❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

PBM10 - zkusenosti z realneho nasazeni

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
blax
antispam: Ano

PBM10 - zkusenosti z realneho nasazeni

Příspěvekod blax » 13 years ago

0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 13 years ago

Hezky popsane. V Minulem tydnu jsem byl na jihu- Boršov nad Vltavou zkrátka okolo Budějek, koukal jsem že Stranet je má nasazene na vysilacich.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

blax píše:ahoj,
tady je mala recenze
http://www.mikrovlnnespoje.cz/content/p ... bridge-m10

A bude pokračování s lepšími anténami :) Už je to ve vzduchu, už se to roztáčí ;)
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 13 years ago

Teď už ale k rychlosti. Použitím interního speedtestu se nám podařilo vymáčknout něco málo přes 120 Mbit/s. A to vždy pouze jednosměrně - pouze download či upload. Při duplexním zatížení se díky AirMAX TDMA srovnaly rychlosti na 51/57 Mbit/s, což je v součtu pěkných 108 Mbit/s.

A co nějaký reálný TCP test? Ten interní test je v UDP, a v UDP vytáhnu ze simplexního nkového spoje na mikrotiku taky kolem 100-120 Mbit, z duplexního pak mnohem víc, to samé ze spoje rocket + jrc duplex/MIMO.

Duplexních 51/57 v UDP je pak opravdu tragédie.

Fakt nechápu, že si to v dnešní době někdo koupí, natož nasazuje. Kvalitně postavený spoj na 5 GHz za podobnou cenu běží lépe. A argument o nahrazení "zarušeného 5GHz" tímhle je mimo, protože jestli takhle bude uvažovat víc lidí, za chvíli na tom ta desítka bude stejně jako pětka.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

no vidíš to, a to si ještě neuvažoval o tom že v 5GHz je to 20MHz kanál a u M10ky je to 28MHz... kam pak se těch 8Mbit podělo?.... :roll:
0 x

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 12 years ago

Tak priznam se ze nemam a nestestuji. Ale i tak to ma pro velmi malou skupinu lidi viznam. Ja bych mozna zauvazoval, ale ta propustnost je tragicka.

NA mista kde se potkavaji s vysilacemi konkurence. Ja prikladne mam bod do 50m vzdusnou carou asi od 4 sektoru a vsesmeru.. A 200m od dalsiho kde jsou jenom dva sektory. Na stejne vzdalenosti je asi vysilac o 4 sektorech a par retranslacich.

A ja tam mam jednu UBNT vsesmeru antenu pro tech 12ppl co jsou dokola, a ASD17 na par klientu v jine casti, trochu vzdalenejsi. A od dama mam 3 retransy v 5 na jine body, kazdy z nich obsahuje mezi 10-20ppl. A uprimne kdyz mi agios posle email na jeden z tech retransu tak se mi zvedaji chlupy na zadech, jelikoz tam uz chodim svym kanale po mem, konkurence mi to nestale haze vedle mne, jakoby naschval [nevim co tam nascanuji] Ale uz to chci nejak dolepsit, bo to je uplne na pikatsu reseni....

Jako dneska by mi 50MBit stacil na oba body, ale co pristi rok?
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

Caleb

Příspěvekod Caleb » 12 years ago

Spoj mame nasazenej asi mesic na 5,5km. Signal nejakych -56, propustnost btestem v mikrotiku 85-90Mbit/s TCP half duplex. Velmi pochybuju ze bych se pri dodrzeni limitu dostal na podobnou propustnost v 5GHz, navic cenove je na tom solidni spoj v 5GHz velmi podobne. Vzhledem k rozlozeni downloadu a uploadu v nasi siti (cca 7:1) neni ani half-duplexnost spoje prekazkou.
Na nejakou core-pater to pochopitelne neni (uz kvuli tomu ze to je UBNT), ale na skoceni ze zaruseneho mesta do par km vzdalene vesnice je to naprosto idealni. Mechanicke provedeni je nic moc, drzak je tragickej, ale nejak namirit to lze. Kazdopadne co by clovek cekal za ty penize.
0 x

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod patrik_ » 12 years ago

snad to neni v rozporu s pravidly fora. Dneska nam soudruzi drevorubci pri kaceni stromu na nadrazi prerusili optiku, tak jsme na to jako nouzovy backup nasadili namisto puvodnich stouracu+RB411AH, po testech a prevrtani podle i4 navodu se valelo ve skladu -kvuli novemu VO bylo stazeno. Prvni zkusenost z opravdu realneho provozu:

SHIT SHIT SHIT!
Pral jsem se s tim pres tri hodiny. A to uz jsem nejaky ty desitky v ruce mel a nastavoval jiz pred lety, ale tohle s desitkou nema krome frekvence nic spolecneho.
Jedna jednotka pri libovolnem kanale, jakmile se spojila s druhou, chvilku jela OK, nasledne na ni zacal narustat ping jiz mezi jednotkou a vlan z Cisca na ethernetu z 0-3ms na prisernych 500-900ms, pricemz zaroven klesala prenosova rychlost. Vyleteli jsme na site, a pro jistotu vymenili kabel (puvodni tough cable ubiquity, stineny a zemneny na obou koncich). Po vymene kabelu i zdroje porad stejne. -- na foru ubiquity jsem na podobny problem narazil taky, ale bez reseni. Nasledne jsem upgradoval firmware (meli jsme tam schvalne stary, s novym nam nechodil "spektralni scan"). Vysledek stejny, tedy cca 2-3 minuty komunikace OK, nasledne narust pingu, klesani prenosove rychlosti. A to na libovolnem kanale, s libovolnou modulaci (14,28MHz), libovolnym MCS vcetne auto, testovany kanaly 3,4,7 se stejnym vysledkem. Zapnute sifrovani, vypnute sifrovani, porad stejne. Snizeny vykon, prepaleny vykon, porad stejne. Nakonec se to povedlo vyresit po ctyrech hodinach litani na site a bezradnem drbani se na hlave i jinych castech tela.
Jakmile jsem ze strany, ktera byla AP udelal station a ze strany, ktera byla station zase AP zaclo se to chovat normalne.
Zaverem za sebe muzu s klidnym svedomim rici, ze je to SHIT SHIT SHIT a komukoli, kdo by to chtel provozovat i v horni dolni bych radeji doporucil jit do anyplication. V prvni fazi da za anteny to same jako za tenhle SHIT, a tech sestnact stovek za pronajem, pokud uz tu desitku opravdu nekam potrebuje, da dohromady vzdycky. Ziska plnohodnotny spoj s kapacitou az 170mbit realnych namisto teoretickych 100.
Sam jsem dneska uprimne litoval ze jsem radeji nekoupil par Arkivatoru namisto tohoto nepouzitelneho hnoje.
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...

divizna

Příspěvekod divizna » 12 years ago

To jsi určitě měl ten falzifikát, jak tvrdí i4wifi. Pravá PBM10 by se přece takhle nikdy chovat nemohla :mrgreen:
0 x

Caleb

patrik_ píše:Jakmile jsem ze strany, ktera byla AP udelal station a ze strany, ktera byla station zase AP zaclo se to chovat normalne.
To spis vypada na chybu konkretniho kusu - preci jenom je to zarizeni v cenove kategorii nanostationu a routerboardu, kde je bezne, ze vyskytne kus s zivotnosti v radu hodin, pripadne rovnou nefunkcni z vyroby.
Ono to opravdu s 10GHz ma spolecnou pouze frekvenci, WiFi je porad WiFi, nikdo preci necekal ze 16000 dostane spoj v kvalite profi full duplexu (jak z hlediska vlastnosti, tak z hlediska spolehlivosti a kvality vystupni kontroly). Rozumne aplikace ale ten spoj dle meho nazoru ma.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 12 years ago

Ale tak jak to popsal není problém v HW ale v SW, prohozenim pozic AP a klient problém zmizel.. (WTF AP klient na 10GHz)
Tohle proste neni fyzicka chyba, ale chyba typu: Be welcome in republiq UBaNTa
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Caleb

Ona bohuzel hranice mezi HW a SW chybou je u UBNT mnohdy velice osemetna. Protoze predelavam nejake site, ktere byly kompletne postavene na UBNT, setkal sem se s mnoha problemy, ktere se tvarily jako SW zavada, ale odstranit sly pouze vymenou zarizeni za jiny kus.

Naprosto bezne s UBNT kouse (bez ohledu na kvalitu napajeni), i pres dobre radiove parametry prestava prenaset data, bezne se FW nakopne tim stylem, ze zmizi urcite volby v menu atd atd.

Problem, ktery mel patrik bych radil prave do teto sede zony. Uz skutecnost, ze se musi pouzivat WDS rezim v podani UBNT, ktery se casto take chova jak chce (u bod-multibod napr. prestane WDS ze dne na den fungovat pri dosazeni urciteho poctu klientu), ktery nekorektne propousti broadcast (vubec nebo velmi spatne fungujici OSPF skrz UBNT linky) tento spoj diskvalifikuje pro nejake serioznejsi pouziti na pateri. Jak jsem ale psal, urcite je alternativou pro 5GHz bod-bod spoje ve velmi zarusenych oblastech, nikoliv pro 100Mbitove paterni linky.

patrik_ ma zkusenost negativni, ja ji mam naopak pozitivni. Spoj (narozdil od mnoha UBNT spoju v 5GHz) fungoval na prvni zapnuti, nema problem s rozpadanim, rebootovanim a podobnym UBNT koloritem. Zda slo o stesti na kus a v patrikove pripade smulu na kus, se dozvime (nebo nedozvime) az dle toho, jak cela M10 vs CTU kauza dopadne.
0 x

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 12 years ago

Caleb píše:Naprosto bezne s UBNT kouse (bez ohledu na kvalitu napajeni), i pres dobre radiove parametry prestava prenaset data, bezne se FW nakopne tim stylem, ze zmizi urcite volby v menu atd atd.

Co delam spatne, ze se mi toto nestava a to tak ze vubec?
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 12 years ago

Walkeer píše:
Caleb píše:Naprosto bezne s UBNT kouse (bez ohledu na kvalitu napajeni), i pres dobre radiove parametry prestava prenaset data, bezne se FW nakopne tim stylem, ze zmizi urcite volby v menu atd atd.

Co delam spatne, ze se mi toto nestava a to tak ze vubec?

Nám se taky nic nekazí a těch kusů ke 300+ :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

ja se priznam, ze jak tady vidim nektere jedince delat ramena na to, ze pomalu kdejaky 5tkovy spoj posere PBM10, tak by me zajimalo kdo se skutecne proboxuje lepe v zarusene 5tce rekneme na 5km, esi naka spicova petka nebo tady ten onen UBNT potvorak...a nepotrebuju tahat 80/80Mbit., staci 40/20. To by predpokladam ten UBNT bazmek dat mohl v pohode... s PBM10 pokud bych jej nahodou nekdy poridil budu KING jaxvina, konkurence zbudovala v 1 lokalite 5tkovy single skok a na AP osadila 1x2G4 sektor a dalsi skok pro jistotu taky na 2G4 :lol:

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))