❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

zajímavá anténa za zajímavou cenu

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
okoun
antispam: Ano

Re: zajímavá anténa za zajímavou cenu

Příspěvekod okoun » 16 years ago

Bohužel, s tím nemohu souhlasit. Sám jsem začínal vypomáhat stavět p2p spoje na 2,4 ještě v dobách kdy na vesnici nevěděli co je mikrovlna a tahali jsme se o každý kanál.
Navíc pokud chceš někoho rušit stačí když budeš dodržovat normu :-) U nás je zrovna takové prasátko co schválně přeladí spoj jenom, aby nám zkomplikoval život a věř mi, že normu vysílacího výkonu dodržuje!
Pokud si myslíš, že když by všichni dodržovali normu, tak by se nikdy nikdo nerušil, to je fakt klamná představa.
Ano ovšem pokud někdo napalí vysílání jen kvůli tomu, aby přehlušil to druhé tak to je prasárna, ale drtivá většina lidí překračuje pouze kvůli vzdálenosti spoje.
Píšeš zde, že máš spoj na 6-10 km v normě. Tomu sice věřím, ale fakt záleží na prostředí a krajině.
Nicméně pokud cítíš zášť vůči nějaké konkurenční síti, která překračuje normu, tak si jí klidně napráskej. Úřad se stejně na to vykašle a tobě to udělá dobře :) :D
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

Pokud Ti někdo schválně leze do kanálu tak to není o tom jestli přitom dodržuje normu nebo ne, takoví se taky najdou ale není jich moc. Ti chytřejší vědí že to co dělají jinému, bude dělat on zase jim. Každopádně pokud to udělá a ruší tě, nejede to dobře ani jemu ani tobě, takže asi tak. Pokud si myslíš, že když Ti někdo posadí nějakou kartu, na které není žádný provoz a začne vysílat na stejném kanálu jako ty, tak že tě ohromně zaruší, tak takhle to bohudík nefunguje :)
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

tak to mozna udela nekdo kdo o tom prd vi. kdo vi osoli TX na max a zapne NS a Btest UDP a to uz rusi vic :)
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 16 years ago

jasně že. tam kde je opravdu tvrdá konkurence se toto dělá. nepřeháním s tím, že si dávají karty a antény jen pro účel zarušit toho druhého
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

KV_Skaut

Příspěvekod KV_Skaut » 15 years ago

Omluvte mou nevzdělanost ale proč by nemohla být tato ant. používána v ČR? Za předpokladu že bude ant. připojena RB přes pigtail alespoň dva konektory + dejme tomu 10m kabelu např. 0.36 dB/m a možno i bleskojistka. Za těchto podmínek bychom se do norem vešli ne? Ovšem v doporučované konfiguraci výrobce to asi nemá šanci.
0 x

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 15 years ago

Paci sa mi konstrukcia tej anteny , vyzera dost robustne ...
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

mashinepistole2 píše:Paci sa mi konstrukcia tej anteny , vyzera dost robustne ...

Ještě aby se nelíbila, je to obšlehnuté přesně podle Pacific Wireless 28db :)

KV_Skaut píše:...Za předpokladu že bude ant. připojena RB přes pigtail alespoň dva konektory + dejme tomu 10m kabelu např. 0.36 dB/m a možno i bleskojistka....

Přesdtav si anténu se ziskem 30db a normu povolující 27db, teď mi vysvětli jak pomocí kabelu, bleskojistek a konektorů zmenšíš zisk paraboly :)
Připomíná mi to vysvětlení jedné nejmenované firmy na můj dotaz ohledně použití antény Andrew uni 24db (2,4Ghz) v naší vesnici. Zřejmě si myslí, že všichni rozumějí wifinám zhruba stejně jako oni, takže když máte anténu 24db, použijete 10m kabelu H1000 a dole ovislinka který horko těžko reguluje výkon pod 15db, nahoře jste v normě :)
0 x

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 15 years ago

Leeonek píše:
mashinepistole2 píše:Paci sa mi konstrukcia tej anteny , vyzera dost robustne ...

Ještě aby se nelíbila, je to obšlehnuté přesně podle Pacific Wireless 28db :)

KV_Skaut píše:...Za předpokladu že bude ant. připojena RB přes pigtail alespoň dva konektory + dejme tomu 10m kabelu např. 0.36 dB/m a možno i bleskojistka....

Přesdtav si anténu se ziskem 30db a normu povolující 27db, teď mi vysvětli jak pomocí kabelu, bleskojistek a konektorů zmenšíš zisk paraboly :)
Připomíná mi to vysvětlení jedné nejmenované firmy na můj dotaz ohledně použití antény Andrew uni 24db (2,4Ghz) v naší vesnici. Zřejmě si myslí, že všichni rozumějí wifinám zhruba stejně jako oni, takže když máte anténu 24db, použijete 10m kabelu H1000 a dole ovislinka který horko těžko reguluje výkon pod 15db, nahoře jste v normě :)

Nejsem si jistej, ale neni v norme, ze vyzareny vykon nesmi byt vice nez 27db bez automaticke regulace vykonu a 30db s ni? To by pak opravdu stacilo, aby byl ztlumeny vykon na karte na 1db a utlum na kabelech a blestkojistkach byl 4db. Z toho jednoducha matematika rika, ze to vyjde presne na 27db. Ale je to jen trocha teorie... pripada mi to totiz, jako dat do nejakeho sportovniho vozu omezovac na 50km/h :-D To je pak lepsi koupit uzitecnejsi auto :-D
0 x

KV_Skaut

Děkuji pthv že potvrdil mou domněnku. Jinak zisk ant. se změnit pomoci kabelu a bleskojistek samozřejmě nedá ale změním tím to jaký do ní poteče výkon. Proč by se tě jinak při kontrole vyzářeného výkonu ptali kolik kabelu to je a jaký má útlum + kolik konektorů zdali bleskojistka atd.? Určitě to nedělají aby si to mohli podle tebe postavit doma :). Jinak pokud tomu dobře rozumím čím větší parabola tím užší paprsek s čímž ruku v ruce jde i vyšší zisk.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

KV_Skaut píše:Děkuji pthv že potvrdil mou domněnku. Jinak zisk ant. se změnit pomoci kabelu a bleskojistek samozřejmě nedá ale změním tím to jaký do ní poteče výkon. Proč by se tě jinak při kontrole vyzářeného výkonu ptali kolik kabelu to je a jaký má útlum + kolik konektorů zdali bleskojistka atd.? Určitě to nedělají aby si to mohli podle tebe postavit doma :). Jinak pokud tomu dobře rozumím čím větší parabola tím užší paprsek s čímž ruku v ruce jde i vyšší zisk.

a čimž ruku v ruce jde i výkon dolu aby jsi měl furt stejnou spektrální hustotu tedy jinak řečeno, pokud použiju všesměr na hranici limitu a 30dB směrovku na hranici výkonu, oba budou mít stejnou spektrální hustotu a tim pádem oba došahnou stejně daleko se svím signálem, ovšem směrovka vítěží na zisku při příjmu takže může bejt o to dál nebo spíš přijme o to kvalitnější signál. Omezení výkonu má svůj smysl, neni to jenom tak halabala navrhnutý číslo.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

KV_Skaut

To máš samozřejmě pravdu ale mě šlo o vyzařovací úhel. S ohledem na okolní rušení. Jen jsem chtěl poukázat na to že ta ant. má podle mě smysl. Kdyžtak mě opravte
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

jasně že smysl má, ovšem ne když na ní někdo dá UBNT kartu která nejde stlumit pod 13dB. To zařízení co k tomu UBNT dává je stejný a pochybuju že tam maji stahnutej výkon.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

KV_Skaut

Ano říkal jsem že v doporučované konfiguraci to nejspíš nemá šanci a v plném rozsahu s tebou sohlasím. UBNT Rocket jsem v ruce ještě neměl ale pochybuji že pujde stlumit na 1dBm respektive ještě níž neboť je spojena s ant. jen kratkým kabelem.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

pthv píše:Nejsem si jistej, ale neni v norme, ze vyzareny vykon nesmi byt vice nez 27db bez automaticke regulace vykonu a 30db s ni?

je to tak, máš zařízení s automatickou regulací? Nemáš? v tom případě 27db.

pthv píše:To by pak opravdu stacilo, aby byl ztlumeny vykon na karte na 1db a utlum na kabelech a blestkojistkach byl 4db. Z toho jednoducha matematika rika, ze to vyjde presne na 27db. Ale je to jen trocha teorie...

:D Tak to cos předvedl je opravdu "jednoduchá matematika".
Výkon na kartě nastavíš na 1db, útlum na kabelech je 4db, v praxi to znamená že výkon který vysíláš skončí někde v třetině kabelu, k anténě se ani nedostane. Dále vezmeš 3db které jsi "ušetřil" a odečteš je od zisku antény přitom podle tebe "jsi na 27db"?
0 x

KV_Skaut

Tak momentalně je pravda že Leeonkova logika mě poněkud rozhodila. Ale ined jsem začal přemýšlet jak to dokázat či vyvrátit. Momentálně mám 3 patra nad hlavou ant. 17 dBm připojenou k RB433 přes pigtail a 2m kabelu s utlumem 0.36dB/m takže ztráty na vedení budou přes 1dBm. Neboť je to antena přes kterou mi sem na vzdálenost 500m teče konektivita neměl bych být schopen dle Leeonka tuto zprávu odeslat
0 x