❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10GHz 400Mb+ 24km

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
GRFS
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

10GHz 400Mb+ 24km

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

Tak si dovolim take trochu osvety a posilam obrazky z nastaveni jednoho z nasich spoju na 10GHz. Cilem je demonstrovat moznosti hracek a stale jeste i moznosti pasma 10GHz pro potrebu legalniho prenosu vysokych kapacit. Tech 6dBm na TX je tam jen pro ucely vytvoreni screenshotu a demonstraci 1024QAM, nebot antena je na jedne strane za plastem vysilace, ktery predstavuje pridavny utlum. Standardne to provozujeme s polovicni kapacitou (200Mb 2x32QAM) a vykonem dle VO-R.

Parametry:
technologie Ericsson Minilink
2+0 s kmitoctovou a polarizacni diverzitou (2x 28MHz CCDP)
paraboly 120cm a ozarovac s polarizacni vyhybkou
vzdalenost 24km
bezeztratova agregace kapacity z obou modemu na fyzicke vrstve do jednoho WAN interfejsu a terminace na Gigabit eth. rozhrani.

2+0_10G_445_1024.jpg

2+0_10G_445_1024_settings.jpg

2+0_10G_400_512.jpg
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

lukas

Příspěvekod lukas » 10 years ago

Využiji toho tématu k dotazu. Chystám se stavět podobný spoj v 11G na 56MHz s XPIC 2+0. Uvažuji bud o TN s magazine AMM2P + MMU 2H nebo CN510, jeste nevím. Podle ceníku mi ale vychází strašný ranec za 4ks kapacitních licenci. Dříve jsem v nějakém howto k CN510 četl, ze pri koupi licence XPIC se ta kapacitní licence kupuje jen jedna na celou stranu, ale nedaří se mi to ted nikde najít... Mohu poprosit o radu zkušenější?
0 x
Lukas Kristek

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 10 years ago

to GRFS: demonstrativne je to moc pekne, ale neposlouzil by lepe v tomto pripade(200Mbps+ na 20km+) spoj v licenci?
0 x
Bc. Martin Doubrava
http://www.doubrava.net
- Internet Olomouc, Litovel, Uničov, Šternberk a široká okolí

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Mnou popsane reseni neni XPIC ale dva nezavisle kanaly, kazdy v jine polarizaci. XPIC je jeden kanal obe polarizace. Kapacitni licence je na kazdy stvol zvlast, takze je li to 2+0, pak je to 2x. Jinak je dobre zvazit MMU2K nebo MMU3A. Umi 1024QAM a maji tam stejnou citlivost RX jako 2H pri 512QAM.

A co se tyce druheho dotazu, asi bude potreba to rozvest. Nejak nerozumim tomu 200+ na 20km.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

lukas

Diky za cenné informace. Vim, ze to neni XPIC, je to z toho jasne zrejme, ja tu podobnost spatřuji ve slučování kapacit do L1. Pokud vam to vadí, tak se omlouvám, nechtěl jsem zakládat nove téma.

Došel jsem k tomu, ze vhodnější řešení je CN510 kvuli nezávislosti, protože tak budu mit sdílenou jen anténu. A pokud mi nebudou chtit zkoordinovat 56MHz (protože mj asi i krizím hodne vašich spojů z Pradedu), tak to rozhodim do vice pasem a i antény budou samostatné. U Traffic Node mam sdílenou procesorovou kartu a sasi, coz je blby, kdyz nesedím na náhradních dílech. Podle starého ceníku bych řekl, ze snad i ušetřím, protože karta do TN vyjde skoro stejne jako IDU CN. Ale mam stary ceny. To bych byl rázem na cene IP20C... Muzete se mi k téhle technické úvaze vyjádřit, prosim?
0 x
Lukas Kristek

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Ne nevadi to, jen jsem povazoval za vhodne rozdily popsat. Z hlediska agregace kapacity na L1, je to samozrejme dtto. Jen u XPIC musite vic hlidat vzajemne nastaveni vykonu TX a ruseni, protoze opacna polarizace na shodnem kmitoctu je potlacena idealne jen o 25dB a k docileni alespon teto hodnoty je treba optimalizovat nastaveni anteny ve 3 osach, nikoliv jen ve 2 jako normalne. U vysokych modulaci narocnych na SNR je to alfa a omega celeho nastaveni.

Urcite bych sel spis do TN reseni. Je tam spousta drobnych rozdilu, ktere ve vysledku ocenite. CNka obecne nemaji aktivni chlazeni a celkem dost topi. AMM2p je 1U box s aktivnim chlazenim (FAN unit), 2 CNka vam seberou v racku 3x tolik, protoze budete potrebovat jeste mezeru, aby se rozumne vymenoval vzduch. Jinak je utavite. NPU karty muzete mit v libovolnem AMM 2x a funguje na nich switch protection, takze se vzajemne zalohuji. Dtto tak mate vse 2x, stejne jako kdyz propojite 2x CN mezi sebou pro XPIC. Kazde AMM sasi ma 2 nezavisle vstupy pro napajeni, ktere jsou vzajmene oddelene. Takze v podstate sdilite jen pasivni sbernici AMM, kterou sdilite i v pripade CN, jen tam jsou propojene kabelem. Pokud byste u CN potreboval vice nez 2 LAN porty, zaplatite si za to dalsi licenci navic. U TN jsou pouzite porty bez dalsich licenci.
Naposledy upravil(a) GRFS dne 23 Feb 2015 21:12, celkem upraveno 1 x.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Jeste mozna dodam, ze vsechny AMM jsou dual voltage. Tzn. ze umeji za urcitych podminek pracovat z 24 i 48V. Pokud je pro vas zajimave 24V napajeni, je tomu treba uzpusobit pouzite karty, protoze nove MMU2K a 3A uz dual voltage nepodporuji a budou fungovat jen na 48. Dtto to vlastne znamena, ze pro 24V je pouzitelna varianta pouze s MMU2H, ktery dual voltage podporuje. CNka jedou jen na 48V.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

lukas

No, chtel bych tam 600-700Mbit celkove, to je nějakých 128-256QAM na 56MHz v jednom stvolu (těžko říct přesně, podle datasheetu jsou rychlostní stupně 327M pro 128Q a 369M pro 256Q, ale licence je 350M). Chci mit možnost to v budoucnu jeste upgradovat, ale nevim, na kolik to nakonec bude potřeba. Antény 120/120 HPX, vzdálenost 14,5km.

Uplne na zacatku jsem uvažoval o MP600 s 80MHz, ale s +10dB je to uz docela drahe a i tak by tam nebylo moc rezervy. Pak místo v pásmu (CTU mi na dotaz sdělilo, ze konzultace neposkytují, takze si mam podat rovnou zadost). A v neposlední řadě cena antény 120cm ALCOMA odpovídá cene 160cm ANDREW... Zbyva tak mini-link a Ceragon ip20C. Prave kvuli spolehlivosti preferuji spis split, ale ten cenový rozdíl je veliký.

+24V jsem videl, pro me je to skvěle. Mam všude +21-27.5V primár, u CNka jsem počítal s 2x stepup DC/DC razene paralelně kvuli redundanci, ale tohle je samozřejmě mnohem lepsi.

Ze muzu mit 2x NPU i v tom malém magazínu jsem nevěděl, to je supr.

edit: chtel jsem říct 2x NPU, ne MMU, uz v tech eriksonich zkratkach plavu
0 x
Lukas Kristek

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Licence 350 a 350 se da na radiu per stvol i nastavit. Bude jeste zalezet zda v0, V1, nebo v2 mode. Ale to jsou detaily. Pokud pouzijete standardni L1 radio link bonding, pocitejte s rezii 5% kapacity po slouceni, ktere vam to "uzere" z celkove kapacity. Pokud byste uvazoval zakoupeni licence Enahnced Link Radio Bonding, tak tam je to bezeztrat.

Ale: v2 modulacni skripty a licence EnRLB se da aktivovat pouze pri pouziti MMU2K a 3A. Ty zas neumi 24V :-) Pokud tedy budete mit MMU2H, pak pripadaji v uvahu mody v0 a EnRLB nepouzijete, takze je treba se smirit s temi 5% ztraty po agregaci. Ale pojede to na 24V.

Kdyz budeme konkretni, tak v pripade MMU2H, pro 56MHz rastr, to znamena script 351Mb/v0/256QAM, kterym bezezbytku vyuzijete licenci 350Mb, ta 1 navic vam vyssi licenci neaktivuje. Souctem je z toho 702Mb - 5% = 663Mb po standardni L1 agregaci.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

lukas

No, z toho vyplyva, ze pokud ten cenovy rozdil neni nejaky extremni, tak v dlohodobem meritku se vyplati verze 2K a 3A, tu nativni podporu 24V ozelim. Teoreticky usetrim 5% a mam moznost v case rust. Poptam to. Z vasi zkusenosti, je realne na teto technologii provozovat modulace 512 a 1024Q? Myslim s ohledem na parametry me trasy.
0 x
Lukas Kristek

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Je to realne.

MMU2H ma potencial do 512QAM, takze v diskutovane konfiguraci to znamena maximum 2x 406Mb - 5% = 773Mb.

Proti tomu 2K a 3A do 1024QAM, 2x 456Mb = 913Mb, pokud bude soucasne pouzita licence Enhanced link radio bonding. A s prahovou citlivosti RX na stejne hodnote jako 2H pro 512QAM.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 10 years ago

ted cumim, ty novy karty sem jeste v ruce nemel ty 3, samozrejme musim dodat ze eric je eric.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

lukas

Diky za hromadu informaci. Sam bych to lustil mesic. Bohuzel Ericsson zatim nema zajem o male zakazniky a distributori se po tom taky zrovna nehrnou, takže informaci je zalostne malo...
0 x
Lukas Kristek

GRFS
Kontaktovat uživatele:

NZ, proto jsem zalozil tohle vlakno.

Muzete si dokonce vybrat kazdy spoj na jinem kmit. pasmu. Podminkou L1 radio bondingu je pouze shodne nastaveni modemu. Takze treba to muze byt 11 a 18GHz v 56MHz rastru, nebo 11 a 10GHz ve 28MHz rastru atp. Svazat se daji az 4 modemy dohromady.Takze XPIC na 2, klidne sousednich, VF kanalech s sirkou 28MHz + licence EnRLB, vyrobi 4x 225Mb = 900Mb.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art