❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Hlasování: ACM na 1S10

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.

Funguje Vám funkce ACM na spojích 1S10 podle Vašich očekávání?

ANO
9
35%
NE
7
27%
1S10 nepoužívám
10
38%

Celkem hlasů: 26

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Re: Hlasování: ACM na 1S10

Příspěvekod rouchi » 12 years ago

Jaktože ty 10GHZ TDD paskvili zatim ještě nezakázali ?!
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

to mas fuk zda je zakazany ... pouziva se proste ... :(
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

jf008

Příspěvekod jf008 » 12 years ago

Radek Úlehla píše:...

Hodně zajmaví screen.Tak předně Final BER je chybovost za určitý časový úsek, ne okamžitá (RAW BER).Vzhledem k tomu že se tu řeší ACM,předpokládám že ho máte zapnuté.Takže ten údaj z final ber bude pravděpodobně způsobena přeřazením jednotky na jinou modulaci chvíli před tím než ste screen vytípnul.Kdyby jste udělal screen o 5 vteřin později již na final ber chybovost nebude.Máte taktéž celkem nízkou úroven příjmaného signálu,mohu se zeptat na jakou vzdálenost je spoj provozován a s jakými anténami?Velká záhada jsou však nastavené kanály,nevidět screen budu Vám tvrdit že to takto nemůže fungovat.Odstup signál šum,máte dostatečný.Zkuste zvolit v configuration-RF link stejné kanály na obou stranách spoje (stačí na jedné a potvrdit "Set link").
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

1) mám nastavené stejné kanály, je tam bug v zobrazení, občas při změně kanálů, to napíše link ok a po chvilce zjistím, že to není spojené, že remote jednotka zůstala na původním kanále
2) ACM je už vypnutá a 16QAM na tvrdo
3) vzdálenost je 6 km s 65cm arkivatorama

když na to koukám, tak síla signálu neodpovídá vzdálenosti, kluci směrovali asi s likérkou Drak...
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 12 years ago

Radek Úlehla píše:1) mám nastavené stejné kanály, je tam bug v zobrazení, občas při změně kanálů, to napíše link ok a po chvilce zjistím, že to není spojené, že remote jednotka zůstala na původním kanále

když na to koukám, tak síla signálu neodpovídá vzdálenosti, kluci směrovali asi s likérkou Drak...

Tak ono na 6 km mít jenom 65/65 je hodně odvážné ... nechci se navážet, ale tady ten spoj je velmi letní, pokud požadujete plnou kapacitu 1S10.

Nějaký ten decibel ( tedy 8 ) tam chybí, to se dá spravit, ale na 6 km to chce aspoň 90/90, aby to bylo rock stable.

Na 8 km jsme teďka dávali Orcave 2222 s 65/90 a na plných 100 Mbit to neprovozujeme kvůli rezervě na únik.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Plánovaná kapacita je 100Mbps .. což s 65 anténama stačí, 32 QAM tam bylo z nouze a taky díky tomu, že 02 trvalo přes 2 roky zprovoznit linku 50 metrů o vlastního POPu.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

IHMO nemám důvod stavět rádio s větší rezervou než 20 dB na 6 km, když rádio MÁ umět ACM.

Ale i tak pevně věřím, že se mi příští rok podaří odsunout větší část 1S10 mimo páteřní linky na poslední míle. To je totiž to jediné místo, kde si to rádio zaslouží v naší síti být.
0 x

jf008

Příspěvekod jf008 » 12 years ago

Radek Úlehla píše:IHMO nemám důvod stavět rádio s větší rezervou než 20 dB na 6 km, když rádio MÁ umět ACM

Ovšem,ale ztrácet 8dBm, protože se to někomu nechtělo doštouchat,mi přijde jako zbytečný luxus na 60/60/6km.Takže doladit antény a hlavně přehrát na poslední firmware.Pak si i můžete ACM s klidným srdcem vypnout.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Signál je momentálně špatně, s tím samozřejmě souhlas. Už jsem to dal klukům na vyřešení.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 12 years ago

jf008 píše:
Radek Úlehla píše:IHMO nemám důvod stavět rádio s větší rezervou než 20 dB na 6 km, když rádio MÁ umět ACM

Ovšem,ale ztrácet 8dBm, protože se to někomu nechtělo doštouchat,mi přijde jako zbytečný luxus na 60/60/6km.Takže doladit antény a hlavně přehrát na poslední firmware.Pak si i můžete ACM s klidným srdcem vypnout.

Jakejch 8dBm? Povoleny jsou 2mW, ne ? -64dBm je signálu až až, při tomhle MSE by AirOne dávno valil už 256QAM a 190Mbit. Teda je fakt, že pokud by tam nebylo rušení, MSE by bylo 35 :mrgreen:
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 12 years ago

soooc píše:
Radek Úlehla píše:1) mám nastavené stejné kanály, je tam bug v zobrazení, občas při změně kanálů, to napíše link ok a po chvilce zjistím, že to není spojené, že remote jednotka zůstala na původním kanále

Tak ono na 6 km mít jenom 65/65 je hodně odvážné ... nechci se navážet, ale tady ten spoj je velmi letní, pokud požadujete plnou kapacitu 1S10.

Nějaký ten decibel ( tedy 8 ) tam chybí, to se dá spravit, ale na 6 km to chce aspoň 90/90, aby to bylo rock stable.

Na 8 km jsme teďka dávali Orcave 2222 s 65/90 a na plných 100 Mbit to neprovozujeme kvůli rezervě na únik.

Na 7km 65cm anteny signal na -62 na obouch stranách a nikdy ta 1S10 nelehla a jede na 32QAM (120mbit/s) bez sebemesich problemů.To neni odvaha ale fakt.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 12 years ago

srovnání RAy vs. 1S10

RAy za normálních podmínek:
RAy 65cm ---------------7km---------------- RAy 65cm
-58dbm(snr 26,3)--------------------- -59dbm(snr 31,5)
QAM32 (102Mbps)------------------- QAM32 (92,6Mbps)

RAy po námraze v posledních dnech
RAy 65cm ---------------7km---------------- RAy 65cm
-68dbm --------------------- -68dbm
QPSK (32Mbps)------------------- QAM16 (72Mbps)

Orcave za normálních podmínek:
Orcave 1S10 ---------------8,5km---------------- Orcave 1S10
-53dbm(snr 35)--------------------- -53dbm(snr 35)
QAM16 (100Mbps)------------------- QAM16 (100Mbps)

Orcave po námraze v posledních dnech
Orcave 1S10 65cm---------------8,5km---------------- Orcave 1S10 90cm
-56dbm(snr 35)--------------------- -56dbm(snr 35)
QAM16 (100Mbps)------------------- QAM16 (100Mbps)

Jsem příjemně překvapený ze spoje Orcave 1S10. Řekl bych za málo peněz hodně muziky.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

hele nejak ti to nesedi :-) pokud to nemas prehulene, tak na 8,5km (65/95) ... je spravne - 57 ... na 7km (65/65 ) -59

namrazu neresim, protoze tu neudelas vsude stejnou ...
0 x
- programming
- development
- education

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 12 years ago

Viktor Novotný píše:hele nejak ti to nesedi :-) pokud to nemas prehulene, tak na 8,5km (65/95) ... je spravne - 57 ... na 7km (65/65 ) -59

namrazu neresim, protoze tu neudelas vsude stejnou ...

Ani jeden ze spoju prehulit nejde. Alespon Ja to teda nemam odemcene aby to slo.
Hodnoty odecitam z web managementu. Muze to ukazovat +\-
Nicmene fakt jsem prekvapeny z toho Orcavu.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

chapu te, ale fyziku neosidis ... takze musi byt nekde neco jinak :)
0 x
- programming
- development
- education