Ahoj, mam dotaz.... prebral jsem po perdeslem spravci spravu bezdratocé site .../cca 40 klůientu/ Ucim se za pochodu protoze muj chleba je programovani SQl...J
ak propojit 2 spoje v bridge modu??? Jedna se o paterni spoj na vzdalenost 2 a 2 km... jeden brridge tvori Compexy WPE54AG a druhy AIRCY-PRO.... problem je ze jsou "uprostred v mezstanici" spojen pouze pres switch a tusim ze v tom je problem.. kdyz si totiz dam z MK routeru ktery ridi vse za timto spojem ping speed tak prnvi spoj ma propustnost cca 18Mb ale propustnost na ten druhy bridge je uz jen cca 9Mb a pritom to je jen "pres switch".... no a na upnem konci,tedy nas ctrtem AP mam uz jen cca 8Mb.
Do posavad to nevadilo ale platime poskytovateli za 10Mb a dostanene na firmu s tezi 7....
Poradi mi nekdo? Routovat v té mezistanici?... Nebo lepe, postavit promezistanici nejaky MK routerboard s 2 minPCI na 5 Ghz?
Dekuji za radu.
Martin
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Bridge + Bridge
niky007 píše:
ak propojit 2 spoje v bridge modu??? Jedna se o paterni spoj na vzdalenost 2 a 2 km... jeden brridge tvori Compexy WPE54AG a druhy AIRCY-PRO.... problem je ze jsou "uprostred v mezstanici" spojen pouze pres switch a tusim ze v tom je problem.. kdyz si totiz dam z MK routeru ktery ridi vse za timto spojem ping speed tak prnvi spoj ma propustnost cca 18Mb ale propustnost na ten druhy bridge je uz jen cca 9Mb a pritom to je jen "pres switch".... no a na upnem konci,tedy nas ctrtem AP mam uz jen cca 8Mb.
Martin
To ze jsou spojeny switchem vubec nevadi... Jinak na MT foru resis hardware, ktery s mikrotikem nema nic spolecneho. A navic si uvedl
velice malo informaci... napr. je-li to spojeno na 5ghz, jestli mas vubec dobry signal. Rozhodne pri spravnem nastaveni by si 10mbps mel pres tyto zarizeni protlacit.
Mimochodem ping speed dava velice orientacni vysledky, vubec se jimi nerid. Idealni je testovat bandwith testem, musel bys ale mit MT na zacatku toho spoje a na konci (tam ho mas).
Moje rada je nahradit vsechna ctyri zarizeni trema RB532
0 x
ikvac píše:niky007 píše:
Martin
To ze jsou spojeny switchem vubec nevadi... Jinak na MT foru resis hardware, ktery s mikrotikem nema nic spolecneho. A navic si uvedl
velice malo informaci... napr. je-li to spojeno na 5ghz, jestli mas vubec dobry signal. Rozhodne pri spravnem nastaveni by si 10mbps mel pres tyto zarizeni protlacit.
Mimochodem ping speed dava velice orientacni vysledky, vubec se jimi nerid. Idealni je testovat bandwith testem, musel bys ale mit MT na zacatku toho spoje a na konci (tam ho mas).
Moje rada je nahradit vsechna ctyri zarizeni trema RB532
Moc se omlouvam ze nektere vecy nebyly k tematu ale snazil jsem se najit tema "bezdratovy hardware" kde by se to dalo probrat....
Podam teda vice info: schema spoje
10mbps-------Bridge1_2km----------------mezistanice----------Bridge2_2,5km........7mbps
Compex5 Ghz<------>Compex 5Ghz....switch....AIRCA-PRO 5Ghz<----->AIRCA-PRO 5Ghz
Anteny jsou WAVEANT 26dbi,3m pigtail,viditelnost vyborna ale nemam specrometr na 5Ghz tahze jsem anteny zameroval jen podle "netstumbleru"...
Na vsech zarizenich je výkon ubran na -12dB... /AIRCA "vykon"ma 17 dB a compex taky tak nejak/ mmel jsem zkusenost ze pokud jsem zkousel pridat vykon jen na zkouzku ,vedom si limitu, bylo to jen horsi.. prenesena rychlost byla jeste mensi..
Dale jsem zjistil že volbou kanalu na Bridge1 muzu rychlost jeste snizit

Tu rychlost jsem nemeril jen ping speedem,tusil jsem ze je to jen orientacni, ale delal jsem to tak ze "sobe" na MK PC routeru ,ktery je hned za poslednim clankem bridge, v queues nastavil "unlimited" na testoval stahovani přikladne třeba Grisoft nebo LINUX
Krom te prenosove rychlosti /ktera neni 10mbps ale max 7/ me trapii to ze mi ten prvni Compex v rade vypadne tak 20x zan den na cca 10 vterin a tim mi spadne vse... mozna je to tim ze je jako jediny "ve meste" na vezaku mezi dalsimi asi 10 antenami od 2,4 pres 3,5 a 5 az po 10,5 Ghz...
Poradte mi reseni.. klidne to pomenim cele za MK /v mezistanici je dost prostoru i pro PC/ ale at to ma vyznam...
Planujeme casem vyssi konektivitu kolem 20mbps /asi Nstream2/tak bych to ted rad i opravil s vihlidkou na stabu tohoto..
Dekuji moc za radu Martin /amater/
0 x
niky007 píše:
10mbps-------Bridge1_2km----------------mezistanice----------Bridge2_2,5km........7mbps
Compex5 Ghz<------>Compex 5Ghz....switch....AIRCA-PRO 5Ghz<----->AIRCA-PRO 5Ghz
Anteny jsou WAVEANT 26dbi,3m pigtail,viditelnost vyborna ale nemam specrometr na 5Ghz tahze jsem anteny zameroval jen podle "netstumbleru"...
Podle toho, co uvadis by si mel mit signal dostatecny. Zamereni 5ghz anten neni nijak kriticke, zamerujem je vzdy podle oka, pak doladime
dle signalu, pri tom doladeni casto uz neziskame zadny signal navic (tedy okem jsme je zamerili presne)
niky007 píše:Na vsech zarizenich je výkon ubran na -12dB... /AIRCA "vykon"ma 17 dB a compex taky tak nejak/ mmel jsem zkusenost ze pokud jsem zkousel pridat vykon jen na zkouzku ,vedom si limitu, bylo to jen horsi.. prenesena rychlost byla jeste mensi..
Mozna je nejaky problem v konfiguraci tech zarizeni, zkusil bych fixnout rychlost na 36 pripadne 48mbps (podle toho, kolik mas signalu). Jinak
ti s nimi moc neporadim, principy jsou ale stejne jako u vsech wifi.
Dulezity parametr u atherosu je ack timeout, oboje zarizeni maji atheros, musis ho nastavit na "venkovni"/"dynamicky" ci rucne ... 43us je pro 3km.
niky007 píše:Tu rychlost jsem nemeril jen ping speedem,tusil jsem ze je to jen orientacni, ale delal jsem to tak ze "sobe" na MK PC routeru ,ktery je hned za poslednim clankem bridge, v queues nastavil "unlimited" na testoval stahovani přikladne třeba Grisoft nebo LINUX
Jak jiz jsem psal, pri spravnem nastaveni tech zarizeni se musis na 10mbsp pripustnost v pohode dostat... strop bych videl kolem 20-25mbps halfduplex. Meris to tedy az do netu, mozna ti ISP nedava spravnou rychlost? Jedinna moznost jak spravne zjistit propustnost toho spoje je dat zarizeni na zacatek a na konec spoje a merit proti sobe. V tvem pripade tedy dodat nejaky stroj s MT a merit to proti nemu.
niky007 píše:Krom te prenosove rychlosti /ktera neni 10mbps ale max 7/ me trapii to ze mi ten prvni Compex v rade vypadne tak 20x zan den na cca 10 vterin a tim mi spadne vse... mozna je to tim ze je jako jediny "ve meste" na vezaku mezi dalsimi asi 10 antenami od 2,4 pres 3,5 a 5 az po 10,5 Ghz...
Poradte mi reseni.. klidne to pomenim cele za MK /v mezistanici je dost prostoru i pro PC/ ale at to ma vyznam...
Planujeme casem vyssi konektivitu kolem 20mbps /asi Nstream2/tak bych to ted rad i opravil s vihlidkou na stabu tohoto..
To ze vypadava muze byt tim, ze je rozbity... Muze to byt i rusenim. Co zmena kanalu? 5ghz je volne pasmo, takze zadne reseni na "petce" neni stoprocentni. Ten internet dostavate fullduplexni? Pokud ano, tak pri provozu 10mbps dovnitr a 10mbps ven zaroven to ta zarizeni budou taktak stihat. Na 20mbps FD by pripadalo v uvahu opravdu jen mikrotik s nstreme dual (z 5ghz zarizeni), ovsem instalaci nedoporucuji zacatecnikum. RB532 400mhz by tech 20mbps FD zvladlo (nstreme dual), pc neni treba. Pri "normalnim" pouziti se na nich dostanes na 30mbps HD, ovsem do mezistanice bych dal dva a spojil ethernetem.
0 x
-
CPX jsem sam pouzival a i dosud pouzivam ze zkusenosti vim ze CPX ma proste moc slaby CPU na to aby jel vic jak 16mb half a to pouze na stole v realne provozu spise kolem 12-3mb Half kdyz od nej chces full duplex tak proste se nedostanes pres cca 6-7mb v realu, jestli jsi pres nej protlacil 8mb tak gratuluju.
Lepsi rychlost i kvalitu spoje udelas pomoci PC mikrotik spoje.
CPX se pouziva spise jako ROCK STABLE distribuce nebo jako plne transparentni bridge pro mensi rychlosti. Pokud ti jeden v modu bridge pada 20x denne tak sup s nim na reklamaci (nebo si na tu stranu dej UPS jestli tam neblbne elektrika)
Lepsi rychlost i kvalitu spoje udelas pomoci PC mikrotik spoje.
CPX se pouziva spise jako ROCK STABLE distribuce nebo jako plne transparentni bridge pro mensi rychlosti. Pokud ti jeden v modu bridge pada 20x denne tak sup s nim na reklamaci (nebo si na tu stranu dej UPS jestli tam neblbne elektrika)
0 x
To ikvac:
Dale jsem zjistil že volbou kanalu na Bridge1 muzu rychlost jeste snizit /asi ho uz nekdo na te strese okupuje/ nejlepe to jelo na kanalu 132.. nekdy i 8 mbps
ACK je nastaveno 40.... /FW CPX 2.14 obsahoval kalkulator+ outdoor volbu/
No a co se tyce rucniho nastaveni rychlosti mam strach at se ta zarizeni treba po restartu spoji... nekde jsem slysel ze je to problem ale taky to muze byt "jedna pani povidala"
A internet dostavame 10mbps FD
Dale jsem zjistil že volbou kanalu na Bridge1 muzu rychlost jeste snizit /asi ho uz nekdo na te strese okupuje/ nejlepe to jelo na kanalu 132.. nekdy i 8 mbps
ACK je nastaveno 40.... /FW CPX 2.14 obsahoval kalkulator+ outdoor volbu/
No a co se tyce rucniho nastaveni rychlosti mam strach at se ta zarizeni treba po restartu spoji... nekde jsem slysel ze je to problem ale taky to muze byt "jedna pani povidala"
A internet dostavame 10mbps FD
Naposledy upravil(a) niky007 dne 06 Aug 2007 09:09, celkem upraveno 2 x.
0 x
to belmorfeus:
U poskytovatele je elektrika o.k... je to napojene na ups kde ma "on" zapojenou optiku 1gb....
Potiz muze byt taky v tom ze muj predchudce jak to stavel prodlozi napajeci kabel kakelem UTP!!! sic 4 a 4 draty ale prece... je to tak 15m.. a pri napajeni CPX 3.3V a 2A to muze taky hrat roli co se tyce toho "vypadavani"... ze??
U poskytovatele je elektrika o.k... je to napojene na ups kde ma "on" zapojenou optiku 1gb....
Potiz muze byt taky v tom ze muj predchudce jak to stavel prodlozi napajeci kabel kakelem UTP!!! sic 4 a 4 draty ale prece... je to tak 15m.. a pri napajeni CPX 3.3V a 2A to muze taky hrat roli co se tyce toho "vypadavani"... ze??
0 x
Jsem rozhodnuty klidne vsechy 4 komercni ap vymenit za MK... ale poradte mi mam li tam dat uz 532A /aspon do te mezistanice/ nebo staci 532 a jake miniPCI karty.. vzhledek k moznemu zaruseni prvniho zarizeni na vezaku...
No a aby to nebylo malo tak resit tento HW maximalne s ohledem na budouci rozsireni na Nstream2.. kteremu snad dom te doby trosku porozumim..
Dekuji moc predem
Martin /amater/
No a aby to nebylo malo tak resit tento HW maximalne s ohledem na budouci rozsireni na Nstream2.. kteremu snad dom te doby trosku porozumim..
Dekuji moc predem
Martin /amater/
0 x
-
belmorfeus píše:nedoporucuju 532 pokud po tom chces vic jak 10mb FD tak to urcite res pomoci pocitacu s MK modulem a redukcni kartou na 4 miniPCI, s takovim strojem i po jednom spoji naprosto krasne preneses kolem 14mb FD s Nstreame se da udelat i 25mb FD v realnem nasazeni
No ale to bych asi potreboval asi 3 PC? ne?
1PC k ISP s MK kartou a miniPCI
1PC do mezistanice s MK kartou a 2 miniPCI
1PC do cilove stanice / nase firma/ s MK kartou s mini PCI
ANO?
0 x
-
Mam zkusenosti, ze rb532a (400mhz) tech 30mbps HD zvladne uridit.
Na to prestupni misto bych dal urcite dva routerboardy, i kdyz by to jeden rb s dvema wifinama taky zvladl, rychlost by ale sla dolu.
RB532A musis dat i na zacatek a na konec, budes potebovat 4 kusy.
Moduly pouzij R52.
Pokud bys chtel jit do nstreme dual, 20mbps FD to taky zvladne, je to tedy nadoraz... (opet vlastni zkusennost). Potrebujes ale 8 anten a 8 wifin
Na to prestupni misto bych dal urcite dva routerboardy, i kdyz by to jeden rb s dvema wifinama taky zvladl, rychlost by ale sla dolu.
RB532A musis dat i na zacatek a na konec, budes potebovat 4 kusy.
Moduly pouzij R52.
Pokud bys chtel jit do nstreme dual, 20mbps FD to taky zvladne, je to tedy nadoraz... (opet vlastni zkusennost). Potrebujes ale 8 anten a 8 wifin
0 x
-
o.k. díky moc...ale nebylo by lepsi invesovat do kvalitnejsich miniPCi karet? aspon do toho prvniho bodu kde je ruseni?????
Anebo ty R52 dostacuji??
Anebo ty R52 dostacuji??
0 x
-