❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
zajímavá anténa za zajímavou cenu
rouchi píše:tak jak lidi máte to někdo ozkoušené ?hodte sem výsledky komu to jak valí na jakou vzdálenost... skoro všechyn příspěvky tady vůbec nesouvisí s tématem a to je - zajímavá anténa za zajímavou cenu....
Páteřní linku s těmito anténami a Rocket M5 zatím testuji na 9,5km. Zatím mám přesně nasměrovánu jen jednu anténu, druhou jen od oka z provizorního umístění. Vypadá to nadějně. Až to bude vyladěné, dám určitě vědět - asi do týdne - nestíhám

Trvalo mi to sice o trochu déle, ale jsem mimořádně spokojený:
Ve spojení s Rocket M5 na 20MHz kanálu je jak propustnost, tak odezvy i stabilita výrazně lepší než na obdobném spoji s Mikrotikem s kartami R52n a 60cm parabolou s duálním ozařovačem http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=294 na 4,5km, případně na spoji 600m s tímtéž HW ale jen 30cm parabolami. Ani na 4km spoji s MK a duálními 24dB parabolami od Jirouse jsem nedosáhl lepšího výsledku.
Co se týká limitů:
Výkon Rocket M5 s FW 5.2 jsem stáhl na 1dB. Anténa má údajně zisk jen 28, něco se ztratí na pigtailech, takže se to (možná skoro) do normy vejde.
Nyní velice lituji toho, že jsem se dosud řídil bláboly samozvaných rádo by odborníků a nezačal s UBNT na páteřních spojích i pro připojování klientů experimentovat dříve. Mohl jsem si ušetřit čas, nervy i finance

0 x
- stouracpetr
Doporucuju podivej se do jine sekce kde stourac a koletiv dobrovolniku provedl mereni tech zazzraku od ubnt ....
JInak co se tyce nastaveni nka melo ubnt dosud trosku naskok ale po tom co vysel nv2 si douifam tvrdit ze sou zas nekde hodne pozadu , nehlede na to ze pokdu sem videl mereni tak nko od ubnt nejede v povolenem 20Mhz kanale tudiz porusuje vyhlasku ... ne ze by tik jel v 20Mhz kanale
ale da se stahnout na 10Mhz a jede to jedna basen u ubnt sem zatim neregistroval ze by neco takoveho umeli , pokud ano opravte me a poslete kde to najdu .
K pouzitemu ozarovaci se nebudu ani vyjadrovat , muj nazor na nej je velice kritickej .....
Vetsina kritizovani po dlouhem patrani najde chybu mezi klavesnici a zidli ... taky sem tou chybou obcas uz byl
Vysledek je ze ubnt v nku nema v eteru co delat dokud pojede vic jak 20Mhz kanal a melo by byt zakazano
JInak co se tyce nastaveni nka melo ubnt dosud trosku naskok ale po tom co vysel nv2 si douifam tvrdit ze sou zas nekde hodne pozadu , nehlede na to ze pokdu sem videl mereni tak nko od ubnt nejede v povolenem 20Mhz kanale tudiz porusuje vyhlasku ... ne ze by tik jel v 20Mhz kanale

K pouzitemu ozarovaci se nebudu ani vyjadrovat , muj nazor na nej je velice kritickej .....
Vetsina kritizovani po dlouhem patrani najde chybu mezi klavesnici a zidli ... taky sem tou chybou obcas uz byl

Vysledek je ze ubnt v nku nema v eteru co delat dokud pojede vic jak 20Mhz kanal a melo by byt zakazano

0 x
Když dáš u UBNT krabek v Country code "Compliance Test" (u starších firmwaru to byla tuším nějaká neexistující země), dostaneš těch 5 a 10MHz. Navíc máš v tomto módu i výběr frekvencí od 4920MHz po 6100MHz v krocích 5,10,20 nebo 40MHz, snad jsem zde nenapsal něco, co nemělo být nikdy vyřčeno
, BTW já tento mód používám jen abych si mohl proskenovat celé pásmo, nelezu kde nemám.

0 x
Aha tak ted sem zas o neco moudrejsi ze to i u techle krabek jde
i kdyz trosku sloziteji k nalezeni , ale dekuji za info aspon zas vim neco k cemu bych se tezce dopatraval . Mam doma vzorky abych kdyz uz neco pomlouvam tak to ttaky odzkousel nez to pomluvim 

0 x
nanobridge má u CZ na výběr 5, 10, 20 a 40, bullet M5 má 10, 20 a 40. To je jediný co tu mám a je to v ostrým provozu a v limitu
teď si mě podejte 

0 x
No pokud nebezis v nku tak v limitech asi budes ....asi ... nanobridge sem jeste neslysel ze by nekdo meril kolik skutecne jede... takze zadna kritika
Ale pokud bezis v nku tak zatim vsecky zarizeni co kdo meril presahujou 20mhz kanal ... bezej cca v 25mhz kanale .... pokud je mi znamo neni tohle problem ubnt ale vetsiny karet na trhu , pokud mam mylne informace tak me opravte
Nanobridge ve sve sbirce momentalne nemam , ale pokud ctu spravne na strankach jednoho z prodejcu tak nepodporuje a normu tudiz bezi pouze v nku a tim padem presahuje 20mhz kanal a nema v eteru co delat . Pokud mate nekdo mereni ktere dokazuej opak tak ho sem hodte at nezijem v bludu

Ale pokud bezis v nku tak zatim vsecky zarizeni co kdo meril presahujou 20mhz kanal ... bezej cca v 25mhz kanale .... pokud je mi znamo neni tohle problem ubnt ale vetsiny karet na trhu , pokud mam mylne informace tak me opravte
Nanobridge ve sve sbirce momentalne nemam , ale pokud ctu spravne na strankach jednoho z prodejcu tak nepodporuje a normu tudiz bezi pouze v nku a tim padem presahuje 20mhz kanal a nema v eteru co delat . Pokud mate nekdo mereni ktere dokazuej opak tak ho sem hodte at nezijem v bludu

0 x
NB jedu v 10MHz, vzdálenost 425m, na obou stranách výkon na nejmíň, což je na stupnici 6dBm, ve skutečnosti nevím. Mode tam je jen A/N mixed. Jede to k plné spokojenosti.
0 x
Dal jsem si to na ten spoj na zkoušku, je tam naprosto brutální rušení, paralelně byl spoj 2xProWAX 24 s RB411 a CM9, ten se tam zadýchával. NB jsem tam dosměroval na -52, podle kalkulačky by mělo být -50, ale o těch anténách u toho si iluze nedělám, kapacita je cca 45M/10M do 3ms, což mi bohatě stačí. Sice to jede v obou polarizacích, ale při 10MHz je to fakt stabilní, při 20MHz to asi leze z kanálu a navíc bych to musel oprat na výkonu aby to jelo stabilně. Linknutý to je na MCS15, což je 65Mbps.
0 x
Tak to se divim , protoze prowax 24db je brutalne dobra antena proti tomu cos tam dal a vyeliminuje ruseni diky tomu jak je stavena , videl bych to spis ze tam byla chybka nekde jinde v nastaveni nebo nekde v hw
Asi blbe pocitam tak me kdyztak oprav, ale 45Mb pri pouziti 10Mhz a jednoho kanalu by to davat nemelo ..... to pouzivas dva kanaly ...
Asi blbe pocitam tak me kdyztak oprav, ale 45Mb pri pouziti 10Mhz a jednoho kanalu by to davat nemelo ..... to pouzivas dva kanaly ...
0 x
jinak s prowaxem mám docela špatný zkušenosti, ale to už jsem tu psal. Ještě jsem měl v záloze Tyhan 445LEM s Bulletem M5, ale u tohohle je i naprosto luxusní cena
0 x
S prowaxem blby zkusenosti? tak to mi povez jaky , nejak sem asi nezaznamelnal diskuzi kde pises ze by meli nejakou chybku , podle me sou to jedny z mala anten ktery maj minimum chybek a spickovy parametry nejen na papire
Konkretne 24dB mam nasazenejch neco kolem 60ti kousku a nemuzu na ne rict jediny spatny slovo , nereznou jako dcom , nebydli mi v nich hmyz jako v jirousech, masivni dobre polohovatelny drzaky. Vybalim smontuju par sroubku a jedu .
Jen jeste dotaz , ten nanobridge ma antenu kovovou nebo nejaka slitina? Ja jen za jak dlouho pripadne zrezne .

Konkretne 24dB mam nasazenejch neco kolem 60ti kousku a nemuzu na ne rict jediny spatny slovo , nereznou jako dcom , nebydli mi v nich hmyz jako v jirousech, masivni dobre polohovatelny drzaky. Vybalim smontuju par sroubku a jedu .
Jen jeste dotaz , ten nanobridge ma antenu kovovou nebo nejaka slitina? Ja jen za jak dlouho pripadne zrezne .
0 x