❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Problém na 5GHz sektoru, Point-to-Multipoint 6-8Km

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Spreamer

Problém na 5GHz sektoru, Point-to-Multipoint 6-8Km

Příspěvekod Spreamer » 17 years ago

Zdravím všechny,

Již několik týdnu se potýkám s problémem na páteřním spoji. Konektivitu "střílíme" z horské chaty, kde je rb333 osazen dvěmi R52 a sektory typu "penta.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=21140" na jednotlivé přístupové body vzdálene řádově 6 - 8 Km.

Problém je v tom, že v době mezi 17-21h se začne na většině protistran zvedat ACK. Odezvy jdou nárazově do tisíců! vždy 5-10 packetů vyskočí k 1000-4000 ms a pak zase OK a odezvy do 10ms. Frekvence je na sektorech volná bez rušení, i když lokalita jako taková je středně obsazená. Prostistrany jsou zpravidla osazeny anténami typu Elbox23db a JRC24. Signál "-75" až "-80" dbi. Datový tok cca 5/2 mbps při 500-700 packets/s na jednom sektoru.

Před tím tam byl rb532, takže chyba desky (ROS3) to není. Data rates jsou na obou stanach v defaultu. Preamble both. Zkoušel jsem snad už všechno a už opravdu nevím. Takže:

1. Buï je v dané době (17-21h) prostředí více zarušené, címž jde ACK nahoru, kolabuje propustnost i odezvy.

nebo

2. Používám šmejd sektory

Prosil bych o radu zkušené, kteří by mi dokázali nějak pomoci.
Děkuji za případné rady.
Hezký den
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

Ahoj -80 uz je dost haluz signal, pravdepodobne se ti to rusi s cizim spojem, nemas tam zadnou rezervu, nepouzivej sektory na 8km, dej si tam na obe strany 60cm paraboly + pripadne jiny kanal a mas po starostech.
0 x

Spreamer

Maxik píše:Ahoj -80 uz je dost haluz signal, pravdepodobne se ti to rusi s cizim spojem, nemas tam zadnou rezervu, nepouzivej sektory na 8km, dej si tam na obe strany 60cm paraboly + pripadne jiny kanal a mas po starostech.

Paraboly bych hned pouzil, ale frekvence na chate jsou uz dost obsazene, protoze tam jsou i sektory od konkurence. Ty sektory co mam, tak jsou pod 5600 MHz nepouzitelne a signal jde na protistranach do kytek.

Uvazuju vymenit za jiny typ anten, protože ty štěrbinové si dělají, co chtějí a snad by mi to i pomohlo.

Děkuji za reakci.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

na 8km doporucuju jedine poin-to-poit a to 2 paraboly. Ty sterbinovky jsem videl na 2.4 Ghz a zadna slava to nebyla, takze to asi bude podobne i s temi 5G. Slusne sektory jsou ty od Elboxu TA14 a spol. alespon me se osvedcily.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 17 years ago

Jsi si vedom, na jakou vzdalenost tim sektorem rusis dany kanal? Uz at tam jsou paraboly a p2p spoje :)
0 x

Spreamer

soooc píše:Jsi si vedom, na jakou vzdalenost tim sektorem rusis dany kanal? Uz at tam jsou paraboly a p2p spoje :)

To je mi jasné, ale většina to dělá uplně stejně jako já:) Až na jednoho "poskytovatele", který ma sít postavenou na dlinku a bridguje to vsechno ciste p2p.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

jake davate anteny na kratke p2p spoje? velky uzkosmerovy anteny jsou sice fine, ale zere to zase misto na stozaru. Kratkymi spoji mam na mysli stovky metru.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

LT.CLOUD

Příspěvekod LT.CLOUD » 17 years ago

Spreamer píše:
soooc píše:Jsi si vedom, na jakou vzdalenost tim sektorem rusis dany kanal? Uz at tam jsou paraboly a p2p spoje :)

To je mi jasné, ale většina to dělá uplně stejně jako já:) Až na jednoho "poskytovatele", který ma sít postavenou na dlinku a bridguje to vsechno ciste p2p.

Tak se pak nediv že ti to blbne! Používat 120stupnovou anténu. Jinak plést bridgování s poin-to-poit spojem to je jiné kafe. Na prvním postu píšeš že frekvence na sektorech je volná a najednou není.
Dej tam 2 paraboly (případně na chatu parabolu s límcem).
0 x

belmorfeus

Příspěvekod belmorfeus » 17 years ago

pokud tak nutne chces sektor tak nejakej do 20°, tohle je prasecina ktery bych nejradeji sestreloval ze stozaru brokovnici, idealne i s clovekem ktereho to napadlo
0 x

Spreamer

Nekamenujte mě prosím,

Na chatě je konkurence a frekvence je do 5600MHz obsazená, takže mám k dispozici nějakých 100MHz. Další věc je nedostatek místa pro antény. Holt budu must zatlačit na správce chaty a postavit si tam delší výložník a nahradit stávajicí štěrbinovku za sektory po 20stupních, jak radil kolega. Jelikož mám na těch sektorech navěšeno 9 stanic, takže by mi frekvence nevystačila, kdybych si to chtěl udělat p2p (parabolkama).

Děkuji za rady.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 17 years ago

Sice ti neporadím ohledně pingů. Ale dneska jsem řešil problém se stejnou anténou. Klient od antény zhruba 100m a signál měl -80. Tak hledám problém u klienta jiné zařízení - pořád stejný. Tak jsme vylezli na kostel a anténu jsme naklonili trošku dolů. Najednou signál -57 :)

Takže ono těch 5stupnů vertikálně je fakt mazec. Je potřeba si s tím vyhrát...
0 x