❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBNT Nanostation M5 prvni realne testy (nic moc teda)

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
asdewq

Re: UBNT Nanostation M5 prvni realne testy (nic moc teda)

Příspěvekod asdewq » 16 years ago

tak sa pridam do klubu tych 99 obyvakovych testovacov - u mna to bolo v pracovni :)) ... ale nie chcel som ine.. tiez som neodolal a kupil 2ks ns5m5 aaa vypada to pomerne zaujimavo aj na 20mhz kanale (na tcp som mal stabilne cca 30-35mbit) co je na mk s nstreme a nie na holom Acku cize podstatna zmena tam je, lenze pruser je v inom... takto to slo so signalom -28 az -60 (cca) - skusane na cca 3-4m vykon stiahnuty na min .. ale akonahle sa dostal signal tak k -65 az -70 co by mala byt myslim este vcelku unosna miera tak sa to ukrutne rozlietalo s priepustnostou alebo az rozpadalo.. tiez mam pocit ze uzasny problem vznika ak jedna z antenok ma vyrazne iny signal ako druha...
btw este jedna otazka, podla datasheetu by to malo byt schopne fungovat aj v normalnom Acku lenze nejak sa mi nikde nepodarilo najst chodivu volbu kde to prepat ns5 m5 z Nka do Acka.. podarilo sa to niekomu? ak ano tak pls ako? :)
0 x

haklina

Příspěvekod haklina » 16 years ago

v domacich podminkach podle prvnich testů byla max rychlost skrze ftp na jedno vlakno cca 85Mbit/s . ( jednim smerem), Ale sem zvedav na vekovní testy. ( jinak mikrotik v nstrem dual v turbu taky jede cca 90Mbit/s při šířce kanálu 40Mhz, takže otázka zda má tento ubunt nějakou výhodu oproti nstremu.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

nstreme dual v turbu zabere 80MHz pokud dobře počítám ovšem 85Mbit/s dá i jedna karta když přivřu oči.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 16 years ago

Takže moje testy proběhly nejdříve v místnosti a potom ve venkovním proštředí na cca 220metrů
Nanostationy byly vždy v režimu Bridge

1) V místnosti o této konfiguraci:
RB433AH(v3.30)==NS5 <-------->NS5==RB433AH(v3.30)
bendwitch test UDP down 98Mbps, UP 98Mbps, BOTH 90/90Mbps
bendwitch test TCP down 75Mbps, UP 75Mbps, BOTH 62/62Mbps
výkony na minimum a bylo jedno kam se to natočilo. Bylo to pořád "SUPER" takový malý zázrak :D

2 Nainstalováno na stožáry na vzdálenost 220metrů
RB600(v3.28)==NS5 <-------->NS5==PCx86(v3.28)
bendwitch test UDP down 80Mbps, UP 90Mbps, BOTH 70/70Mbps
bendwitch test TCP down 24 až 38Mbps, UP 42Mbps, BOTH 19/19Mbps
jenže tu a tam po chvilce vytuhne ethernet na Station straně, nebo při změně frekvence vytuhla AP část.
Naprosto stejné výsledky se zapnutou "AirMAX" funkcí. Dále laborováno s ACK ale při nastavení "natvrdo" to prakticky nešlo.
Tuhnutí těch zařízení je opravdu časté.
Navíc nejlépe to chodilo na frekvenci 5180MHz, kterou ale nelze venku použít. Při přepnutí na "venkovní" frekvence jsou výsledky špatné.
Viditelnost je přímá. Chvilkama to ukazuje signál -64/-62 a chvilkama zase -78/-82
Asociované rychlosti v TX/RX směru jsou 200Mbps až 300Mbps
Závěr? Nepoužitelné zařízení!
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

Mám tomu rozumnět tak, že je to podobně na nic jako mikrotik v Nku?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

soucez
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:Mám tomu rozumnět tak, že je to podobně na nic jako mikrotik v Nku?

Takhle bych to taky chápal. Podobně se choval pokus Kryštofa Klímy na Mikroexpo v UH, kdy zkoušel bendwitch test mezi RB411 a nějakým x86 routerem.
Bylo to vevnitř a pokud jsem dobře sledoval tak to dalo cca 35Mbps a lítalo to hore dole. A přitom rádia byla asociovaná taky na x set Mbps...

To jsem zvědav kdy to bude k použití alespoň na nějaké krátké páteřní skoky. Ale myslím že Alcoma a další výrobci můžou být zatím v klidu :-)

Tyhle dreky za pár korun s označením 300+ Mbps zcela jistě nenahradí ani 16Mbps pojítka FD :D
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

soucez píše:To jsem zvědav kdy to bude k použití alespoň na nějaké krátké páteřní skoky. Ale myslím že Alcoma a další výrobci můžou být zatím v klidu :-)

Tyhle dreky za pár korun s označením 300+ Mbps zcela jistě nenahradí ani 16Mbps pojítka FD :D

Tohle jsem říkal zrovna, na 5,1Ghz to možná ještě celkem v pohodě protože tam není rušení, ale když to hodíš na klasické frekvence, tak konec. Ale není to zase tak k ničemu, dá se to používat doma na stole ;)

Bylo potřeba udělat nějaký boom, aby se trochu rozhýbali obchody a Nko tomu dost pomohlo. Po tom co tady čtu, se vykašlu na další nákup těchto věcí a jejich testování a zůstávám u klasiky. Jestli to někdo aspoň trochu dá dokupy (pokud to nebyl krok vedle) tak to začnu kupovat ale zatím je to až příliš betatestovací....
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:
soucez píše:To jsem zvědav kdy to bude k použití alespoň na nějaké krátké páteřní skoky. Ale myslím že Alcoma a další výrobci můžou být zatím v klidu :-)

Tohle jsem říkal zrovna, na 5,1Ghz to možná ještě celkem v pohodě protože tam není rušení, ale když to hodíš na klasické frekvence, tak konec. Ale není to zase tak k ničemu, dá se to používat doma na stole ;)

Bylo potřeba udělat nějaký boom, aby se trochu rozhýbali obchody a Nko tomu dost pomohlo. Po tom co tady čtu, se vykašlu na další nákup těchto věcí a jejich testování a zůstávám u klasiky. Jestli to někdo aspoň trochu dá dokupy (pokud to nebyl krok vedle) tak to začnu kupovat ale zatím je to až příliš betatestovací....

Přesně tak. Beta jako prase v hezkém kartonovém obalu a ještě k tomu bude 7.10. raut v Praze. :-)

No nic doufám že to půjde nasadit jako klasiku ke klientům proti 5GHz APčku Mikrotik když už jsem to koupil.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 16 years ago

soucez píše:
Leeonek píše:

Přesně tak. Beta jako prase v hezkém kartonovém obalu a ještě k tomu bude 7.10. raut v Praze. :-)

No nic doufám že to půjde nasadit jako klasiku ke klientům proti 5GHz APčku Mikrotik když už jsem to koupil.

Kde bude jaky raut ? :)
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

soucez
Kontaktovat uživatele:

Kde bude jaky raut ? :)[/quote]

http://www.ubnt.com/awc/
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

NS M5 nemá možnost zapnout obyčejný wep
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 16 years ago

Tak jsem na Bullet vytvořil prvni spoj v nezarusenem prostredi. anteny Prowax 24 db, vzdalenost 6 km, zatim prochazi zatezovymi testy. Uvidime.
prenos na 20 MHz.JPG
prenos na 20 MHz
(93 KiB) Staženo 1157 x
prenos na 40 MHz.JPG
Prenos na 40 MHz
(92.15 KiB) Staženo 1157 x

Problem je v tom ze pri testovani nekdy prestane komunikovat ethernetovy port na AP bullet, wifi cast funguje a po restartu naskoci. Asi problem ve firmware.
Jinak poradne mereni jsem nasel na http://simandl.cz/stranky/elektro/mikro ... t/ubnt.htm , bohuzel jen na 290 m
Pri mych testech bylo vyizeni mikrotiku na 100%. Testovani iperfem se mi nechce moc delat, jedine, ze bych mel cestu na vysilac.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 16 years ago

mohl bys, prosim, zkusit i half duplexni testy?

dekuji.
0 x
Jan Ptáček

reset

Příspěvekod reset » 16 years ago

doporucuji v testech nastavit nejakou maximalni rychlost, treba 30Mb nebo 50Mb (nebo mene, podle spoje), mene se tim zatezuje masina.
Takhle to generuje max co dovede, treba 100Mb a vice , kterej to ale neprotlaci pres spoj. Vysledky jsou navic stabilnejsi.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 16 years ago

Tak jednosmerne to jede cca 47Mb na 40 MHz kanalu a 29 Mb pri 20 MHz kanalu. Pak jsem zkusil zapnout airmax, ale je to horsi viz obr
40 MHz se zapnutym Airmax.JPG
(156.91 KiB) Staženo 1846 x
0 x