❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
2 sektory na stejné frekvenci - jde to?
2 sektory na stejné frekvenci - jde to?
Mám problém, z jednoho místa bych chtěl připojit velké množství lidí (např. 200) Dal jsem si limit, že na jednu anténu se dá připojit max. 20lidí. Lze to nějak provést abych měl třeba více sektorů se stejným SSID a třeba i stejnou frekvencí??? Nechci tam použít 10 různých SSID a zabrat 10kanálů. By mě konkurence asi ušlapala
Díky

0 x
Chrysler píše:Mám problém, z jednoho místa bych chtěl připojit velké množství lidí (např. 200) Dal jsem si limit, že na jednu anténu se dá připojit max. 20lidí. Lze to nějak provést abych měl třeba více sektorů se stejným SSID a třeba i stejnou frekvencí??? Nechci tam použít 10 různých SSID a zabrat 10kanálů. By mě konkurence asi ušlapalaDíky
myslím,že by to mohlo ís.rozdelíš to MAC controlom,aby sa nepripájali hore-dolu.mal som onoha času niečo podobné na jednej frekv.a išlo to v pohode
0 x
gorila píše:myslím,že by to mohlo ís.rozdelíš to MAC controlom,aby sa nepripájali hore-dolu.mal som onoha času niečo podobné na jednej frekv.a išlo to v pohode
Myslím že hodně záleží na poloze vysílače, pokud je to nějaká mega budova a okolo jsou malé domečky kterým budou směřovat antény hodně nahoru a za předpokladu že to budou 2 antény na odvrácené straně tak bych to možná zkusil. Případ kdy máš 2 antény jedním směrem na stejném kanále a klienty na obou anténách, může fungovat s minimálním provozem ale jakmile na jedné začne by decentní provoz, druhé si ani neškrtne nebo se hrozně zmenší propustnost a pingy puddou nahoru. O stavu že bys měl jedním směrem víc jak 2 antény ani nemluvím

0 x
Leeonek píše:Chrysler píše:Tam je trošku problém s tím, že to je třeba i na velké vzdálenosti - 5kma všechno to jede v 5GHz
Krátké dáš na 5,8 a dlouhé 5,4-5,7 to ti vyjde, s těma stejnýma frekvencema nepochodíš, věř mě
s pouzitim techto anten se to da :
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=43
maji malej vyzarovaci uhel 20
nebo :
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=44
a 10
0 x
no zrovna tyhle antény se mě moc neosvědčili, mají slepé místa a to dost výrazné, klient který je asi 250m a asi v 15° úhlu od hlavního směru antény má signál -80 s PAN10 anténou. Oproti tomu klient vzdálený asi 600m v ůhlu téměř 70° od hlavního směru má o jeden decibel lepší signál. Na krátkou vzdálenost si to svítí kam chce takže doporučovat tohle nadělení bych se neodvážil....
Měl jsem použité 19db verze na jednom místě (5 sektorů z jednoho místa) a do 500m nebyl problém chytit s rozumným signálem klidně 3 sektory najednou. Když si to nakreslíte, zjistíte že anténa svítí téměř do 180° úhlu, ještě mám 2 doma tak jestli mě jich nebude líto, kuchnu a můžeme se podívat co soudruzi z polska vymysleli
Měl jsem použité 19db verze na jednom místě (5 sektorů z jednoho místa) a do 500m nebyl problém chytit s rozumným signálem klidně 3 sektory najednou. Když si to nakreslíte, zjistíte že anténa svítí téměř do 180° úhlu, ještě mám 2 doma tak jestli mě jich nebude líto, kuchnu a můžeme se podívat co soudruzi z polska vymysleli
0 x
Leeonek píše:no zrovna tyhle antény se mě moc neosvědčili, mají slepé místa a to dost výrazné, klient který je asi 250m a asi v 15° úhlu od hlavního směru antény má signál -80 s PAN10 anténou. Oproti tomu klient vzdálený asi 600m v ůhlu téměř 70° od hlavního směru má o jeden decibel lepší signál. Na krátkou vzdálenost si to svítí kam chce takže doporučovat tohle nadělení bych se neodvážil....
Ale tohle budes mit u kazde anten, temer zadna antena neni bez bocnich laloku. Tyhle anteny zrovna jsou dost slusne a znacka Elborxrf je snad jedina z Polska, co stoji za to kupovat.

Zrovna tedka mam jako sektor PAN 9 od jirouse a do 200 metru je kvalitni signal i za antenou takze tak...
0 x
soooc píše:Ale tohle budes mit u kazde anten, temer zadna antena neni bez bocnich laloku. Tyhle anteny zrovna jsou dost slusne a znacka Elborxrf je snad jedina z Polska, co stoji za to kupovat.
Zrovna tedka mam jako sektor PAN 9 od jirouse a do 200 metru je kvalitni signal i za antenou takze tak...
Ano, že de chytit zezadu ještě po 200m máš taky pravdu ale nemáš ji v tom že to je u každé antény. SS60 kterýma jsem to nahradil jedou oproti tady těm polským šitkám jak břitva, u stejného klinta po (nahrazení tady těch 19db SS60kama) chytím jeden sektor se silnějším sigálem, někdy se objeví ve scan listu i druhý ale jen velmi slabý, další věc že ani na 100m nejde žádná s antén chytit zezadu!!!. Jak sem psal nahoře s tím pochybným signálem v 15° odklonu od hlavního směru antény po výměně za SS60 problém uplně zmizel a klient má místo -80 parádních -65. Klient co mě viděl ze 180° nevidí ani náznak. Jinak s těma 19kama sem jel do 30db txpower aby to jelo aspoň tak jak to jelo, s SS60 si dovolím klidně poloviční výkon a jede to líp jak s těma 19kama. tohle všechno jsem tu psal už jednou na jiném místě....
Možná že tu najdeš někde můj příspěvek kde sem právě tyto 19db antény vychvaloval, je to tak, ale pak sem oběvil lepší a velmi rychle jsem změnil názor. Pokud nezkusíš něco lepšího, budeš se jich pořád zastávat proto ti nebudu vyvracet názor, jen píšu svoje zkušenosti.
0 x
Leeonek píše:soooc píše:Ale tohle budes mit u kazde anten, temer zadna antena neni bez bocnich laloku. Tyhle anteny zrovna jsou dost slusne a znacka Elborxrf je snad jedina z Polska, co stoji za to kupovat.
Ano, že de chytit zezadu ještě po 200m máš taky pravdu ale nemáš ji v tom že to je u každé antény. SS60 kterýma jsem to nahradil jedou oproti tady těm polským šitkám jak břitva, u stejného klinta po (nahrazení tady těch 19db SS60kama) chytím jeden sektor se silnějším sigálem, někdy se objeví ve scan listu i druhý ale jen velmi slabý, další věc že ani na 100m nejde žádná s antén chytit zezadu!!!. Jak sem psal nahoře s tím pochybným signálem v 15° odklonu od hlavního směru antény po výměně za SS60 problém uplně zmizel a klient má místo -80 parádních -65. Klient co mě viděl ze 180° nevidí ani náznak. Jinak s těma 19kama sem jel do 30db txpower aby to jelo aspoň tak jak to jelo, s SS60 si dovolím klidně poloviční výkon a jede to líp jak s těma 19kama. tohle všechno jsem tu psal už jednou na jiném místě....
Možná že tu najdeš někde můj příspěvek kde sem právě tyto 19db antény vychvaloval, je to tak, ale pak sem oběvil lepší a velmi rychle jsem změnil názor. Pokud nezkusíš něco lepšího, budeš se jich pořád zastávat proto ti nebudu vyvracet názor, jen píšu svoje zkušenosti.
pises to pekne ale srovnavas antenu s 20° se 60°
je jasny ze na 60° pripojis klienty ve vetsim uhlu
me se osvedcilo mit na jednom nahustenym miste klientama 3 PAN19 s kanalama 1,2,3 pro jistotu a jede to naprosto v pohode
klient vzdalenej 500m ma signal na antene 1...54dB o 100 metru dal v polomeru vyzarovani uz se antena 1 neda chytit a nastupuje antena 2
0 x
level píše:pises to pekne ale srovnavas antenu s 20° se 60°
Ty sis to nepřečetl pořádně

0 x
Leeonek píše:level píše:pises to pekne ale srovnavas antenu s 20° se 60°
Ty sis to nepřečetl pořádněPAN19 má špatný vyzařovák, má slepé úhly skoro přímo před anténou a přitom boční lakoky až do skoro 180° jak kráva o chycení zezadu nemluvě. SS60 má perfektně vyvážený diagram bez slepých úhlů a velmi potlačené boční laloky
Hoï sem prosím link na ty SS60, diky
0 x
Leeonek píše:level píše:pises to pekne ale srovnavas antenu s 20° se 60°
Ty sis to nepřečetl pořádněPAN19 má špatný vyzařovák, má slepé úhly skoro přímo před anténou a přitom boční lakoky až do skoro 180° jak kráva o chycení zezadu nemluvě. SS60 má perfektně vyvážený diagram bez slepých úhlů a velmi potlačené boční laloky
A nebude to nahodou tim ze PAN19 a PAN23 nejsou sektorove aneteny ale klienske, jako sektorku bych je nenasadil. Jako klienta do nejake rozumne vzdalenosti neni problem a navic je dobre kdyz je to mozne tak klienskou antenu namontovat tak aby byla zezadu kryta treba barakem a pod.
0 x