❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj 5Ghz na 520m a antény J&J

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
soucez
Kontaktovat uživatele:

Spoj 5Ghz na 520m a antény J&J

Příspěvekod soucez » 18 years ago

Zdar všichni,
včera jsem realizoval spoj na anténách http://wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=38435 a vzdálenost cca 520m.

Podle rad Leoonka jsem tam nenasadil paraboly 24dbi :-)

No nicméně nejlepší signál s těmahle anténama je pouze a jen na frekvenci 5320MHz a to -75/-77 . Jinak na jinejch frekvencích je to -80/-80 a směrem nahoru se to horší. Na 5700 nepoužitelné.

Kabely mám kvalitní Belden H1000. Na těch 520m mám CM10 a CM9 na 15dbi aby to jelo.
Jsou tyto antény fakt takový shit? Je teda pravda že jsem nezkoušel dosměrovávat, ale jelikož na sebe krásně vidí tak jsem to nasměroval od oka.

Na jedné straně je RB532(uzlový bod) a na konci je RB112. překvapilo mě i to že to na sebe pingá 5 až 7ms a je velikost packetu 32 nebo 1500. To ale bude možná tím RB112 že?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

soucez píše:Zdar všichni,
včera jsem realizoval spoj na anténách http://wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=38435 a vzdálenost cca 520m.

No nicméně nejlepší signál s těmahle anténama je pouze a jen na frekvenci 5320MHz a to -75/-77 . Jinak na jinejch frekvencích je to -80/-80 a směrem nahoru se to horší. Na 5700 nepoužitelné.

Kabely mám kvalitní Belden H1000. Na těch 520m mám CM10 a CM9 na 15dbi aby to jelo.
Jsou tyto antény fakt takový shit? Je teda pravda že jsem nezkoušel dosměrovávat, ale jelikož na sebe krásně vidí tak jsem to nasměroval od oka.

Na jedné straně je RB532(uzlový bod) a na konci je RB112. překvapilo mě i to že to na sebe pingá 5 až 7ms a je velikost packetu 32 nebo 1500. To ale bude možná tím RB112 že?

na 500m to musí šlapat jak lusk, tyhle antény používám ke klientům na vzdálenosti do 1km. Je pravda že na ten km už to není uplně pefrekt ale -75 to dá. Jednu dobu jsem měl spoj mezi vesnicema (záložní) s těmato anténama na asi 2,5km a jelo to se signálem -83 až -85 fixnuté sice jen na 6 ale fungoval docela spolehlivě. Pravda že jsem tam časem nasadil radši PW 18db ale fakt to fungovalo
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 18 years ago

vypada to spis na vadny kousek.... (kousky...serie)...
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

net.work píše:vypada to spis na vadny kousek.... (kousky...serie)...

Další možnost je ten kabel, ono H1000 na 5Ghz.... Nebo taky klidně špatný konekor, problém může být kdekoli. Mám těch PAN11 na síti hodně a kromě jednoho upadeného krytu jsem neshledal problém...
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:
net.work píše:vypada to spis na vadny kousek.... (kousky...serie)...

Další možnost je ten kabel, ono H1000 na 5Ghz.... Nebo taky klidně špatný konekor, problém může být kdekoli. Mám těch PAN11 na síti hodně a kromě jednoho upadeného krytu jsem neshledal problém...

Kabely vylučuju. jednak jsou ty signály stejné na obou stranách a jednak si ty kabely nechávám dělat od kolegy Wifináře a dělal mi je stejným způsobem i na spoje 3km až 11km a v pohodě.

Nevěřím těm anténám.
0 x

jahoo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jahoo » 18 years ago

Mě setakystalo, ze kdyz jsem dotahoval Nkovej konektor a utahnul jse hohodne, tak vyskocil z toho zavitu (je tam takovádelbilní pružinka,kteráto drží a ta vždy povolí) stalo se mi to i když jsem ten konektor omotával páskou. Jinak ten kabel na 5GHz je na nic, radši nešetři akup tam aspon RF400, jo apodivej se na CM10, jestli masdobre nastaveno AntennaA/B.
Jsou v ceste nejaky prekazky?
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

jahoo píše:Mě setakystalo, ze kdyz jsem dotahoval Nkovej konektor a utahnul jse hohodne, tak vyskocil z toho zavitu (je tam takovádelbilní pružinka,kteráto drží a ta vždy povolí) stalo se mi to i když jsem ten konektor omotával páskou. Jinak ten kabel na 5GHz je na nic, radši nešetři akup tam aspon RF400, jo apodivej se na CM10, jestli masdobre nastaveno AntennaA/B.

CM10 má konektor A uprostřed to už vím. V tom jsem už kovanej :-) RF400 je největší shit na trhu o tom nehodlám diskutovat Belden je špička za rozumné peníze. Překážky nejsou.
Podle mě jsou ty antény na prd. Stejně tak jako všechny J&J nechal jsem se zlákat cenou. Raději jsem tam měl dát PW za 1500,- kus .
Ale nic neřeším to. Mám tam teï signál -77/-77 a jede to 11Mbps RB532 proti RB112. TOlik konektivity ani nenakupuju.

Díky za postřehy
0 x

jahoo
Kontaktovat uživatele:

soucez píše:
jahoo píše:Mě setakystalo, ze kdyz jsem dotahoval Nkovej konektor a utahnul jse hohodne, tak vyskocil z toho zavitu (je tam takovádelbilní pružinka,kteráto drží a ta vždy povolí) stalo se mi to i když jsem ten konektor omotával páskou. Jinak ten kabel na 5GHz je na nic, radši nešetři akup tam aspon RF400, jo apodivej se na CM10, jestli masdobre nastaveno AntennaA/B.

CM10 má konektor A uprostřed to už vím. V tom jsem už kovanej :-) RF400 je největší shit na trhu o tom nehodlám diskutovat Belden je špička za rozumné peníze. Překážky nejsou.
Podle mě jsou ty antény na prd. Stejně tak jako všechny J&J nechal jsem se zlákat cenou. Raději jsem tam měl dát PW za 1500,- kus .
Ale nic neřeším to. Mám tam teï signál -77/-77 a jede to 11Mbps RB532 proti RB112. TOlik konektivity ani nenakupuju.

Díky za postřehy

Tady jde o to, ze H1000 je urcen pro 2,4GHz a na 5GHz má mnohemvetsi utlum. To cousetris pri nakupu, to do toho nacpes pri opravach a hlavne ten cas, co na tom zahodis.
0 x

jahoo
Kontaktovat uživatele:

soucez píše:RF400 je největší shit na trhu o tom nehodlám diskutovat Belden je špička za rozumné peníze. Překážky nejsou.

A kdo myslis,ze ten kabel RF400 vyrabi?
(Belden RF400 PE, Koaxiální kabel 50ohm do 6GHz)
0 x

kongen

Příspěvekod kongen » 18 years ago

Přesně tuhle antenu mam nasazenou a jede naprosto bez problemu.
Stejne tak mam od stejne firmy 24, 28 a 29dB anteny a taky bez problemu pro spoje 6-10km.
0 x

jahoo
Kontaktovat uživatele:

kongen píše:Přesně tuhle antenu mam nasazenou a jede naprosto bez problemu.
Stejne tak mam od stejne firmy 24, 28 a 29dB anteny a taky bez problemu pro spoje 6-10km.

jj, staci poradne udelat kabely
0 x

level

Příspěvekod level » 18 years ago

lidi si casto pletou tyto kabely :
H1000...vhodny na 2.4GHz
H1001...vhodny do 6GHz
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

level píše:lidi si casto pletou tyto kabely :
H1000...vhodny na 2.4GHz
H1001...vhodny do 6GHz

Jo tak to bude asi můj případ. Poněvadž po celé délce kabelu je napsáno Belden 6GHz
0 x

ikvac

Příspěvekod ikvac » 18 years ago

Nerekl si jak dlouhe mas kabely...

mrkni sem

http://wisp-router.com/calculators/simp ... Mcalc=Calc

Mohl by si udelat signal asi -72, kdyby bylo vse ok, coz stejne neni moc. Je to sotva na 36mbps. Pokud je to p2p spoj, neni duvod nepouzit hodne ziskove anteny. Pokud si ve meste, kde se predpoklada ruseni, pouzij 24dbi extrem od j&j.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 18 years ago

ikvac píše:

Nerekl si jak dlouhe mas kabely...

mrkni sem

http://wisp-router.com/calculators/simp ... Mcalc=Calc

Mohl by si udelat signal asi -72, kdyby bylo vse ok, coz stejne neni moc. Je to sotva na 36mbps. Pokud je to p2p spoj, neni duvod nepouzit hodne ziskove anteny. Pokud si ve meste, kde se predpoklada ruseni, pouzij 24dbi extrem od j&j.

Jsi v poradku??????????? :shock: :shock: :shock: :shock: 24dBi pradaboly na 520m ?!?!?!?!?!?! si delas prdel, ne?!?! :o
0 x