❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

praskající držák anény?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
soucez
Kontaktovat uživatele:

praskající držák anény?

Příspěvekod soucez » 18 years ago

Včera jsem tak koukal na stožárek a zdálo se mi že mi anténa http://wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=18291 čumí nějak dolů. Tak jsem tam vylezl to zkontrolovat a koukám že třmen jenž drží anténu kolem stožáru je rozlomený. Anténa koukala kamsi do země, ale spoj běžel dál :-) na cca 200m bandwitch test mikrotika ukazoval 26Mbps a both 12Mbps. Takže bacha na to! Asi to moc ndotahovat myslím nedorvávat!
BTW ten test both se dá považovat za Full duplex?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

soucez píše:Takže bacha na to! Asi to moc ndotahovat myslím nedorvávat!

Mám 2 kusy na síti a neměl sem s tím problém, jak se Ti jeví ty antény? Když sem zjistil že je téměř jedno jak ji otočíš (polarizace) tak sem další nebral.

soucez píše:BTW ten test both se dá považovat za Full duplex?

Dá se považovat za FD ale jen v případě že použiješ UDP, pokud dáš both a TCP rychlost řídí se rychlost spoje podle pomalejší strany. Teï se teda bavím o FD spoji nstreme2
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:
soucez píše:Takže bacha na to! Asi to moc ndotahovat myslím nedorvávat!

Mám 2 kusy na síti a neměl sem s tím problém, jak se Ti jeví ty antény? Když sem zjistil že je téměř jedno jak ji otočíš (polarizace) tak sem další nebral.

Funkčně se mi jeví dobře, ale mám to jen na 200m. Polarizaci jsem až tak nezkoušel dal jsem to do horizontálu a tečka. Na dual Nstream by to teda asi nebylo nic moc. Mám teda výtku k tomu nepřístupnému konektoru, kterej není možno pořádně zaizolovat vulkanizační páskou pokud už je anténa na stožáru. Vadí mi tam ten plech proti kterému se šroubuje třmen.

soucez píše:BTW ten test both se dá považovat za Full duplex?

Dá se považovat za FD ale jen v případě že použiješ UDP, pokud dáš both a TCP rychlost řídí se rychlost spoje podle pomalejší strany. Teï se teda bavím o FD spoji nstreme2

Takže když bude dual nstream a TX pojede 48Mbps a RX třeba jen 12MBps, dá se hovořit o tom že mám FD linku "jen" 12Mbps ?
0 x

Leeonek

soucez píše:Funkčně se mi jeví dobře, ale mám to jen na 200m. Polarizaci jsem až tak nezkoušel dal jsem to do horizontálu a tečka. Na dual Nstream by to teda asi nebylo nic moc. Mám teda výtku k tomu nepřístupnému konektoru, kterej není možno pořádně zaizolovat vulkanizační páskou pokud už je anténa na stožáru. Vadí mi tam ten plech proti kterému se šroubuje třmen.

Na nstreme jo, ale jen na kratší vzdálenosti. Ten konektor je tam fakt debilně, to je pravda, nakonec sem to motal tak že sem si odšrouboval anténu a na stožáru nechal jen držák, posunul anténu dopředu co mě kabel pustil a motal mimo držák, stejně tam ale vadí ty šroubky ale to už je brnkačka oproti tomu motat to kolem toho plechu :)

soucez píše:Takže když bude dual nstream a TX pojede 48Mbps a RX třeba jen 12MBps, dá se hovořit o tom že mám FD linku "jen" 12Mbps ?

Rozhodně se to za 12Mbit FD označit dá. Mě blbne jeden nstreme spoj a po tcp dává 12Mbit FD. Když dám měřit obě strany zvl᚝ jedna opravdu ukazuje 12Mbit a druhá vesele valí až 41,8Mbit (TCP). Už sem s tím labotoval a vypadá to na problém s vysílací anténou na jedné straně
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

soucez píše:Takže když bude dual nstream a TX pojede 48Mbps a RX třeba jen 12MBps, dá se hovořit o tom že mám FD linku "jen" 12Mbps ?

Rozhodně se to za 12Mbit FD označit dá. Mě blbne jeden nstreme spoj a po tcp dává 12Mbit FD. Když dám měřit obě strany zvl᚝ jedna opravdu ukazuje 12Mbit a druhá vesele valí až 41,8Mbit (TCP). Už sem s tím labotoval a vypadá to na problém s vysílací anténou na jedné straně[/quote]

A nebo je to ten spoj kde máš vertikální polarizaci ne? Tam je asi větší problém dodržet fresnelku než u horizontálu.

Hele budu řešit jakou technologií poslat cca 5 nebo 6Mbps nejlépe FD na cca 10km. Můj ISP by rád nasadil ALCOMU, ale to se pak samozřejmě projeví na ceně konekivity. Láká mě tam zkusit nasadit 2x RB532 a zkusit to tím dual nstream. Je to reálné udělat pomocí RB532? Akorát se trochu bojím rušení, protože by ten spoj měl vybíhat z města kde už toho je celkem dost a jakoby to pojede přes celé město. Jedná se mi také hlavně o spolehlivost.
0 x

Leeonek

soucez píše:A nebo je to ten spoj kde máš vertikální polarizaci ne? Tam je asi větší problém dodržet fresnelku než u horizontálu.

Používám na nstreme vždy jednu anténu V a druhou H polarizaci, když sem měl obě na H nedělalo to dobrotu, jako výpadky nebyli ale propustnost byla menší.

soucez píše:Hele budu řešit jakou technologií poslat cca 5 nebo 6Mbps nejlépe FD na cca 10km. Můj ISP by rád nasadil ALCOMU, ale to se pak samozřejmě projeví na ceně konekivity. Láká mě tam zkusit nasadit 2x RB532 a zkusit to tím dual nstream. Je to reálné udělat pomocí RB532?

Podle toho co bylo řečeno na školení by to mělo být možné s malým datovým tokem kolem 5 Mbit. Radši bych zkusil ty desky co byli prezentované na školení (CZnet.cz) ty vypadali slušně a nebo nějakou mikroATX desku. Dneska se dělají různé desky, ještě je jeden formát menší než mikroATX.

soucez píše:Akorát se trochu bojím rušení, protože by ten spoj měl vybíhat z města kde už toho je celkem dost a jakoby to pojede přes celé město. Jedná se mi také hlavně o spolehlivost.

To asi nemusíš mít strach, nstreme se nedá moc rušit při práci, dokonce jsem zkoušel hodit i stejné pásmo jak používám na sektorce a po nstreme nevypadl ani paket :)
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Podle toho co bylo řečeno na školení by to mělo být možné s malým datovým tokem kolem 5 Mbit. Radši bych zkusil ty desky co byli prezentované na školení (CZnet.cz) ty vypadali slušně a nebo nějakou mikroATX desku. Dneska se dělají různé desky, ještě je jeden formát menší než mikroATX.

To jo, ale ty supermicro jsou dost drahé. Když ještě vezmu věcy kolem toho tak to vyleze na pěknej ranec.

Na těch strojích n-stream dual se musí klasicky všechno routovat?
Nemohl by jsi mě zpřístupnit demo na nějaký nstream abych si udělal přestavu jak se to routuje na jaký interface? Tam vlastně bude místo jednoho interfacu 2 ne? Jeden pro TX a jeden pro RX. Nebo se udělá nový interface nstream a ten slučuje karty?
Pomohlo by mě se na to mrknout...
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

soucez píše:

Ještě by mě zajímalo jestli nemáte někdo tip na desku ve které jde v BIOSu navolit: 1) Power ON after AC fail - neboli aby se nahodila po znovupřipojení 220V ke zdroji. a za 2) aby najela i bez klávesnice.

Vím o jedné MSI micro ATX se 3ma PCI slotama, ale má to VIA chipset. To asi není dobré že? Nicméně je to pro P4ku.
0 x

Leeonek

soucez píše:Nemohl by jsi mě zpřístupnit demo na nějaký nstream abych si udělal přestavu jak se to routuje na jaký interface?

Poslal sem si soukromou zprávu
0 x