❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Dosah wifi sítě

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
info@adambalko.cz
Kontaktovat uživatele:

Re: Dosah wifi sítě

Příspěvekod info@adambalko.cz » 10 years ago

Radek Úlehla píše:Pokud porovnáme výkony wifi zařízení s jinými, tak wifi je to nejmenší zlo.

Pokud jede v limitech, tak rozhodně. S 10dB anténou a plným výkonem(RB karta s 27dB) už to tak není ;)
0 x
internetkyjov.cz

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 10 years ago

I tak je to pořád slabší než to, co leze z telefonu, mikrovlnky a jiných elektronických výrobků.
Pokud bych počítal výkon třeba 10W, který pro jednoduchost rozložíme do 360°, tak na jakýkoliv "zasažený" předmět dopadne zlomek výkonu, který zařízení má. Samozřejmě je potřeba na to koukat tak, že router se nepoužívá držením u hlavy nebo strčením antény do (_).(_)
0 x

David Liška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod David Liška » 10 years ago

Také nezapomeňme, že v domě skrze zdi se signál na těchto kmitočtech už nemusí šířit přímočaře, ale cestou nejmenšího odporu, což mohou být třeba dřevěné dveře a následný odraz na chobě do druhé místnosti. Zvýšení zisku antény je jinými slovy, jak zde již někdo psal, omezení vyzařování do více směrů na úkor posílení ve směru žádoucím. Ležatá všesměrka na půdě může obecně znamenat, že budete mít na notebooku "více čárek na signálu", ale signál bude nepoužitelný díky vzniku ostrých stínů a choulostivý právě třeba na tu tchýni, co běhá po kuchyni, což naštěstí v běžných domácnostech bývá zvykem pouze příležitostně.
0 x

David Liška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod David Liška » 10 years ago

Nám občas pomohla ta panelka na půdě, nasměrovaná dolů do domu, ale někdy to také znamenalo zhoršení.

Další věc je, že i pokud budete mít router s vysílačem o výkonu 100 W, tak budete mít signál skoro až u protinožců, ale stejně se nepřipojíte, protože stejný výkon by musel dávat i vysílač v notebooku či jiné čínské věci, na které serfujete.
0 x

GRFS
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

info@adambalko.cz píše:Když už jsme tak u těch výkonů, napadlo někoho z vás, co radíte překračovat limity, že to taky nemusí být košer ze zdravotního hlediska?

Fajn diskuse. Samozrejme, ze to ma vliv. Je na to dokonce norma, ktera definuje limity inteznit neionizujiciho elmag. zareni pusobicich na obyvatelstvo. Doporucuji si nekdy zapnout WiFi na chytrem mobilu, pustit si scanner, projit se po meste a merit signaly domacich APcek. Je to docela zazitek.

Jinak je treba vychazet predevsim z toho, ze intezita elmag. pole klesa s druhou mocninou vzdalenosti od zdroje. Takze WiFi na druhem konci bytu neni vubec to same, jako mobilni telefon u ucha, nebo v iddle stavu po kapsach v blizkosti pohlavnich organu. Zejmena pak vzpominany chytry mobil, se soucasne zapnutym BT rozhranim a WiFi, to uz je slusny pokourenicko. Lecktera Nokia Lumia dokaze svitit na 2.4GHz tlusteji, nez APcko a to ma antenu zcela mizernou. Takze vypinat a vypinat, vsechno co jde.

A nakonec je treba rici, ze nikomu neradim prekracovat limity. Ani s externi antenou k tomu dochazet nemusi. Staci pouzivat spravny 3rd party firmware, ktery umoznuje efektivni regulaci vykonu a znalost zisku pouzite anteny. O ten se pak koriguje maximalni vystupni vykon TX.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

whef

Příspěvekod whef » 10 years ago

Rád bych se vrátil k tomuto tématu, řeším teď čím dál častěji pokrytí starých domů, vypadávající či kolísající signál atd. hlavně chtějí mít lidi net všude za co nejméně peněz a kabelů.
Nejčastěji používáme TP-linky a někde unfifi, ale ten kontroler je opruz a je to velmi drahé řešení.
- ziskovější antény nic moc, jedině pák dát více AP, to je zas problém někdy s propojením. Teď jsem si i přez averzi koupil na test extender, máte s tím někdo nějaké zkušenosti ? Co se týče výkonu atd. nechci tu psát veřejně. Jinak se mi zdá, že starší wifi před nástupem N protokolu měli větší výkon, je mi jasné, že výkon není všechno, ale často chodí staré wifi lépe než nové. Jinak jsem přemýšlel použít třeba toto, i když na edimax mám averzi http://wifi.aspa.cz/edimax-br-6428nc-80 ... na-z106056
otázka je, jestli si pomůžu i s půl metrovými anténami.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 10 years ago

Není to jen o výkonu ale taky o RX citlivosti. Spíš než tenhle bastl zkus rb951G nebo rb951Ui
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 10 years ago

V jednom takovém domě jsem, ač jsem k těmto zařízením sám skeptický, použil několik extenderů od TP-Linku (přesný model si ted z hlavy nevzpomenu) a fungují dobře, ale taky tam není nějak extra provoz.
0 x

Striker

Příspěvekod Striker » 10 years ago

Někdo tady nakousl tu normu N.
Já osobně používám většinou jen b+g, protože mi příjde že mjí větší stabilitu. Hodně zákazníků si stěžovalo, že ji mto třeba blbne a přehození pouze na b+g pomohlo. Nemůžu říct, že všude.
Jinak se právě čím dál víc setkávám s tím, že chtějí mít pokrytý všechno jedním routerem z půdy ale těžko jim vysvětlujete, že to prostě nepůjde. Ale kabely už nemá natažený nikdo nikam, nebo se s tím nepočítá. Viz staré baráky a nejlépe kamenné zdi 80 - 100 cm.. To je pak sranda, tam nějak dostat internet. A když jim řeknete, že nejjednodušší řešení je kabel a tam kde to není pokrytý hodit další wifi router, tak se na Vás dívají, že po nich chcete další prachy za router a rozvedení kabelu a já nevím co ještě.
Je to holt boj to těm lidem vysvětlovat.
0 x

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 10 years ago

Jasně že b/g pomůže. Stačí se podívat na tabulky citlivosti připojených zařízení a APčka. Jak už psal honzam.
A pak taky na hustotu intenzity signálu vzhledem k šířce použitého pásma.
O rušení vlivem příliš širokého pásma ani nemluvě.
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

Kdyz uz tak pouzit G. B-cko vypnout. Bcko jednak udela jen 11Mb half duplex, pouziva DSSS a ne OFDM a jednak zabira realne 22MHz, zatimco G a N 20. Takze je vysoce spektralne neefektivni. G a N se da pouzit na 2,4GHz v EU ve 4 kanalovem schematu (1,5,9,13), zatimco s B-ckem jen 3 kanaly. Mysleno nekolizni, tj. vzajemne se neprekryvajici, tj bez vzajemneho ruseni se.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

MichalCZE

Příspěvekod MichalCZE » 10 years ago

Ahoj,
vložil bych se do diskuze.

Nikde jsem nenašel podle čeho mám vybrat vhodnou anténu podle vzdálenosti ke klientovi, resp. většinou jen p2p spoje.

Mám propojeny dva kamarády jeden je 1,8km a druhý je 2,5 km vzduchem.

Jaké antény by jste zvolili v pásmu 5ghz. 16dbi, 22... 27?
0 x
Nejsem ISP jen HOME user a děkuji všem předem za pomoc :-)

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 10 years ago

23dbi + - nejlevnejc asi vyjde nejaky ten levny bazmek od UBNT - LiteBeam M5-23. Od mikrotiku asi spise nejaka solo antena a k ni RB Groove. Coz bude o poznani drazsi, no kazdy si musi vybrat to svy...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))