❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
24GHz Mimosa B24 1Gbs.
Re: 24GHz Mimosa B24 1Gbs.
nemam problem pro nenarocna mista s preladenou wifi.... pouzivame ve 24 uz jen airfiber (alcomy jsme prodali) a mame na jednom stozaru 5 spoju a jede to vyborne. Chvalim mimosu za to ze je zde mozne provozovat spoj v FDD rezimu, takze kolokace by nemela byt zadny problem. Co mi ale vadi je tato mala antena. Ja chapu ze tento spoj je z a pro usa. Cele dimensovani bylo delano na skoky okolo 1 mile ale dle FCC vykonovych limitu. Pokud tohle chceme pouzivat a mame limit na 20dBm a ne 33dBm jako je v FCC musime to dohnat velikosti anteny. 13 dB navic by nam dala 120cm (46dBi) parabola coz je asi blbost, ale i pouziti 65cm anteny se ziskem kolem 41dBi by z toho taky udelalo pouzitelny kus HW. Integrovana 33dBi anténa je v ETSI režimu legálně ne zrovna dobře použitelná. Nevím jak moc je tato malá anténa směrová, ale snad s tím mít problémy nebudu. Zatím se do pořízení tohoto spoje nijak nehrnu. Doufám více v uvolňení 60GHz na krátké skoky.
1 x
Co chceš dohánět? Je to 20dbm z antény... Zvětšit anténu, uberes výkon... Takže větší anténa by pomohla max kvůli rušení a odolnosti jinak na dosahu se nic nemění...
2 x
-
To není tak úplně pravda. Větší anténou(ziskem) dojde k zvýšení přijímaného signálu a tím i délky spoje(to, že i potencionálního rušení je nicméně také pravda, záleží tedy čistě i na místních podmínkách).
0 x
ale mění... snížení výkonu snižuje přesahy do jiných kanálů a samozřejmě přidává signál na přijmané straně.
Pokud mám 33dBi anténu a útlum trasy 120dB (1km) tak to vypadá takhle
20dB EIRP = 33dBi anténa + (-13dBm) výkon
20 vyzářeno - 120 útlum trasy + 33 zisk = -67dBm na příjmači
Pokud mám 41 dBi anténu a zbytek stejný...
20dB EIRP = 41 anténa + (-21dBm) výkon
20 vyzářeno - 120 útlum trasy + 41 zisk = -59dBm na příjmači
Mám zde tady o 8dB lepší signál na příjmu a mohu jít na delší vzdálenost..
pokud připočtu 8dB do útlumu trasy tak místo 1km máme najednou 2.5km.
Je mi ale divné, že tohle musím vysvětlovat na ISP fóru...
Pokud mám 33dBi anténu a útlum trasy 120dB (1km) tak to vypadá takhle
20dB EIRP = 33dBi anténa + (-13dBm) výkon
20 vyzářeno - 120 útlum trasy + 33 zisk = -67dBm na příjmači
Pokud mám 41 dBi anténu a zbytek stejný...
20dB EIRP = 41 anténa + (-21dBm) výkon
20 vyzářeno - 120 útlum trasy + 41 zisk = -59dBm na příjmači
Mám zde tady o 8dB lepší signál na příjmu a mohu jít na delší vzdálenost..
pokud připočtu 8dB do útlumu trasy tak místo 1km máme najednou 2.5km.
Je mi ale divné, že tohle musím vysvětlovat na ISP fóru...
4 x
Ok. To jsem si neuvědomil... Omluva. Huba (prsty) byla rychlejší než hlava
0 x
držák JDMW-900 s modifikací na mimosu, konečně to vypadá už použitelně 
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
-
Dle mého nedá. Je to vyloženě součástí balení(půlka spoje je jedna krabice obsahující vše potřebné).
0 x
okoun píše:držák JDMW-900 s modifikací na mimosu, konečně to vypadá už použitelně
mimosa.jpg
a to uz nekdo prodava, nebo je to uzpusobena samovyroba z klasickeho JDW drzaku?
0 x
neprodává je to ten držák a k tomu narexka s šestkou vrtákem, mimosa samozřejmě bez poškození...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Jsem to teď ještě počítal... dle jejich kalkulačky na 300Mb/s FullDuplex při 2x80MHz to jde na max 0,6km, což odpovídá signálu na příjmači -62dBm. Potřebuji teď něco s takovouto kapacitou na 1,3km tzn musel bych to přehulit alespoň o 7dBm. Přijde mi to už jako opravdu hodně - raději se tomuto spoji vyhnu ikdyž cena vypadá dobře.
0 x
Nasazeno....0,8km, 2x40MHz, ETSI Btest HD cca 450Mbit, jen ta jejich cloudova kalkulacka se mi nezda, spocitala mi to pro "slunko" bez deste cca -10dBm hure nez real po vysmerovani -62/-62dBm!
, Drzak je takovej...no, radsi nekomentovat, na tom by meli jeste zapracovat....jinak uprava s JDW-900, jak vyse psal kolega, bude lepsi...
1 x
Nechce se některému z novopečených majitelů Mimosy B24 ji otevřít a postnout foto vnitřního uspořádání? Třebas to bude překvápko á la Ignitenet...
0 x
komenski píše:Nechce se některému z novopečených majitelů Mimosy B24 ji otevřít a postnout foto vnitřního uspořádání? Třebas to bude překvápko á la Ignitenet...
Mimosa je výrazně těsněji vyvedená, asi by to na ní šlo poznat
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
-
- Kontaktovat uživatele: