❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

5GHz přípojky

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
teo

5GHz přípojky

Příspěvekod teo » 15 years ago

Dobrý den,

v minulých týdnech tu byli setřeny výrobky UBNT. V diskuzi jsem se už ztrácel. Proto se chci zepat:
Připravuji plošné přepojení přípojek do 5GHz. Mám teď lokalitu (vesnice) s 30ti přípojkami, nasadím na vysílači dva sektory 5GHz 120° a vysílač Mirotik, karty R52 nebo CM10.

Co dávat ke klientům:
UBNT Bullet
MaxLink Omega
NanoStation M5

Domnívám se, že v diskuzi hlavně nadávali na UBNT a popisovali, že zarušují a řvou... (problém s regulací).
Nejlepší zkušenosti mám s NanoStationy, používal jsem taky ty Ovislinky s POE a mám taky pár Omeg. (mluvím o klientech)
Do čeho tedy mám jít?

Děkuji za rady

PS: klienti do 500m
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

hlavně bych vyhodil ze seznamu kartu CM10 co máš na APčku, je to ta nejhorší karta na trhu. Zbytek je spíš na tom jak kvalitní chceš mít síť a jak moc pod kontrolou a modifikovanou chceš.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

teo

Příspěvekod teo » 15 years ago

OK CM10 nedám.

Nebo co tohle http://wifi.aspa.cz/5ghz-sada-gentlekli ... poe-z98037 ?
Bylo by to lepší než ty Buletty, Omegy a NanoStationy?
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

teo píše:OK CM10 nedám.

Nebo co tohle http://wifi.aspa.cz/5ghz-sada-gentlekli ... poe-z98037 ?
Bylo by to lepší než ty Buletty, Omegy a NanoStationy?

no tak vse co uvadis je ubnt, takze vesmes je to jedno, alespon co se tyce zarizeni. co se tyka anteny, tak nejlepe udelas nasadis-li nejakou parabolku a k tomu bullet. kdyz uz tedy je rec o bulletu. ale rozhodne to nebude nejlevnejsi. my pouzivame omegy (maxstation omega), mame jich na siti minimalne 100+ a zcela bez problemu. vse proti mikrotik CM9 kartam (sem tam nekde nejaky zbytek jiny, ale vesmes CM9). ale jsme na malem meste, spise dedinach. obcas nejaka omega mela skriupnutej pigtail uvnitr, obcas vypadlej rj45 konektor ale jinak zadnej jinej problem. mimochodem, co se tyka nastaveni zarizeni ubnt, tak mezi tema ruznyma ovisama, tp-linkama, zcommax atd. je ubnt naprosta slast pro technika.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 15 years ago

jelikož tady kolega psal, takžy že je to na dedině, tak nevim co tu vymjšlíte s parabolama..
já bych k těm lidem naházel NS5Loco a máš vystaráno... máme jich na sítí cca 100 a všechno bez problémů...případně můžeš nakoupit jiroušky a naházet do toho wispstation....
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

rouchi píše:jelikož tady kolega psal, takžy že je to na dedině, tak nevim co tu vymjšlíte s parabolama..
já bych k těm lidem naházel NS5Loco a máš vystaráno... máme jich na sítí cca 100 a všechno bez problémů...případně můžeš nakoupit jiroušky a naházet do toho wispstation....

souhlas, taky jich mame po vesnicich desitky (loco) a jedou naprosto luxusne.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

reset

Příspěvekod reset » 15 years ago

ja teda nevim, jak to mate u vas na siti, ale zasirat si 5GHz temi ubnt vsesmerkami ji prijde jako zverstvo
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hack
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hack » 15 years ago

jj, ted jsem rozebiral tu dvojkovou NS a ten antenni plosnacek je fakt komedie, pocitam ze u petkovy to bude stejny hnus
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 15 years ago

to hack - hnus ? a co myslis, ze je v jirousich sektorech a gentle srackach ? :D
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

hapi

4x větší plocha plošňáku pro jednu polarizaci? :-)
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

tak to rozeber :) a uvidis
0 x
- programming
- development
- education

hapi

tak u gentelboxu je vidět jak je plošňák velkej, vemu NSko a už jenom podle obalu a to že se tam museji vměstnat obě polarizace a je jasno.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to hapi - mel jsi to nekdy rozdelane ? cela plocha NS je jedna polarizace :) ... je jen otazkou jakou stranou vstupuje kladny pol do Qadu :)
0 x
- programming
- development
- education

hack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hack » 15 years ago

Dade_Marfi píše:to hack - hnus ? a co myslis, ze je v jirousich sektorech a gentle srackach ? :D

heh to ta moje hlaska nepopira, gentlesracky jsem teda nevidel ale teoreticky (pokud tam nejsou vyleptane 2 velke ctverce) by to mohlo mit trochu mensi bocni laloky , take zadni by mohl byt mensi , je tam tak 0.8mm plech , v NS2 je oplechovany pouze atheros. no ale vubec netusim nakolik je to relativni :D nikdy jsem ani jedno nemeril
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 15 years ago

teo píše:Dobrý den,

v minulých týdnech tu byli setřeny výrobky UBNT. V diskuzi jsem se už ztrácel. Proto se chci zepat:
Připravuji plošné přepojení přípojek do 5GHz. Mám teď lokalitu (vesnice) s 30ti přípojkami, nasadím na vysílači dva sektory 5GHz 120° a vysílač Mirotik, karty R52 nebo CM10.

Co dávat ke klientům:
UBNT Bullet
MaxLink Omega
NanoStation M5

Domnívám se, že v diskuzi hlavně nadávali na UBNT a popisovali, že zarušují a řvou... (problém s regulací).
Nejlepší zkušenosti mám s NanoStationy, používal jsem taky ty Ovislinky s POE a mám taky pár Omeg. (mluvím o klientech)
Do čeho tedy mám jít?

Děkuji za rady

PS: klienti do 500m

Na AP mikrotik s R52, ke klientum do cca 350m NANO5, delsim jisrousy s wispstation. Pokud nebudes mit potize s temi jirousy tak o nicem nevis ...
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....