❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

24GHz Mimosa B24 1Gbs.

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
janskyt

Re: 24GHz Mimosa B24 1Gbs.

Příspěvekod janskyt » 6 years ago

Když to tak čtu, tak my co provozujeme spoje s 20dBm E.I.R.P. pomalu můžeme začít přemýšlet, kam z 24GHz pásma utéct ...
0 x
PilsFree oblast Plzeň-sever ... tady zatím stále ještě gigabit až domů nemáme:-)

Gemb

Příspěvekod Gemb » 6 years ago

Ale neklamte uz...nikto tu freeband neprevadzkuje v 20dbm eirp. Jak 24 tak 17Ghz.....to by ste potom mali spoje na 90cm antenach na 2km a ked bude prsat stejne by to nemalo kam pridat....Ray2 24Ghz v plnej kapacite potrebuje signal -63. S 90tkami antenami to je presne na 2km a rezerva 1.7dB.... Ray2 17Ghz v plnej kapacite potrebuje -64. S 90cm antenami to je na 2km s rezervou 3.6dB. Este stale tu bude dakto hovorit ako to pouziva v limite ? Uz pocuvam ten nazor, ze ale v dazdi si to prida to az tak nevadi. Tak bud dodrzujes alebo nedodrzujes.
1 x

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 6 years ago

Gemb: mužů ti s klidným svědomím říct že s tím nemám problem. 17GHz provozují v rozmezí 700m-3,5km
Max kapacita není priorita. Až nebude dostačovat kapacita nahradí se licenci.
Jeden spoj mam na 4,1km 32qam. A zatím staci.

Až nebude stacit. Bude dost klientů na zaplacení licence. Easy.

Pokud to někdo dělá jinak, tak s to stejně jako krátit daně. Ne vystavovat doklady atd....
Neříkám ze jsem svatej ale neřešit limity je cesta do pekel. Proto tento bussines velmi brzo skončí. Nikdo není svaty, ani to nepředpokládám ale provoz tohoto bazmeku bude mrvit další spoje. Tzn další pbm 10GHz.
To už mi přijde lepší provozovat tu 60GHz srandu, tam aspoň nevznikne tolik skody. Myslím že i u sebe bych našel nějaký spoj mimo legislativu, ale pracují v rámci možností na vyřešení těchto restu. Lépe se potom spi. :)

17G protože není problém záměny pouze odu za 18G.
24G je trochu komplikovanejsi.
Tyto vysoké freq používán protože jsem musel zrušit 8/10 10G spojů kvůli tomu že si tu jine firmy oblíbili pbm10. 24 jsem kvůli af24 nechtěl řešit a potom přechod na 23 je komplikovanější protože se musí koordinovat chmu což je opruz a další peníze smelinarum. Ale buď klidný veselé tu provozují jiné "firmy" 18G spoje bez licence, nebo levně koupené Huawei bez licence.
Mno to je vesměs po celé cr.
Takže praci zdar.
1 x

Matess

Příspěvekod Matess » 6 years ago

Gemb píše:Ale neklamte uz...nikto tu freeband neprevadzkuje v 20dbm eirp. Jak 24 tak 17Ghz.....to by ste potom mali spoje na 90cm antenach na 2km a ked bude prsat stejne by to nemalo kam pridat....Ray2 24Ghz v plnej kapacite potrebuje signal -63. S 90tkami antenami to je presne na 2km a rezerva 1.7dB.... Ray2 17Ghz v plnej kapacite potrebuje -64. S 90cm antenami to je na 2km s rezervou 3.6dB. Este stale tu bude dakto hovorit ako to pouziva v limite ? Uz pocuvam ten nazor, ze ale v dazdi si to prida to az tak nevadi. Tak bud dodrzujes alebo nedodrzujes.

mas pravdu a tady bych rad vyzdvihnul airfiber ktery je schopen jet jeste 500Mb/s se signalem -78dBm.
Takze do 3,4km je AF jasna volba - 500Mb/s je supr, potom je tam maly prostor pro 17GHz alcomu která je schopna jet nejak 400Mb@3,7km nebo 330Mb/s@4km. Ray 2 se nechyta nikde protoze ma jen 56MHz kanal.

Aktualne je to u nas asi takto.. do 3,4km se kupuje AF24, pokud nestaci rychlost bere se ceragon (2gb celkem levne), pokud je potreba vetsi vzdalenost a rychlost na vic jak 3,4km bere se alcoma AL80HP. Pokud je treba neco nad 5km, kde uz eband nedavame jede se 10GHz a to opet Alcoma ktera v ACAP rezimu (takova prasarnicka pro vzoru summitu - je to vlastne takovy zamaskovany 30MHz kanal) da 200Mb/s. To se da kdyz je cisto na 8km. Vsechno to beru pro 65cm anteny...
0 x

whef

Příspěvekod whef » 6 years ago

Tak já jsem teď objednával nějaké RAY3 ve 24Ghz, na krátké skoky je to OK. Či případně delší s malou modulací a širokým kanálem. Hlavně nechápu, jak někdo na 24 Ghz a 17Ghz může kupovat velké antény a stavět dlouhé spoje. Snad bude RAY3 i do 17Ghz, abychom kvůli širším kanálům nemuseli kupovat Alc, ale stejně už je asi čas jen na licence - eband či kombinaci. Jinak na RAY se mi líbí ta spotřeba, oproti 80Ghz, ale i ta může jet většinu času s menší spotřebou a výkonem a v dešti si přitopit. Jinak i 60Ghz není toto pásmo, ale je možné, že si ho šetří pro operátory na micro cely či nějaké dokrývání a my ostrouháme.
0 x

Gemb

whef píše:Tak já jsem teď objednával nějaké RAY3 ve 24Ghz, na krátké skoky je to OK. Či případně delší s malou modulací a širokým kanálem. Hlavně nechápu, jak někdo na 24 Ghz a 17Ghz může kupovat velké antény a stavět dlouhé spoje. Snad bude RAY3 i do 17Ghz, abychom kvůli širším kanálům nemuseli kupovat Alc, ale stejně už je asi čas jen na licence - eband či kombinaci. Jinak na RAY se mi líbí ta spotřeba, oproti 80Ghz, ale i ta může jet většinu času s menší spotřebou a výkonem a v dešti si přitopit. Jinak i 60Ghz není toto pásmo, ale je možné, že si ho šetří pro operátory na micro cely či nějaké dokrývání a my ostrouháme.

Preco nie ? od toho velke anteny su. Do freebandu nic nez so 60/90cm antenou nedavame. Vacsia antena, vykon zadarmo v podstate (ked nepocitam cenu anteny) prave problem mimosy su tie male detske 30cm anteny. Beam to ma dost siroky a pobere to ovela viac rusenia. Afko je to iste, na tx daju tupu antenu. Ray3 s dostatocnymi antenami dam kludne aj na 5-6km. Ked bude prsat tak to pripece na tych +10db ktore to vie, ked doprsi zcvrkne to dakde do minusu. A co, na to tam ten vykon je...
1 x

okoun

Příspěvekod okoun » 6 years ago

Gemb píše:
whef píše:Tak já jsem teď objednával nějaké RAY3 ve 24Ghz, na krátké skoky je to OK. Či případně delší s malou modulací a širokým kanálem. Hlavně nechápu, jak někdo na 24 Ghz a 17Ghz může kupovat velké antény a stavět dlouhé spoje. Snad bude RAY3 i do 17Ghz, abychom kvůli širším kanálům nemuseli kupovat Alc, ale stejně už je asi čas jen na licence - eband či kombinaci. Jinak na RAY se mi líbí ta spotřeba, oproti 80Ghz, ale i ta může jet většinu času s menší spotřebou a výkonem a v dešti si přitopit. Jinak i 60Ghz není toto pásmo, ale je možné, že si ho šetří pro operátory na micro cely či nějaké dokrývání a my ostrouháme.

Preco nie ? od toho velke anteny su. Do freebandu nic nez so 60/90cm antenou nedavame. Vacsia antena, vykon zadarmo v podstate (ked nepocitam cenu anteny) prave problem mimosy su tie male detske 30cm anteny. Beam to ma dost siroky a pobere to ovela viac rusenia. Afko je to iste, na tx daju tupu antenu. Ray3 s dostatocnymi antenami dam kludne aj na 5-6km. Ked bude prsat tak to pripece na tych +10db ktore to vie, ked doprsi zcvrkne to dakde do minusu. A co, na to tam ten vykon je...

nesouhlasím, mimosa i na to jak malou anténu má tak je hodně směrová, a stačí maličko pohnout a je to bez signálu a to i při nadlimitním výkonu...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Matess

Příspěvekod Matess » 6 years ago

nemam problem se zvedanim vykonu za deste - pokud se zveda utlum prostredi nevadi mi vyssi vykon, protoze sance ze me nekdo sejme, nebo ja nekoho sejmu je mala (prakticky je pouze v blizkosti anteny diky jejimu bocnimu laloku) - nicmene 5-6km ve 24GHz kde je limit 20dBm mi 5-6km prijde trosku moc... pro 60cm anteny je to u ray2 na 5km jen 170Mb - to uz v limitu je rychlejsi 10GHz... Bohuzel nepotkal jsem jeste parametry Ray3, takze nevim kolik da... ale vzhledem k tomu ze umi 112MHz kanal, tak to asi bude pouzitelne. Priznam se ze vetsi anteny v 17/24GHz jak 65 nepouzivam, protoze jejich prinos je minimalni.. Zvetseni na 90cm sice neco prida...
Musim rict ze vykonovy limit nastaveny na vyzarenem vykonu misto na vykonu vstupnim do anteny je podle me nejvetsi prasarna co mame... je to naprosto demotivujici kupovat poradne anteny (s uzsim vyzarovacim uhlem).
2 x

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 6 years ago

Mě malé antény na freeband přijdou fajn. Nevím jak všichni ale nemáme přece všechny ap na panelakach, silech atd...
Do kostelní věžičky 380mm Antena super. Na RD malých vykrivacu bych nedal nic jiného vždy malou antenu. Nikdy na rd nestavim přihrádku že bych tam s klidem dával 65/90cm
Jediné co mi vadí u metrovek je to že zisk moč neodpovídá větší antene. 38>65 je skok cca 6dBi 65>90 jsou pouze 3.
A gemb dávat ty af24 na tolik km. Když potřebuješ takovou prenosovku tak ten lepší spoj ti zákazníci zaplati. Nevím jestli jsi majitel nebo pouze technik, ale finanční stránka věci na všem mermomocne šetřit mi nepřijde jako voda do ohně spis jako olej.

Sorry asi jsem prostě divný ze když mi přijde kolik to naše podnikání vydělává tak šetřit aby to bylo ještě o kousek vic. :)
Já si myslím že dost na to aby jsme to dělaly profi. A stálý přístup garáž niku mě neustále prekvapuje.
1 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 6 years ago

Gemb píše:

Teda nic proti ale nechtel bych mít vetsi antenu na svym baraku nez 65cm.....
1 x

Gemb

Cheprer píše:Mě malé antény na freeband přijdou fajn. Nevím jak všichni ale nemáme přece všechny ap na panelakach, silech atd...
Do kostelní věžičky 380mm Antena super. Na RD malých vykrivacu bych nedal nic jiného vždy malou antenu. Nikdy na rd nestavim přihrádku že bych tam s klidem dával 65/90cm
Jediné co mi vadí u metrovek je to že zisk moč neodpovídá větší antene. 38>65 je skok cca 6dBi 65>90 jsou pouze 3.
A gemb dávat ty af24 na tolik km. Když potřebuješ takovou prenosovku tak ten lepší spoj ti zákazníci zaplati. Nevím jestli jsi majitel nebo pouze technik, ale finanční stránka věci na všem mermomocne šetřit mi nepřijde jako voda do ohně spis jako olej.

Sorry asi jsem prostě divný ze když mi přijde kolik to naše podnikání vydělává tak šetřit aby to bylo ještě o kousek vic. :)
Já si myslím že dost na to aby jsme to dělaly profi. A stálý přístup garáž niku mě neustále prekvapuje.

Preco by sme mali vyhadzovat za nezmyselne licencie ked to zvladnem vo freebande. Ked to ten freeband nebude zvladat da sa licencia, najskorej je treba vycerpat moznosti ktore su lacnejsie. AF24 je tak na 4km max. Viac nie. Okrem toho, mnoho krat som tu na fore uz videl hromadu fotiek kde tu maju ludia na spojoch FDDcka co je fajn ale na last mile sektor pouzite loco m5 :D To dava zmysel.
Ono velmi jednoducho. Dajte si bod A a bod B. Spravime spoj na mimose ktora ma hlavny beam dobrych 5 stupnov + postranne laloky hodne velke. Dajme si to tak na 1,5km. Kolko zaserete priestoru v dlzke 1,5km a beame 5 stupnov ? HODNE. Dajme si to potom na 5 ci 6km s takou smiesnou antenou, defacto rovnaku ma AFko na TX. Vidu zaujimave cisla. Jedneho dna ked sme nudzovo potrebovali spojit mesto s dedinou na AF24 (6km, docasne, realne to tam bolo 2 tyzdne) tak pri zadani 6km na mapu a beame 3.5 stupna ktory je uvadzany som sa nestacil divit, ze mi ta TX antena pobera rusenie z polovice mesta. Ked tam dam antenu 65 ci 90 stupnov tak to mam beam 1.2 ci 0.9 stupna. Pri pohlade na to vzdialene mesto je riadny ale riadny rozdiel odkial budem primat rusenie a zaroven tam svoje rusenie posielat. Takze nie, za mna tupe anteny nie. Mimosu mame 1ks ale dalsi asi nebudeme kupovat, moc tupe. Rovnako ako AFko. Rusenie v 24Ghz sme uz riesili a rusila nas prave tato tupa antena :D
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

hmm, a já myslel že velikost antény určuje plánovaná délka spoje s požadovanou dostupností a rychlostí. A takový ty keci typu že se ve freebandu nepřepaluje... :D Už vidim jak maji všichni v 24GHz s 60/60 nastaveno TX na -20dBm kde je 8dB rezerva na 1km... haha... takový pindy si nechte. Jakej idiot by to stavěl?

Jo a VO-R nevidim že by se povoloval maximální výstupní výkon větší než 20dB ve špatnym počasí.
1 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

Gemb píše:
Cheprer píše:Mě malé antény na freeband přijdou fajn. Nevím jak všichni ale nemáme přece všechny ap na panelakach, silech atd...

Preco by sme mali vyhadzovat za nezmyselne licencie ked to zvladnem vo freebande. Ked to ten freeband nebude zvladat da sa licencia, najskorej je treba vycerpat moznosti ktore su lacnejsie. AF24 je tak na 4km max. Viac nie. Okrem toho, mnoho krat som tu na fore uz videl hromadu fotiek kde tu maju ludia na spojoch FDDcka co je fajn ale na last mile sektor pouzite loco m5 :D To dava zmysel.
Ono velmi jednoducho. Dajte si bod A a bod B. Spravime spoj na mimose ktora ma hlavny beam dobrych 5 stupnov + postranne laloky hodne velke. Dajme si to tak na 1,5km. Kolko zaserete priestoru v dlzke 1,5km a beame 5 stupnov ? HODNE. Dajme si to potom na 5 ci 6km s takou smiesnou antenou, defacto rovnaku ma AFko na TX. Vidu zaujimave cisla. Jedneho dna ked sme nudzovo potrebovali spojit mesto s dedinou na AF24 (6km, docasne, realne to tam bolo 2 tyzdne) tak pri zadani 6km na mapu a beame 3.5 stupna ktory je uvadzany som sa nestacil divit, ze mi ta TX antena pobera rusenie z polovice mesta. Ked tam dam antenu 65 ci 90 stupnov tak to mam beam 1.2 ci 0.9 stupna. Pri pohlade na to vzdialene mesto je riadny ale riadny rozdiel odkial budem primat rusenie a zaroven tam svoje rusenie posielat. Takze nie, za mna tupe anteny nie. Mimosu mame 1ks ale dalsi asi nebudeme kupovat, moc tupe. Rovnako ako AFko. Rusenie v 24Ghz sme uz riesili a rusila nas prave tato tupa antena :D

TX anténa pobera rušení z města jo? TX anténa? opravdu? TX anténa chytá rušení? jako tady už mě nepřekvapí vůbec nic.
2 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Julian
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Julian » 6 years ago

Gemb píše:Ale neklamte uz...nikto tu freeband neprevadzkuje v 20dbm eirp. Jak 24 tak 17Ghz.....to by ste potom mali spoje na 90cm antenach na 2km a ked bude prsat stejne by to nemalo kam pridat....Ray2 24Ghz v plnej kapacite potrebuje signal -63. S 90tkami antenami to je presne na 2km a rezerva 1.7dB.... Ray2 17Ghz v plnej kapacite potrebuje -64. S 90cm antenami to je na 2km s rezervou 3.6dB. Este stale tu bude dakto hovorit ako to pouziva v limite ? Uz pocuvam ten nazor, ze ale v dazdi si to prida to az tak nevadi. Tak bud dodrzujes alebo nedodrzujes.

Ahoj,

mnozí se snaží a dokonce se situace myslím lepší (pominemeli ...ráče z JČ), je to i pud sebezáchovi, ten vzduch je jen jeden.
Proto bych byl raději, ať se spíše používají ty pásma 60/80GHz (tam pomůže fyzika) a ta nižší ponechala na situace, které to vyžadují.

R
Přílohy
Snímek obrazovky 2018-07-18 v 22.45.21.png
Snímek obrazovky 2018-07-18 v 22.45.21.png (42.24 KiB) Zobrazeno 2587 x
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 6 years ago

hapi píše:hmm, a já myslel že velikost antény určuje plánovaná délka spoje s požadovanou dostupností a rychlostí. A takový ty keci typu že se ve freebandu nepřepaluje... :D Už vidim jak maji všichni v 24GHz s 60/60 nastaveno TX na -20dBm kde je 8dB rezerva na 1km... haha... takový pindy si nechte. Jakej idiot by to stavěl?

Jo a VO-R nevidim že by se povoloval maximální výstupní výkon větší než 20dB ve špatnym počasí.

no přesněji s 30/30 máš při -15 Tx asi 20,5dB což ti dá s rezervou 7dB asi 277Mb FDX, což není zlé
s 60/60 máš při -21 Tx asi 20dB což ti dá s rezervou 10dB asi 370Mb FDX
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...