❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

no tohle je opravdu velkej problém

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Blood
Kontaktovat uživatele:

Re: no tohle je opravdu velkej problém

Příspěvekod Blood » 15 years ago

když už se tu bavíte o tom nku, v našem okolí se nějak začínají rojit ty 30dBi paraboly od ubnt a obávám se, že za pár týdnů či měsíců půjde pětka už úplně do hajzlu
máte nějakou radu ? napadlo mě konkurenci kontaktovat a pohrozit jim ČTUčkem, aby se trochu klidnili, nebo Vás napadá jiné řešení ? díky za radu :-)
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 15 years ago

s Hapim souhlasim tak na 80%..

"sajty" pro AP si vzdy vybirame podle toho, jak tam jde umistit technologie. NIKDE nemame zadnej aktivni prvek na stozaru, vse je pekne v rozvadeci na pude a z 90% jsou to PCcka.. proc? uz se to tu resilo par roku z5, jak se chova spoj z RB vs spoj s PC. Jasny, cenou jsme trosku jinde, ale myslim, ze nejaky 1GHz cpu a desky ma doma kazdej. Dalsi vec je zdroj.. nejsem naivni abych veril tomu, ze nejaka cerna krabicka za dve kila do zasuvky bude stejne dobra jako zdroj do PC...bezny zdroje menim u klientu 2x do roka, zdroj v PC asi za 5 let jeden, to mluvi za vse. A o proudech a napetich se tu bavit nebudeme, jen podle velikosti je to jasny.
Vsude pouzivame koaxy.. myslim KOAXY, ne ty RF240 nebo jak se to jmenuje. Nejdelsi trasu mame cca 4x 17m na jednom sajtu. V PC redukce na miniPCI (pokud to jde, tak pro kazdou kartu singl), U/FL-N-Female pigtail, bleskojistku, AirCom N-Male, RLF 10 (drive RLA 10) a na konci zase AirCom N-Male. Konektory jsou letovany. Ano, je s tim strasna mrdacka, ale jednou to poradne udelas a mas to na veky. A utlum? Kazdej pouziva na sajtech sektory nebo p2p spoje s 10dBi antena a vic. Takze KAZDEJ by mel (musi) tlumit. A pri utlumu kabel 0,28dB/to je na 17m cca 5dB, pocitam bleskojistku, + decibel na konektorech a jsem na cca 7 dB, coz si myslim, ze je dobry cislo na takovou trasu. Je jasny, ze 7dB bude horsi i citlivost, bohuzel, s tim se musi pocitat pri pripojovani klientu na vetsi vzdalenosti.

A CCQ? Jiste, vetsi radius kabelu a jsme v prdeli. Ale tohle je vsechno o tom, jak to udelas. Takze bych nerikal, ze koaxy jsou v dnesni dobe smrt. A verte, pri -20 stupnich jit na servis, tak je kurva rozdil jestli lezu nekde ve vichrici po stozaru, otviram Gewissku a cumim co se posralo nebo s cigarkem pekne v "teple" na pude .
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

mluvil jsem konkrétně o tenkých koaxech. U tlustích s vlastnim dělanym konektorem, to je jiná písnička. Já se rozhodnul pro stavění co anténa, to RBčko přímo u toho. Problém se týká vždy jenom jednoho APčka a hlavně, dneska je problém najít stabilní konfiguraci pro víc karet v PC. Nechci už nic mít s koaxy a chci minimalizovat jakýkoliv negativní účinky který můžou vzniknout. Radši budu tahat UTPčka na stožár jako tomu je v případě ODU u >10GHz spojů. PCčka máme na síti dvě a nemůžu si stěžovat ovšem spotřeba je jinde a kde se platí elektřina, tak tam je to docela hodně. Ani náhodou tam nejsou zdroje za 200,- ale jeden centrální a kvalitní. Klientům taky dáváme sice dražší ale ani jeden jsme neměnily za celou dobu.

Přepěťovky na ethernety sice nedávám ale taky nám nic zatim neodešlo. Ono totiž když si uzemníš stožár k hromosvodu, tak se nediv že ti to po čase může odpálit porty když hromosvod neni spojenej s PEN v zásuvce a je tam rozdíl napětí po celim svodu až do země. Kdyby se něco sralo, máme záložní plán pro nákup DBII přepěťovek který namontuju k APčkům a před switche.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Ladik

Příspěvekod Ladik » 15 years ago

to Hapi: Jo s temi koaxi je to tak ze pouzivam delane nebo od Klimy z wifiprofi, takze vsechny jedou perfektne, nicmene s RB411AH primo na parabole je to jine kafe a s uzemnenim to budu ted resit ze objednavam specialni poe s ochranou stohovatelne do racku a to same do boxu s primo montazi na RB411 samo vsechno uzemnene (vse bude od Eliatelu). A jeste ted resim oddalene hromosvody a to tak ze vsude. Jedine co mi odchazi jsou eth porty, wifi minipci snad jedna nebo dve za 4roky. Navic ty prepetovky nejsou vubec drahe a jak psal kolega vyse ve vichrici lepe na pude proto se chci jistit to prepetovkou.

Ahoj Lada
0 x

hapi

máme zkušenost, že nám RBčka nikdy neodešly, jak jejich porty nebo cokoliv s nima. Problémy jsou pouze s občasnym zatečením vody do konektoru a nebo do samotný antény a to stejně musim na sožár. Jiný problémy s RBčky vůbec nemáme. Nevim jak to připojujete, zemníte nebo tak, ale prostě nikdy žádný neodešlo a to jich na síti je hooodně moc.
0 x

Ladik

to Hapi: Mozna jsem to blbe napsal, me nastesti na vysilacich jeste ani jeden port neodesel, asi to mam udelane dobre :-) (ale radeji to takto potupluju, utlum signalu nebude zadny tak co ze?), ale par mym zakaznikum za ty roky odesel eth port a to to delam uplne stejne jako na vysilacich FTP kabel atd, bohuzel uz jim neresim domaci elektroinstalaci ze :-) Mozna mam ted vetsi obavy protoze tu zrovna radi bourky (ostatne jako kazdy rok :-) )a po 2 letech me u jednoho zakaznika odesel takto port, mozna jsem paranoidni, ale uz to radeji poresim.
paranoidni = 1servis za 2roky ze 1xx pripojek :-)

Jake by jsi doporucil zdroje k zakaznikum? Zatim pouziam 24V s POE a jedou OK, ale lepsi by mohli byt

Nezalozime jine tema?

Abych se priznal mam taky 2ks UBNT na siti jedno moje (ostuda jede nad limit - urychlene to musim resit) druhe zakaznikovo a tam to nijak resit nelze nechce ani zadarmo RBcko :-( asi ho brzo odpojim, ale zase plati :-)

Ahoj Lada
0 x

hapi

já používám tyhle zdroje http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=746

jsou sice dražší a musim koupit zvlášť kabel ovšem ani jeden asi z 200 kusů neodešel. Žádný extra kabely, jenom venkovní cat5e bez stínění.
0 x

Ladik

to Hapi: jak se tak divam maji i ochranu prepeti na ethernetu to se mi libi (neresi to ale na vstupu do RBcka to poresim jinak), tento typ znam, ale nestudoval jsem ho jeste, dik za radu jeste by mohla byt 24V verze s vyssim proudovym odberem prece jenom ma dost zakazniku vedeni do boxu i 30m.

Ahoj Lada
0 x

hapi

pro klienty se 18V nebojim ani na 50m. Funguje to v pohodě.
0 x

OndrejSkipala

Příspěvekod OndrejSkipala » 15 years ago

mam lokality, kde bezim na 2,4ghz, kedze jeden miestny isp pouziva na vsetkych svojich p2p spojoch a aj na niektorych sektoroch nstream. celkovy odoberany traffic ma 20 mbit (viem, lebo kolega mu dava garant) a aj na spoje, kde mu ide mozno 5-10 mbit dava nstream. co je to za rozum??? totalny debilizmus... a takto isto sa tu sprava kopec z vas a bijete sa tu do hrude, ze dodrzujete pravidla. nech sa paci, ked vam ide len o to, aby ste dodrzali nejaku sprostu vyhlasku a nejde vam o ozajstne o setrenie pasma, tak pokracujte...
ja osobne som uz vypol skoro vsade nstream, ostali mi uz len asi 2 spoje a verte mi, ze hoci to tam je niekedy prepalene, viem aspon fungovat na vedlajsom kanale. od kedy som vypol nstreamy na jednom z mojich hlavnych bodov, tak som mal moznost tam zdvojnasobit pocet anten - doteraz som si to zial nemohol dovolit, kedze som rusil sam seba a verte mi, ze neprepaloval som ani na jednom z nich vykon.
ako niekedy ked sa nad tym clovek zamysli, tak ste na smiech. to je moj nazor... ale nech sa paci, kludne si pustajte tie svoje neuveritelne dokonale a nerusive nstreamy, idealne v jednej lokalite aspon 5 spojov, pripadne na 2-3 sektory, ale samozrejme v limite a potom podme spolu nadavat na ostatnych debilov, ktory isto iste prepaluju svoje spoje a zasieraju vase volne pasmo.

Můžete mi prosím někdo objasnit ten "totalny debilizmus", když nasadím nstreme na spoje o 5-10Mbit? Nebo vůbec to "zasírání pásma" nstreamem? Zkoušel jsem hledat všude možně, ale prostě ne a ne najít nějaký detailní popis nstreme protokolu (pokud to někde je, sem s tím, budu nesmírně vděčný). Co jsem se dočetl, tak nstreme je čistě SW záležitostí, jde jen o jiný protokol (agregace paketů, jiný potvrzování a další vychytávky). Jak teda třeba změnou z klasickýho 802.11a bez zapnutého nstreme na spoj se zapnutým nstreme něco zaruším více? Projeví se to ve stejném kanálu, nebo v okolních kanálech nebo co jak proč?

Používá snad nstreme větší šířku pásma? Trochu mě mate poznámka v manuálu u NStreme Dual: "The difference between tx-freq and rx-freq should be about 200MHz (more is recomended) because of the interference that may occur!"
0 x

Kaja

Příspěvekod Kaja » 15 years ago

To Ladik.

Ja jsem zadne specialni stohovatelne poe s prepetovou ochranou v portfoliu Eliatelu nenasel. Muzes poslat link?

[quote="Ladik"]......objednavam specialni poe s ochranou stohovatelne do racku a to same do boxu s primo montazi na RB411 samo vsechno uzemnene (vse bude od Eliatelu).
0 x

hapi

nepleť si nstreme a nstreme dual. Obojí má sice v názvu nstreme ale jde o něco jinýho. Dual je na dvou kartách a striktně se jedna karta používá pouze na vysílání a druhá pouze na přijímání zatim co nstreme pouze na jedný kartě obsluhuje oba směry. To co si našel v manuálu říká, že odstup mězi kanály vysílanýho a přijímanýho směru by mělo bejt okolo 200MHz. Víš co, miniPCI kartičky jsou shity a rušeji se mezi sebou protože nemaji moc dobrý vstupní filtry aby to mohlo ject třeba i jenom ob kanál i když to taky jde ale nejspíš to nedosahne plný rychlosti.

Ftip nstreme protokolu je v tom, že narozdíl od 802.11a například vyhodí čekací intervaly na cokoliv. Celej system je pak založenej na cyklickym obsluhování klientů a limity času na vysílání. čimž se přejde všem negativním vlivům při uploadu na APčko a UBNTu nadšence štve to, že 802.11a se snaží bejt šetrná a když někdo jinde na stejnym kanále vysílá, tvoje apčko počká a tim se sdíllí kanál ovšem nstreme na to kašle a na nic nečeká a vypálí to rovnou do eteru čimž ušetří další procenta času. Pak se tam spojujou malí pakety do jednoho většího rámce k poslání tak jako to dělá 802.11n kde má Nko hranici tušim na 8000 bajtů a nstreme 4000bajtů ovšem klasický 802.11a nic takovýho nemá. Tady jsem přeložil komunikaci Nstremu http://www.ispforum.cz/viewtopic.php?f= ... ing#p32802
pozorně si to přečti, je tam i jinej styl komunikace podobnej TDMA. Můžeš ovlivnit chování nstreme pomocí nastavování front a velikost fronty. Dá se toho fakt hodně a fakt to pak na APčku funguje. To je šetření kanálu protože do něj nacpu víc dat jako to dělá 802.11n kde to taky zefektivňuje využití kanálu. Mikrotik určitě přijde s klasickym nstreme pro Nkový karty kde se použije to samí jako u Ačkových ale přepnout to na 64QAM a vyhoději určitě celý Nko pryč. Šířka kanálu je furt stejná, všechno je stejný akorát nstreme nebere ohledy na sdílení kanálu, nezajímá ho to.

Dual jde dál a vysílá prostě data co přijdou rovnou do wifiny. Druhá wifina zase rovnou přijímá. Výsledkem je ultra nízkolatenční spoj a hlavně plně duplexní což je ale docela k ničemu protože datový toky pro internet jsou většinou v poměru 4:1 takže upload je většinou nevyužitej a download přetíženej ale i to se dá řešit jinak. Ono je pak možná lepší použít spíš nstreme na 40MHz kanále kde se můžeš dostat i na třeba 50/10Mbit než dual nstreme kde budeš mít 40/40Mbit ale download bude pomalejší.
0 x

OndrejSkipala

Příspěvekod OndrejSkipala » 15 years ago

nepleť si nstreme a nstreme dual.

Nepletu :)

ovšem nstreme na to kašle a na nic nečeká a vypálí to rovnou do eteru čimž ušetří další procenta času.

Takže myslíš, že APčko s nstreme prostě neposlouchá co je v éteru a pálí to hlava nehlava? K čemu by to ale bylo? Až signál dorazí ke klientovi, tak klient stejně uslyší nesmysl (spojení původního vysílání, na které nebral nstreme ohled, a samotnýho nstreme), což by propustnost nezvýšilo.

Pak se tam spojujou malí pakety do jednoho většího rámce k poslání tak jako to dělá 802.11n kde má Nko hranici tušim na 8000 bajtů a nstreme 4000bajtů ovšem klasický 802.11a nic takovýho nemá.

Ok, ale to snad nezpůsobuje "zasrání" pásma? Teda pokud nepočítáme to, že čím delší paket, tím spíš se ho nepodaří přenést a musí se přenášet znova.

Jó kdyby tak někde byl nějakej hezkej, plnohodnotej, dlouhej a detailní popis nstreme :(
Naposledy upravil(a) OndrejSkipala dne 10 May 2010 12:26, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

to je relativní, tim že se přenese celej velkej paket tak se šetří pásmo ale je možnost že nedojde celej což je jasný. Ale to bych fakt neřešil, je spousta pojítek který ani na 802.11a nepracujou a vůbec se o to nestaraji jak vysílaji ostatní protože jak už jsem řek, jestli sis zabral jeden kanál, tak už na něm stejně nikdo nemá/nemůže vysílat protože se budou o to prát. To samí se teď týká 802.11n a pokud se zapne čistě 802.11n tak o nějaký 802.11a nemá ani tucha a je to stejný jako nstreme. Ovšem furt lepší když použiju 20MHz na jedný polarizaci v nstreme než 40MHz obě polarizace v 802.11n vzledem k šetrnosti pásma nebo ne? Nkem na maximum zaberu 4x víc a někteří tady na foru ani z toho Nka nejsou schopný překonat nějak zásadně nstreme na 20MHz.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 15 years ago

Blood píše:když už se tu bavíte o tom nku, v našem okolí se nějak začínají rojit ty 30dBi paraboly od ubnt a obávám se, že za pár týdnů či měsíců půjde pětka už úplně do hajzlu
máte nějakou radu ? napadlo mě konkurenci kontaktovat a pohrozit jim ČTUčkem, aby se trochu klidnili, nebo Vás napadá jiné řešení ? díky za radu :-)

poslal bych jim mail, pockal tak tyden na odpoved a poslal mail do CTU , s kopii na ne .
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam