BIGG_CZ píše:Zdravíčko, to: MPCZ, psal jsem SZ se skypem, a to vše jen pro urychlení komunikace. Tady na fóru to sice taky jde, ale strašně to trvá.... a já opravdu nemám tolik času čekat na odpovědi.
Tady jsem už před 10 léty (sakra, jak ten čas letí) dělal své paraboly a to technologii tlačením do formy.... a jde to samo. Přesnost perfektní.
308.jpg
Pokud tedy jsou možnosti jít na CNC a nic nebrání tomu vyrobit vnitřní formu a následné hyperbolky lisovat tlačením.
Ano, pak to má smysl, jinak se stále točíme v nekonečné kruhu.
to BIGG_CZ: žádné SKYPE jsem nedostal. Nevím jak jinde, ale nechápu to poznámku o dýchavičném fóru. Když má někdo málo času, nechť první zkusí SZ a PAK vyslovuje soudy.
Nevím, co je to tlačení do formy, možná se spíš jedná o nepřesné názvosloví. Prosím tedy o stručný popis s odhadem výrobního času a potřebných nástrojů a strojů. O čem vím, je technologie smykového tlačení NA formu, což je věc běžná a parabol se běžně používá. Ale jen pro info: pro parabolu se sice hodí, jenomže dvě věci: forma je gigantický kus materiálu, tzv. vícechlapová, výroba kopyta pro účely vývoje neskutečně drahá a komplikovaná a mašina (povětšinou velký soustruh) několikatunová s extrémně neběžně velkým oběžným průměrem od osy k loži. Závěr: pro náš účel naprosto nepoužitelné. Navíc - řešíme test cassegrainu, t.j. výrobu hyperboloidu do stávající paraboly. A jeho výroba trvá 2 minuty, pokud tvar nesedne, další 2 minuty zdarma, cena 10 korun. Nechápu to věčné kličkování a nekonečné nicneřešící odbočky. PROTO se někteří točí stále v kruhu, jak je psáno výše. mpcz, 13. may.2018