❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

60GHz IgniteNet MetroLinq

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
soooc

Re: 60GHz IgniteNet MetroLinq

Příspěvekod soooc » 8 years ago

hol píše:
Pintero píše:Taky jsem zpravodaj obdržel a zdá se mi, že pokaždé z dílny ČTÚ vyjde něco jiného. Není to tak dlouho, co ve spojitosti s jistou studií, kdy se řešila možnost zpoplatnění free pásem, vyšel z kuchyně ČTÚ text ve smyslu: spoj v pásmu 24 GHz je nelegální, okamžitě sundat, nebo pokud ho provozuje někdo jiný, tak bonznout. Spoj v pásmu 17 GHz je taky nelegální pro pevnou službu, pásmo 10 GHz zpoplatníme.
Dnes se ve zpravodaji dočtu, že všechny tři pásma jsou zatím v pohodě, jen lze v budoucnu čekat nějaké zpřesnění/zpřísnění podmínek :shock:

Věci holt mají vývoj :) Nicméně u 60HGz ta perspektiva nejspíš nebude. Nejen kvůli ČTU, které pravděpodobně úpravu zákona zpřesní v náš neprospěch, ale i kvůli nevhodné frekvenci, dostupnosti rozumných rádií, atd. Něco v tomhle smyslu teď bylo řešeno na konferneci v Plzni, že to prostě není dobrá investice.

Trochu to kontrastuje s tím, co CEPT a ITU tlačí ...

trocha počtení - http://www.etsi.org/images/files/ETSIWh ... 150629.pdf
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 8 years ago

Pintero píše:Taky jsem zpravodaj obdržel a zdá se mi, že pokaždé z dílny ČTÚ vyjde něco jiného. Není to tak dlouho, co ve spojitosti s jistou studií, kdy se řešila možnost zpoplatnění free pásem, vyšel z kuchyně ČTÚ text ve smyslu: spoj v pásmu 24 GHz je nelegální, okamžitě sundat, nebo pokud ho provozuje někdo jiný, tak bonznout. Spoj v pásmu 17 GHz je taky nelegální pro pevnou službu, pásmo 10 GHz zpoplatníme.
Dnes se ve zpravodaji dočtu, že všechny tři pásma jsou zatím v pohodě, jen lze v budoucnu čekat nějaké zpřesnění/zpřísnění podmínek :shock:

Pokud pod tím je podepsaný ing. Macek, tak si s tím stejně můžete vytřít zadnici. Ten člověk neví co říká
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 8 years ago

Insider píše:Pokud pod tím je podepsaný ing. Macek, tak si s tím stejně můžete vytřít zadnici. Ten člověk neví co říká

Je tam i včetně fota :o
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 8 years ago

Pintero píše:
Insider píše:Pokud pod tím je podepsaný ing. Macek, tak si s tím stejně můžete vytřít zadnici. Ten člověk neví co říká

Je tam i včetně fota :o

Tak se mi to dostalo do ruky, chvili jsme z toho byl rozpačitý a hledal jsem datum 1.dubna, pak jsem si to musel přečíst ještě jednou, protože se mi chvíli zdálo, že blbě vidím, uviděl jsem jméno Macek a uklidnil jsem se. Mno, ačkoliv jsem článek viděl poprvé předevčírem, moc jsem se v září nemýlil, on je modus operandi tohoto pána v podstatě po dobu co ho znám naprosto identický.
A protože mám rád ve věcech jasno a nemám rád, když si někdo vymýšlí, napsal jsem hned stížnost na oba dva pány. :(
https://docs.google.com/document/d/1Pqm ... sp=sharing

Mimochodem téma budeme probírat i na Jezerce.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Shakal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Shakal » 8 years ago

Na margo využitia pásma 60GHz: http://www.dsl.sk/article.php?article=18996
0 x
Robert Haľák, Librenet s.r.o
Internet, IPTV, USSD

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 8 years ago

Uz je vylepsena stabilita? ci stale to je onicom?
0 x

svestka

Příspěvekod svestka » 8 years ago

rado3105 píše:Uz je vylepsena stabilita? ci stale to je onicom?

dá se to. máme nej FW, a byť ve web configu ukazuje že není spojen ani na 60g ani na 5g, tak spoj jede, spojen je na 60g a už dva měsíce drží.
dokonce jsme si teď v týdnu všimli, že nám frajeři do cesty postavili zeď, a spoj pořád jede :) vzdálenost 300m, antény máme ty větší
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)

rado3105

svestka píše:

dá se to. máme nej FW, a byť ve web configu ukazuje že není spojen ani na 60g ani na 5g, tak spoj jede, spojen je na 60g a už dva měsíce drží.
dokonce jsme si teď v týdnu všimli, že nám frajeři do cesty postavili zeď, a spoj pořád jede :) vzdálenost 300m, antény máme ty větší

ta zaloha ako funguje?
0 x

svestka

rado3105 píše:
svestka píše:

ta zaloha ako funguje?

to nevím, podpora je k tomu děsivá. asi jak vypadne 60tka, snaží se spísknout aspoň na 5tce. kdyby ještě trošku zapracovali na FW, mohl by to být fajn kus železa
0 x

rado3105

Kde sa to da najlepsie kupit, najlepsie s novym drziakom?
0 x

svestka

rado3105 píše:Kde sa to da najlepsie kupit, najlepsie s novym drziakom?

discomp.cz, ale ten lepší držák je zvlášť cca 2k :(
0 x

aldo

Příspěvekod aldo » 8 years ago

Dobry vecer.

Neviete ci to pojde stabilne resp. nema to niekto nasadene na cca 800m? Aspon tolko mi vypisuje AC spoj 0,5mil - 0,8km. Chcel by som to vyuzivat bez 5Ghz zalohy, kedze prave 5 Ghz mam dost zarusene. Dakujem za postrehy.
0 x

melvi

Příspěvekod melvi » 8 years ago

Jelo by, pokud by vlastní 60G hardware uvnitř spoje byl stabilní. V tuto chvíli jsou spoje silně nestabilní, zcela běžné je packetloss, záseky celého spoje, záseky 60G usb donglu, flapování ethernetu, náhodné rebooty.
Ani nový beta firmware tento problém neřeší.
Čím novější revize spoje, tím horší výsledky, v podstatě s nejmenšími potížemi jedou jen první "beta" kusy se starším 60G chipsetem, všechno novější má problémy.
Pokud to nasadíš bez individuální zálohy, tak je to sebevražda.

Rada na závěr, kup si Siklu.

aldo píše:Dobry vecer.

Neviete ci to pojde stabilne resp. nema to niekto nasadene na cca 800m? Aspon tolko mi vypisuje AC spoj 0,5mil - 0,8km. Chcel by som to vyuzivat bez 5Ghz zalohy, kedze prave 5 Ghz mam dost zarusene. Dakujem za postrehy.
0 x

K3NY

Příspěvekod K3NY » 8 years ago

nesetkali jste se nekdo se stavy, ze vzdalena strana nejde vubec, lokalni jen pinga, web nedostupny pro obe jednotky?
Podarilo se mi to rozhybat pres SSH, ktere bylo funkcni na lokalni strane. Po zadani command reboot a rebootla i vzdalena strana a zase to jelo....
0 x

rado3105

Som zvedavy ako to dopadne, ale ten usb cip vnutri nalepeny lepidlom o antenu...fu zly pohlad..
http://accesspoint.hu/files/xinha/radio_full_.png
0 x