❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nanobridge

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
honzam

Re: Nanobridge

Příspěvekod honzam » 15 years ago

ješě že ho tam každý ISP cpe ten článek :) Jako máte pravdu i kdyby UBNT prodávalo 35dB antény a k tomu Rockety které nepůjdou zregulovat pod 15dB tak se to stejně bude prodávat v CR a spol. Ta možnost vřadit tam útlumový článek je vždy. Tám pádem je to "legální a zregulovatelné"
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

až na to že ten článek si nikdo nekoupí a navíc si nějak ani matně nevzpomínám že bych někdy viděl útlumovej článek na 5GHz.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

reset

Příspěvekod reset » 15 years ago

Kaja píše:Blbost to neni.
-6dBm je proste cca 0,25mW.
Ale jestli to umi Rocket jsem chtel vedet od nekoho kdo to opravdu meril.

jo souhlas, ale kazda normalni karta to umi regulovat od 0dBm = 1mW, a nee od -6.02dBm = 0.25mW
to jedine pouzit utlumovy prvek, ale chtel bych pak videt co procpete s vykonem 5dB a utlumovy prvek 20dB ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

no ale útlumový prvek ti vezme i přijatý signál a to je škoda, takže to nikdo stejnak nepoužije
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

cirkulátor nebo jak se to menuje bere jenom TX.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 15 years ago

okoun píše:no ale útlumový prvek ti vezme i přijatý signál a to je škoda, takže to nikdo stejnak nepoužije

Právě že většina útlumových členů jsou - jednocestné. Ale je pravda že jsou povětšinou pro 2,4Ghz
0 x

okoun

no já jsem na 2,4 používal jako útlum bleskojistku víc sem neměl...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 15 years ago

myslim, že na czfree foru to psal insider, že to měřil, a že ta regulace je opravdu debilní.... jeden kus když dal na těch 8 měl nějakých -6dBi a druhej co měl měl kolem nuly... ale píšu to jako doměnku... další možnost, že to byl simandl, ktery přišel s nějakým gerulováním, přes ssh a tam by to mělo jít zregulovat přesněji... ale jak všichni píší, regulace u UBNT Mkové řady si zatim nedá moc věřit...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

okoun

já to stejně nějak moc nechápu, proč když někdo chce tak to Nko tak si to raději nepostaví na Mikrotiku...
0 x

goblajz

Příspěvekod goblajz » 15 years ago

okoun píše:já to stejně nějak moc nechápu, proč když někdo chce tak to Nko tak si to raději nepostaví na Mikrotiku...

Protože na MK n-ko nechodí moc dobře! A jak to tak vypadá i jinde chodí na prd...
0 x

okoun

já nevím, ale na stole to chodilo dobře, pokud to nejde venku tak je to prostě problém celkové normy N a to, že napálím signál je špatné řešení. já osobně bych to nko na MK nasadil venku na spoj P2P do 500m, ale dále už ne...
0 x

Kaja

Příspěvekod Kaja » 15 years ago

N-ko venku nepouzivam. Jen nechapu proc je treba ho napalit. Vsechny datasheety uvadeji ze citlivost pro MSC7 je -75dB.
To je stejne jako pozadavek pro A-cko (pro 54Mbps).

Takze otazka na Vas kdo N-ko venku uzivate:
Opravdu postaci signal -75dB na MSC7 (respektive MSC14)?
Pokud to nepostaci (a vyrobci neuvadi pravdive info), napiste realnou hodnotu signalu, ktera je potreba.

Kaja
0 x

noe

Příspěvekod noe » 15 years ago

ohladne regulacie ubnt asi takto http://www.ubnt.com/forum/showthread.php?t=20957 trocha podpory by sa zislo :mrgreen: nech mikrotaci stichnu
0 x

hapi

ono je to trochu postavený na hlavu. MIMO 2x2 má komunikovat každá s každou což ti jistě dojde že nelze při signálu -60dBm díky tomu, že jedna anténa je v jiný polarizaci a představ si odstup polarizací jako takových ve vzduchu. Tim pádem je jasný, že musíš smažit aby se MIMO jako takový uplatnilo a vůbec zapnulo protože potřebuješ minimálně hlavní signál o 20dB lepší než -75dB což je docela přepal. i4wifi kdysi testovalo mimo správně s anténami ve stejný polarizaci. Osobně by mě zajímala rychlost v MIMO 1x1 na QAM16 kde by to zajímavý určitě bylo a smysl určitě taky.
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 15 years ago

naviazem na hapiho prispevok - za ucelom testu nepozeral niekto niekedy na tie duplexne ozarovace od jj? nesli by preskladat na 2x rovnaka polarizacia? ja sa do anten ako takych moc nevyznam a tak neviem co by to spravilo po stranke ostatnych parametrov - napriklad izolacia vstupov..
0 x