❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
komenski
antispam: Ano

Re: AP 60ghz

Příspěvekod komenski » 6 years ago

redmax píše:No já si říkám, jestli mi to nerušil druhý LHGG na stejném sajtu. Původně jsem neměl moc možností jaký kanál zvolit, tudíž jedno LHGG kanál 2 a druhý kanál 3. Ovšem první spoj funguje bezvadně. Ale pokud vím, tak ty kanály se frekvenčně nepřekrývají, jsou však přímo na sobě. Je možný, aby se rušili LHGG navzájem i když mají kanály hned za sebou?

Hmm, my si tu lámem hlavu a tu zásadní informaci, že máš 2 LHGčka nalepené na sobě, nám sděluješ až teď?
Tak to jedno, "které jede bezvadně", vypni a uvidíš co se stane s tím zarušeným...boha
0 x

Selič

Příspěvekod Selič » 6 years ago

Jinak pevně věřím, že je mezi námi min. jeden profesionální subjekt, který disponuje patřičnou erudicí a výbavou a mohl by provést měření vyzařovacího diagramu LHG60g, uTik se určitě zlobit nebude

Vybavený subjekt skončil na tom, že bez ručního řízení beamformingu v mikrotiku během měření vysílacího diagramu, je to měření na nic...

No já si říkám, jestli mi to nerušil druhý LHGG na stejném sajtu. Původně jsem neměl moc možností jaký kanál zvolit, tudíž jedno LHGG kanál 2 a druhý kanál 3. Ovšem první spoj funguje bezvadně. Ale pokud vím, tak ty kanály se frekvenčně nepřekrývají, jsou však přímo na sobě. Je možný, aby se rušili LHGG navzájem i když mají kanály hned za sebou?

:disappointed_relieved:Pošli fotku. Ty LHG je potřeba mít aspoň 1m výškově od sebe nebo na výložníkách, aby si nesvítili do sebe navzájem.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

je potřeba je mít tak aby z místa kde je ozařovač nebylo vidět na ozařovač jiný antény. Pokud míří stejným směrem tak je mít nad sebou ve stejný vzdálenosti od stožáru ale ne přímo zády ke stožáru (výložník nutnost) a pokud jsou zády tak aby ozařovače měli v cestě jak svoje vlastní síto tak síto druhý jednotky (límec chybí, aby se parabola nepřezařovala). Ale to platí u všeho i u 5GHz.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

redmax

Příspěvekod redmax » 6 years ago

Selič píše:
No já si říkám, jestli mi to nerušil druhý LHGG na stejném sajtu. Původně jsem neměl moc možností jaký kanál zvolit, tudíž jedno LHGG kanál 2 a druhý kanál 3. Ovšem první spoj funguje bezvadně. Ale pokud vím, tak ty kanály se frekvenčně nepřekrývají, jsou však přímo na sobě. Je možný, aby se rušili LHGG navzájem i když mají kanály hned za sebou?

:disappointed_relieved:Pošli fotku. Ty LHG je potřeba mít aspoň 1m výškově od sebe nebo na výložníkách, aby si nesvítili do sebe navzájem.

lhgg2.jpg
lhgg2.jpg (41.32 KiB) Zobrazeno 3470 x

Takhle jsem to tam hodil do zkušebního provozu a v těchto polohách ve finále i zůstali. Ty UBNT nejsou v provozu. Snažil jsem si to tam hodit na výložníky a co nejvíc od sebe. Myslíš, že i tak je to od sebe málo? Spoj, který řešíme, je ten dole.
0 x

redmax

komenski píše:
redmax píše:No já si říkám, jestli mi to nerušil druhý LHGG na stejném sajtu. Původně jsem neměl moc možností jaký kanál zvolit, tudíž jedno LHGG kanál 2 a druhý kanál 3. Ovšem první spoj funguje bezvadně. Ale pokud vím, tak ty kanály se frekvenčně nepřekrývají, jsou však přímo na sobě. Je možný, aby se rušili LHGG navzájem i když mají kanály hned za sebou?

Hmm, my si tu lámem hlavu a tu zásadní informaci, že máš 2 LHGčka nalepené na sobě, nám sděluješ až teď?
Tak to jedno, "které jede bezvadně", vypni a uvidíš co se stane s tím zarušeným...boha

No né, však jsem psal, že od doby, co jsem tam hodil ROS 6.44.2 a naladil freq 64,8, tak ten spoj valí normálně. Jen mě spíše zajímalo, co to předtím mohlo způsobovat, abych se tomu příště vyvaroval, pokud jsem někde dělal chybu.
0 x

komenski

Maska těchto velmi levných zařízení rozhodně není obdélník (potvrzují to i ofiko měření pro certifikaci),ale vždy mírně zasahují i do sousedních kanálů, stejně jako vyzařovák nemůže být jen jediný hlavní lalok. Takže při sousedních kanálech je třeba dbát výše uvedených doporučení a pro sichr dát mezi ještě nějaké stínění
0 x

komenski

Selič píše:
Jinak pevně věřím, že je mezi námi min. jeden profesionální subjekt, který disponuje patřičnou erudicí a výbavou a mohl by provést měření vyzařovacího diagramu LHG60g, uTik se určitě zlobit nebude

Vybavený subjekt skončil na tom, že bez ručního řízení beamformingu v mikrotiku během měření vysílacího diagramu, je to měření na nic...

/interface w60g set wlan60-1 tx-sector=36 (0...63 nebo auto)
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 6 years ago

redmax píše:
Selič píše:

lhgg2.jpg

Takhle jsem to tam hodil do zkušebního provozu a v těchto polohách ve finále i zůstali. Ty UBNT nejsou v provozu. Snažil jsem si to tam hodit na výložníky a co nejvíc od sebe. Myslíš, že i tak je to od sebe málo? Spoj, který řešíme, je ten dole.

a tohle funguje? já myslím že je to krutě málo od sebe, navíc co tě vede k použití toho LHG, dej si tam ISO to je daleko lepší jednotka i přenos to má daleko lepší a nemusíš tam řeši tolik tak ty vzdálenosti....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 6 years ago

okoun píše: tohle funguje? já myslím že je to krutě málo od sebe, navíc co tě vede k použití toho LHG, dej si tam ISO to je daleko lepší jednotka i přenos to má daleko lepší a nemusíš tam řeši tolik tak ty vzdálenosti....

60GHz ISO?
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 6 years ago

To su tu ale napady a cenne rady...Dakto mal 2x nanobridge a upgradol to za 2xLHG60 a cenna rada je...daj tam ISO :joy: Niekedy nechapem...okrem toho, ak by tam mal takto namontovane ISO nic to nepomoze. Tie anteny sa rusia cez ten plastovy zadok, to ze to ma limec je uplne nepodstatne.......
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 6 years ago

Petr Bačina píše:
okoun píše: tohle funguje? já myslím že je to krutě málo od sebe, navíc co tě vede k použití toho LHG, dej si tam ISO to je daleko lepší jednotka i přenos to má daleko lepší a nemusíš tam řeši tolik tak ty vzdálenosti....

60GHz ISO?

aha myslel jsem že to je klasické 5G LHG....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

kure05

Příspěvekod kure05 » 6 years ago

Jasně... Ve vlákně s 60GHz bude dávat fotky s 5GHz LHG. Chápu, je ráno...
1 x

redmax

Je to uplně jednoduché. Přesně jak psal kolega výše, je to náhrada za ty NBM5. Ten spoj je skok pro kamerový systém, pernamentně tam teče slušný tok a nějakou dobu kapacitně nestačí a rok jsem hledal řešení, ale pro mě cenově dostupný. Pravdou je, že už jsem zvažoval profi pojítka, ale i jeté spoje byly celkem drahé. 802.11ac jsem nasazovat nechtěl, neboť je to tady prostřílené jak ementál a i ty NBM5 byly zarušené. Až teď jsem sebral odvahu pořídit tyto 802.11ad, protože jsou cenově dostupné, jinými oveřeny že fungují a vypadá to, že se to zlegalizuje.
0 x

Selič

Příspěvekod Selič » 6 years ago

Selič píše:

/interface w60g set wlan60-1 tx-sector=36 (0...63 nebo auto)

Ta hodnota tx-sector=36 má nějaký určitý význam?
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

milionkrát probíraný. Tohle už neni forum, to je chat.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků