❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Potřebná hodnota úrovně přijímaného signálu

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
smartins

Potřebná hodnota úrovně přijímaného signálu

Příspěvekod smartins » 16 years ago

Ahoj, doma jsem připojen k internetu přes wifi a nově jsem přecházel na technologii 5GHz. Spoj je asi 770m, anténu mám ElboxRF 19dBi a RB411+CM9. Nyní bych potřeboval radu ohledně potřebné úrovně signálu. S uvedenou anténou mám úroveň signálu kolem -78dB. Zajímalo by mne, zda je tato hodnota dostatečná pro kvalitní spoj, nebo mám ještě vyměnit anténu za silnější ElboxRF 23dBi či JRC24. Situace je komplikovaná ještě tím, že chytám velmi silný signál z vedlešího vysílače (frekvence o 40MHz menší) a nedokáži posoudit jeho vliv - viz obr.

Prosím o radu, mám dát anténu se silnějším ziskem, nebo to bude dostatečné? Případně jak spoj ještě otestovat, jsem v této oblasti začátečník, takže budu vděčný za jakýkoliv poznatek.

Tady obrázky, připojuji se k síti 5G_8acbae_h:

Obrázek
Obrázek
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

s CM9 se prepina z 54mbit na nizsi pri asi -74 za kvalitni spoj povazuju signal kolem -60 a lepsi, -70 je jakz takz -80 z nouze a horsi uz haluz. JRC anteny = nic moc, panelovky jakekoliv pres 500m v zadnem pripade. Osvedcily se mi paraboly maxlink, PAR24 od jirouse mam tez na kratsi spoje nebo kde neni ruseni jsou ok ale maxlinky jsou levnejsi a i maji lepsi parametry.
0 x

smartins

Děkuji moc za reakci. Myslíš, že by stačila 22dBi http://wifi.aspa.cz/antena-parabola-max ... 0cm-z81425 nebo raději s větším ziskem?

Co říkáte na velmi silný druhý vysílač, nebude to zahlcovat moje zařízení? Nebo to na 5GHz není tak kritické jako na 2GHz?
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

na 5g jsou kanaly o dost lepe oddelene nerusi se navzajem a je vic kanalu, o hodne lepsi vlstnosti nez 2.4. S antenou kdyz budes mit vetsi nic nezkazis pokud mas misto.
0 x

level

Příspěvekod level » 16 years ago

zrejme mas spatnou polarizaci anteny s 19dBi antenou musis mit pri vzdalenosti 700m signal pod 60dBi
0 x

smartins

Polarizace i nasměrování je určitě dobré, spíše bude problém v anténě ISP, je tam nějaká sektorovka ještě nasměrovaná někam jinam, ještě jim zkusím zavolat jak to vidí oni.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

může mi tazatel vysvětlit proč se ptá i na jiných forech na uplně to samí? Čeká snad že ho někdo spasí? Proč to neřešíš se svim ISP? Navíc nevim proč to řešíš když ti to evidentně jede a jestli ne, řeš to se svim ISP. Jestli je aspoň trochu zodpovědnej, tak si to pořeší protože koukat na klienta co má CCQ na cca 70% je hrůza a podle všeho tam má mikrotika takže to vidí taky ale je mu to jedno.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

smartins

Kolikrát se mi stalo, že mi na dotaz nikdo neodpověděl, takže jsem se zeptal na dvou fórech, snad nevadí.

Věř, že jsem si opravdu myslel, že bych měl anténu vyměnit za nějakou s větším ziskem, že na tuto vzdálenost prostě 19dBi nestačí, a zdejší lidé mě nakopnuli k zamyšlení nad tím, že může být problém na druhé straně, takže po neděli se domluvím s ISP a pak se uvidí.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

na tuto i větší vzdálenost samozřejmě 19db anténa v pohodě stačí, pokud chytáš haluzácky sektorku z příloš velikého úhlu, tak to bude vždycky nahouby. Bohužel tahle situace je pro spoustu ISP běžná, dokonce jsem viděl montáž u jedné konkurenční firmy že dali 18db parabolu na spoj kde nebyla přímá viditelnost (přes dům) a když si uživatel stěžoval že mu to jede blbě, nahradili parabolu panelovkou protože ta líp chytá odrazy :D
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

starat by se měl spíš tvůj ISP, jestli ti to nechodí podle představ, apeluj na něj a ne to brát na sebe a kupovat si ziskovější anténu, pak to dopadá tak že si řekneš že na 1km nestačí 17dB anténa a nasadíš tomu výkon protože ve skutečnosti by jsi měl výkon snížit a tim pádem vyzářenej výkon bude uplně stejnej jako u tý 17dB antény takže si pomůžeš jenom na přijmu. Mimochodem na 2.4GHz se používaji běžně 10dB antény na 1km a desetinovym výkonem a funguje. Jo a taky to máme většinu lidí okolo 1km od všesměrky co má 10dB na 17dB anténami a jede to o dost líp než tobě. Dohodni se s ISP. Nikdo jinej ti nepomůže obzvlášť když se třeba připojuješ mimo úhel antény.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků