❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

páteř na 5Ghz?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
net.work
Kontaktovat uživatele:

páteř na 5Ghz?

Příspěvekod net.work » 18 years ago

Zdrawím, řeším teï "dilema" a to, zda-li udělat spoj, kterým min. rok dopředu poteče max 12Mbps FD (tohle je max, normální provoz se může pohybovat kolem cca. 8/4Mbps), na 5Ghz nebo tam dát 10Ghz. Peníze na 10Ghz by byly, ale raději bych je chtěl investovat do rozvoje sítě než do toho spoje... Spoj by byl na 15km, jedna strana hodně zarušená druhá méně. Jedna strana je omezena velikostí paraboly 65cm..

Poradíte, aspoň odhadem, jestli to je reálné udělat na té 5ce, nebo ne? Popř. co tam dát za HW /na ceně nezáleží...../... Dik MOCx.....

PS.: poraïte pls nejkvalitnější antény na 5Ghz -- značka: na ceně nezáleží ;);)
0 x

soldx

Příspěvekod soldx » 18 years ago

Muj nazor > 5,4 Ghz ten provoz neutahne popr. to bude stat za nic a casem to budes muset predelat. Mame spoj na necelych 10 km a davame tam 10,5 Ghz a to tam zdaleka netece 12Mb FD ani tech 8/4 to neprotahne. Asi zalezi kolik lidi na druhy strane bude viset. Jeste bych si zjistil,jestli ten 10,5Ghz spoj na tu vzdalenost s tou jednou mensi antenou pobezi .....
0 x

belmorfeus

Příspěvekod belmorfeus » 18 years ago

MUJ nazor je ze to utahne naprosto v pohode pokud tam das poradne anteny (hlavne s co nejmensim vyzarovacim uhlem), mam spoj na 9km a po 5ghz spoji mam propustnost podle bandwitch testu 11mb FD a v realu kolem 9Mb FD, prumerne mi tam tece kolem 6mb FD a je to naprosto ROCK STABLE.

Jinak pokud by jsi sel do Nstreame dual tak na tom jsem dostal cca 25Mb FD propustnost v realnem nasazeni na cca 6km v dost silne zarusene oblasti (kvalitni anteny 24 a 28DBi, zadne silenosti za par korun).

Kazdopadne na 15km musis udelat Nstreame, ale doporucuji to spise rozdelit do dvou spoju (pokud to je realne) treba po 9km nez jeden takto extremni.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

belmorfeus píše:MUJ nazor je ze to utahne naprosto v pohode pokud tam das poradne anteny (hlavne s co nejmensim vyzarovacim uhlem), mam spoj na 9km a po 5ghz spoji mam propustnost podle bandwitch testu 11mb FD a v realu kolem 9Mb FD, prumerne mi tam tece kolem 6mb FD a je to naprosto ROCK STABLE.

Jinak pokud by jsi sel do Nstreame dual tak na tom jsem dostal cca 25Mb FD propustnost v realnem nasazeni na cca 6km v dost silne zarusene oblasti (kvalitni anteny 24 a 28DBi, zadne silenosti za par korun).

Kazdopadne na 15km musis udelat Nstreame, ale doporucuji to spise rozdelit do dvou spoju (pokud to je realne) treba po 9km nez jeden takto extremni.

pocitam s parabolami tyhan 65cm s limcem a vyzarovacim uhlem 7° ;) na obou stranach, jinak nStream2 zatim nemam moznost (nemuzu umistit 2 paraboly, zatim)... jinac jake mas latence na tom 9km dlouhem spoji?
0 x

Chrysler

Příspěvekod Chrysler » 18 years ago

Můj názor je, že na 100pro 5GHz ! Máme spoj na 21km a normálně nám tam teče 8-10 Mbit/s... Kdybys tam dal jeste Nstreme2 tak jsi naprosto vysmátej. Jen to chce použít opravdu dobré antény
0 x

belmorfeus

latence z routeru na router na tom 9km spoji jsou pri zatizeni kolem 4mb FD(ted) 1-3ms, proste funguje naprosto krasne.
A pokud nemuzes umistit vic anten tak mas bud naprosto blbe misto nebo tam musis udelat jeste jeden stozar :D Jako resit paterni spoj s takovouto kapacitou s tim ze nemuzes umistit poradne anteny je zvhrlost, bud se na tom objektu poradne domluv nebo jdi jinam.
0 x

belmorfeus

chrysler - prosim jakej mas signal na takovem spoji a jake pouzivas presne anteny mohl by jsi mi hodit link ? chci ted udelat 11km spoj a vylozene potrebuju co nebrutalnejsi signal i propustnost (budu rad kdyz se dostanu na 40Dbi a 30Mb FD propustnost s NS2D)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

belmorfeus píše:latence z routeru na router na tom 9km spoji jsou pri zatizeni kolem 4mb FD(ted) 1-3ms, proste funguje naprosto krasne.
A pokud nemuzes umistit vic anten tak mas bud naprosto blbe misto nebo tam musis udelat jeste jeden stozar :D Jako resit paterni spoj s takovouto kapacitou s tim ze nemuzes umistit poradne anteny je zvhrlost, bud se na tom objektu poradne domluv nebo jdi jinam.

asi sem se spatne vyjadril - ja mam vlastni betonovy, 12m vysoky sloup, tam si muzu dat anten kolik chci, ale na druhe strane to patri tiscali a tam mam !zatim! domluvenu akorat 1x65cm parabolu.... a co ty paraboly od tyhanu? mate s nimi nekdo skusenosti? na pohled vypadaji celkem slusne, tady je kdyztak link: http://www.tyhan.cz/index_sub.php?id=10016
jedna se o ty posledni paraboly... jeste dotaz- pomuze tomu spoji, kdyz na jednu stranu dam misto 65cm parabole treba 95cm (samozrejme zreguluji vykon karty ;) )
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 18 years ago

net.work píše:
belmorfeus píše:latence z routeru na router na tom 9km spoji jsou pri zatizeni kolem 4mb FD(ted) 1-3ms, proste funguje naprosto krasne.

asi sem se spatne vyjadril - ja mam vlastni betonovy, 12m vysoky sloup, tam si muzu dat anten kolik chci, ale na druhe strane to patri tiscali a tam mam !zatim! domluvenu akorat 1x65cm parabolu.... a co ty paraboly od tyhanu? mate s nimi nekdo skusenosti? na pohled vypadaji celkem slusne, tady je kdyztak link: http://www.tyhan.cz/index_sub.php?id=10016
jedna se o ty posledni paraboly... jeste dotaz- pomuze tomu spoji, kdyz na jednu stranu dam misto 65cm parabole treba 95cm (samozrejme zreguluji vykon karty ;) )

U 10Ghz ti to pomuze, u 5 Ghz ti to pomuze min, protoze musis stahnout vykon - musis zvetsovat anten na obou stranach :) ale zase se vyhnes kazdopadne ruseni ;)
0 x

Chrysler

Příspěvekod Chrysler » 18 years ago

chrysler - prosim jakej mas signal na takovem spoji a jake pouzivas presne anteny mohl by jsi mi hodit link ? chci ted udelat 11km spoj a vylozene potrebuju co nebrutalnejsi signal i propustnost (budu rad kdyz se dostanu na 40Dbi a 30Mb FD propustnost s NS2D)

Signál mám -61/-64 CCQ 92/98 a ACK 133. Při průtoku 6/2Mbit je odezva 7ms. V pohodě tam proteče i přes 12Mbit. Antény jsou na zakázku od Kadenu... tuším že 90cm
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Chrysler píše:

Signál mám -61/-64 CCQ 92/98 a ACK 133. Při průtoku 6/2Mbit je odezva 7ms. V pohodě tam proteče i přes 12Mbit. Antény jsou na zakázku od Kadenu... tuším že 90cm

Ale v norme to neni, co ? :twisted: :twisted: :P :P

BTW: je to aspon v trochu zarusenem prostredi?
0 x

belmorfeus

tohle nebude na 100% v norme, je to mirne receno silenost, jestli se ti do toho opre CTU tak mas vaznej problem, takovou silenost antenu by jsi mohl dat na pasivni stranu nstreamu ale jako aktivni prvek je to mirne MIRNE receno zvrhlost, doufam ze to alespon nema moc velkej vyzarovaci uhel jinak chudaci lidi co provozujou jine site v te oblasti vedle tebe
0 x

level

Příspěvekod level » 18 years ago

net.work píše:

http://www.patrokolos.cz/shop/shop.php?article=3
ale jak funguje ti nereknu nemam otestovano
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 18 years ago

Chrysler píše:

Prestrelujes na obou stranach o 16 dBi (pocitam ze ta parabola ma tak 30dBi). Ale jinak moc pekny spoj :)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

soooc píše:
Chrysler píše:

Prestrelujes na obou stranach o 16 dBi (pocitam ze ta parabola ma tak 30dBi). Ale jinak moc pekny spoj :)

ja jsem ted pocital, ze s 90cm (32dBi) parabolami na 15km budu mít signál -71dBi coz by melo stacit i za hodne spatneho pocasi, ne? samozrejme ze celkovy vysilaci vykon je cca. 31,3dBi... karta ma citlivost -94dBi (XR5)... takze rezerva je vic nez 20dBi, coz musi stacit, ne?! jenom se bojim toho ruseni......
0 x