 70/80GHz pojítko a nebo až jich nasadí víc na jeden sajt. Do tý doby můžeme říkat jak je to skvělí ale až si nebudeme moct poslat link na sajt a odtud na další sajt timhle pojítkem, tak se zase vrátíme na zem líbat nohy 10GHz.
Navíc je zajímavý jak tomuhle pojítku všechno tolerujete i když defakto prodávaji alfa verze včetně alfa firmware. Bejt to mikrotik za 2.000.- tak tady řvete jaký to sou socky.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis
Re: Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
- Alternetivo
- antispam: Ano
V součastnosti dodávaná verze (EH1200L) podporuje 2 kanály (72 a 74GHz), kapacitně lepší verze hw (EH1200) bude již plně přeladitelná v celém pásmu 71-76 GHz (jednotlivé frekvence budou podle šířku kanálu, tj po 250 a 500 MHz).
Směrovost antény je 1° (což odpovída 120cm anténě v 10GHz). Vysílací výkon je velmi malý (+4 dBm ve srovnání např. s +20 a víc dBm u Gigabeamu či E-bandu) a s ohledem na parametry pásma by již teď neměl být problém s provozem více spojů v jedné lokalitě. Smysl využití 2 kanálů je pouze pro paralelní spoje (nemluvě o možnosti 2 polarizací). Při využití stejné frekvence by měly být jednotky různých spojů (různé směry) alespoň 1m od sebe.
K myšlenkám o vetší anténě či vyšším výkonu ... pak už je to jiný typ spoje a ty již na trhu jsou. Siklu je prostě malé, levné a na krátké vzdálenosti.
Jednotka bez držáku má 3 kg. Držák je dost lehkej. Celek odhaduju do 5kg.
Směrovost antény je 1° (což odpovída 120cm anténě v 10GHz). Vysílací výkon je velmi malý (+4 dBm ve srovnání např. s +20 a víc dBm u Gigabeamu či E-bandu) a s ohledem na parametry pásma by již teď neměl být problém s provozem více spojů v jedné lokalitě. Smysl využití 2 kanálů je pouze pro paralelní spoje (nemluvě o možnosti 2 polarizací). Při využití stejné frekvence by měly být jednotky různých spojů (různé směry) alespoň 1m od sebe.
K myšlenkám o vetší anténě či vyšším výkonu ... pak už je to jiný typ spoje a ty již na trhu jsou. Siklu je prostě malé, levné a na krátké vzdálenosti.
Peyrak píše:... kolik to cca váží?
Jednotka bez držáku má 3 kg. Držák je dost lehkej. Celek odhaduju do 5kg.
0 x
asi se nejprv musi lidi spalit a pak se to teprv spravne poplive
PW

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
mvh píše:To je OK, na skoleni tvrdil URI ze to ma 182Mb fullduplex, ale me slo spis o skutecnou propustnost ne papirovou. Kolik to dalo tobe?
Me to doslo az dneska a s propustnosti mame nejaky problemy, ale spis bych to videl na nase testovaci podminky, takze to nejspis dame do terenu behem zitrka.
Udelal jsem nejaky dalsi fotky http://mx-net.cz/siklu.zip. Kdyz pominu ty momentalni problemy, tak jsem docela mile prekvapenej. Cekal jsem, ze to bude uplna hracka. Kdyz to bude valit tak, jak ma, jsem nadsenej a beru dalsi...
0 x
Lukas Kristek
pěkný, takže počkat na EH1200
edit: kdy vůbec bude ta gigová verze?
edit: kdy vůbec bude ta gigová verze?
Naposledy upravil(a) hapi dne 02 Feb 2011 15:20, celkem upraveno 1 x.
0 x
Takže se podle toho co Alternativo napsal zdá že to s tím rušením snad nebude tak horké (praxe ověří) , aspoň odpadne to dogma které se drží 10GHz že s výrazným poklesem ceny by se pásmo zarušilo, tady ho tím 70Gigaherzem radši nahradíme úplně.....
. Jinak konstrukčně by neměl být takový problém tam těch 65cm přilípnout a pokud to neodporuje normě výkon drobet zvednout taky:) . O ceně jsem se už vyjadřoval - měla by po pár měsících až toho začnou lifrovat tuny klesat:) .

0 x
mvh: jake tam mas nastavene modulace? Udelej mi kdyztak, prosim, "show modulation". V tom manualu jsou jen qpsk, ale ta masina vali i na qam16 a 64.
0 x
Lukas Kristek
hapi píše:Mimochodem, 50/50Mbit za 100k seženeš od orcave s 60cm parabolama a když si připlatíš za licenci na 100Mbit a ubereš na 30cm paraboly, tak to neni zase takovej rozdíl ale kvalitou ano a hlavně pěkně duplex.
50Mbit od orcave jo, ale je to "jen" 50mbit a cena s 30cm parabolama je 98k. Navíc je to "jen" desítka, takže náchylnost na rušení je v mém případě dost velká. No a s tím FD, ruku na srdce, měl bys radši 50Mbit a nebo 100Mbit (po upgrade 200) v podstatě za stejnou cenu? (neber v potaz dosah spoje, bavím se o potřebě přeskoku na několik set metrů)
hapi píše:No sem zvědavej až někdo nasadí 1km spoj co s tim udělá počasí a až to někdo nasadí na sajt kde je jiný 70/80GHz pojítko a nebo až jich nasadí víc na jeden sajt. Do tý doby můžeme říkat jak je to skvělí.....
Až sem s Tebou souhlasím, zatím jsou to jen dohady, žádné zkušenosti z delšího provozu
David2006 píše:Jinak konstrukčně by neměl být takový problém tam těch 65cm přilípnout a pokud to neodporuje normě výkon drobet zvednout taky:) . O ceně jsem se už vyjadřoval - měla by po pár měsících až toho začnou lifrovat tuny klesat:) .
Je to low-end produkt s velmi příznivou cenou, určený na krátké skoky a takhle je potřeba to brát. Nevím jestli se budou někdy dělat 60cm paraboly, z mého úhlu pohledu zbytečnost, nikdy takovýto spoj nehodlám nasazovat na maximální vzdálenost. Maximální dosah spoje udávaný výrobcem bere jako směrodatný jen blázen ;) je to marketingový tah jako všechno ostatní. Pokud to bude použitelné do 1,5km budu maximálně spokojený, na 3+km jsou tady jiné spoje a ne tohle....
Nižší cena s sériovou výrobou bude fajn, v tom případě na 100% otestuju chování 2 a více spojů na jednom místě.
pcwifi píše:asi se nejprv musi lidi spalit a pak se to teprv spravne poplive
Souhlas, ale zatím jsem taky z toho maximálně nadšený :)
0 x
Leeonek píše:hapi píše:Mimochodem, 50/50Mbit za 100k seženeš od orcave s 60cm parabolama a když si připlatíš za licenci na 100Mbit a ubereš na 30cm paraboly, tak to neni zase takovej rozdíl ale kvalitou ano a hlavně pěkně duplex.
50Mbit od orcave jo, ale je to "jen" 50mbit a cena s 30cm parabolama je 98k. Navíc je to "jen" desítka, takže náchylnost na rušení je v mém případě dost velká. No a s tím FD, ruku na srdce, měl bys radši 50Mbit a nebo 100Mbit (po upgrade 200) v podstatě za stejnou cenu? (neber v potaz dosah spoje, bavím se o potřebě přeskoku na několik set metrů)hapi píše:No sem zvědavej až někdo nasadí 1km spoj co s tim udělá počasí a až to někdo nasadí na sajt kde je jiný 70/80GHz pojítko a nebo až jich nasadí víc na jeden sajt. Do tý doby můžeme říkat jak je to skvělí.....
Až sem s Tebou souhlasím, zatím jsou to jen dohady, žádné zkušenosti z delšího provozuDavid2006 píše:Jinak konstrukčně by neměl být takový problém tam těch 65cm přilípnout a pokud to neodporuje normě výkon drobet zvednout taky:) . O ceně jsem se už vyjadřoval - měla by po pár měsících až toho začnou lifrovat tuny klesat:) .
Je to low-end produkt s velmi příznivou cenou, určený na krátké skoky a takhle je potřeba to brát. Nevím jestli se budou někdy dělat 60cm paraboly, z mého úhlu pohledu zbytečnost, nikdy takovýto spoj nehodlám nasazovat na maximální vzdálenost. Maximální dosah spoje udávaný výrobcem bere jako směrodatný jen blázenje to marketingový tah jako všechno ostatní. Pokud to bude použitelné do 1,5km budu maximálně spokojený, na 3+km jsou tady jiné spoje a ne tohle....
Nižší cena s sériovou výrobou bude fajn, v tom případě na 100% otestuju chování 2 a více spojů na jednom místě.pcwifi píše:asi se nejprv musi lidi spalit a pak se to teprv spravne poplive
Souhlas, ale zatím jsem taky z toho maximálně nadšený
Takze uz i Leeonkovi dosla nova hracka - kdy s tim vyrazis na strechu?
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
došla, došla, už včera :) no na stožár doufám už zítra, nebo nejpozdějc v pátek, jinak mám průšvih :)
Spíš mám obavu z toho vyzařováku, bude to potřeba pořádně uchytit, výkyv stožáru, třeba i maličký by pro to mohl mít fatální důsledky v kombinaci vítr + déšť.
Spíš mám obavu z toho vyzařováku, bude to potřeba pořádně uchytit, výkyv stožáru, třeba i maličký by pro to mohl mít fatální důsledky v kombinaci vítr + déšť.
0 x
hapi: nechapu tvoji motivaci za kazdou cenu plivat na neco co si nevidel ani z rychliku at uz je to jakykoli, trochu to zavani tim, ze si slusne nakrmenej od miraclu v kombinaci totalni zavislosti na prispivani do fora (mozna novorocni predsevzeti kazdej den aspon 50 prispevku 
lukas: vygenerovat umele takovej trafik abys vytizil spoj na 150Mb fullduplex neni tak snadny co?
Tahle verze pojitka by nemela umet nic jinyho nez QPSK, URI tvrdil, ze QAM bude umet az novej chip, modulation table mam stejny jak v navodu. Ale obavam se, ze QAM16 nebo dokonce 64 bude jen na velmi kratke vzdalenosti, ale spekulace me nezajimaji, dulezite co je realne k pouziti. Takze hura s tim do vzduchu at se skarohlidi treba zblaznej

lukas: vygenerovat umele takovej trafik abys vytizil spoj na 150Mb fullduplex neni tak snadny co?

Tahle verze pojitka by nemela umet nic jinyho nez QPSK, URI tvrdil, ze QAM bude umet az novej chip, modulation table mam stejny jak v navodu. Ale obavam se, ze QAM16 nebo dokonce 64 bude jen na velmi kratke vzdalenosti, ale spekulace me nezajimaji, dulezite co je realne k pouziti. Takze hura s tim do vzduchu at se skarohlidi treba zblaznej

0 x
mvh píše:hapi: nechapu tvoji motivaci za kazdou cenu plivat na neco co si nevidel ani z rychliku at uz je to jakykoli, trochu to zavani tim, ze si slusne nakrmenej od miraclu v kombinaci totalni zavislosti na prispivani do fora (mozna novorocni predsevzeti kazdej den aspon 50 prispevku
nenene, jenom mě fascinuje jak jiný věci posíláte do kopru kvůli nekvalitě například Insidera atd.. kterej kvalitní je a pak tu masivně obhajujete.... "bastl" protože jinak se tomu říct nedá. Nadáváte na shit antény a pak si koupíte hračku za 100k která je ještě předseriová a bez web rozhraní a spousta věci neni dodělaná a atd.. ne fakt mě udivujete.
0 x

0 x
špatný to neni ale když už tak radši počkat na druhou verzi která může ladit kanály lépe.
Ptám se znova, kam se vytratila 1Gbit HD verze? Už se nikde neukazuje jako že přijde.
Ptám se znova, kam se vytratila 1Gbit HD verze? Už se nikde neukazuje jako že přijde.
0 x